Ülkede 1993 tarihli bir mahkeme kararı, fetüste ciddi kusur olması durumunda kürtaja izin veriyordu. Polonya'daki kürtaj vakalarının yüzde 98'inin bu karara dayandığı biliniyor.
Ancak hükümetteki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi milletvekilleri bu kararı geçen yıl, üyelerinin çoğu iktidar tarafından atanmış olan Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.
Polonya merkezli Helsinki İnsan Hakları Derneği'nden avukat Malgorzata Szulecka 'Tamamen haksız bu karar kadınlara insanlık dışı muamelenin önünü açacaktır' diyerek karara tepki gösterdi.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dunja Mijatovic, mahkeme kararını 'kadın hakları açısından üzücü bir gün' olarak değerlendirdi. Mijatovic, Twitter mesajında 'Polonya'da neredeyse tüm yasal kürtajların temelini ortadan kaldırmak, yasağa tekabül ediyor ve insan hakları ihlali anlamına geliyor' diye yazdı.
Polonya'da Kürtaja Son grubu üyesi Kaja Godek ise mahkeme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek 'Bugün Polonya, Avrupa için bir örnektir, dünya için örnektir' dedi.
Evet korunmasiz iliski yasamak cok yanlis fakat kondom kullanimi veya dogum kontrol haplarina ragmen hamile kalanlarda var hic bir yontem %100 korumaz ve herkesin ekonomik durumu veya yasi cocuk buyutmeye elverisli olmayabilir. 50 yasinda hamile kalan, bir suru de cocugu olup hamile kalan tanidiklarim da var bu insanlar kurtaj hakkina sahip olmali. Kotu sartlar altinda cocuk buyutmek hem cocuga hem de ebeveyne zarar verir.
Kurtaj hali hazirda kalbi olmayan kalbi dahi atmayan daha zigot halindeki hucreye yapiliyor. Yani daha yasayip yasayamayacagi belli dahi olmayan henuz tam olusmamis bir hucreye
''Ülkede bundan böyle sadece ensest, tecavüz ve annenin sağlığının risk altında olduğu durumlarda kürtaja yasal olarak izin verilecek.'' Bence buna ek olarak doğsa bile bu çocuğa bakmayacağını beyan edenlerin de kürtajına izin verilmeliydi. Ailesi tarafından sevilmeyecek bakımı üstlenilmeyecek bir bebeğin dünyaya gelmesi sağlıklı değil.