22 Temmuz operasyonu kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan şüpheli 17 polis memurundan Mücahit Gökoğlu ve Faruk Kıvrak avukatlarıyla birlikte Çağlayan'daki Adalet Sarayı'na gelerek teslim oldu. İki polis sorgularının ardından mahkemece serbest bırakıldı.
Teslim olan polis memurları mahkeme sorgusuna başlanılmadan önce adliye önünde açıklama yaptı.
Hakkındaki yakalama kararını haberlerden öğrendiğini belirten Mücahit Gökoğlu, 'İzmir'den babamın aracıyla kendi imkanlarımla buraya geldim. Dün yoğunluktan dolayı gelemedik. Bugün geldik. Kimseden ve hiçbir şeyden kaçtığımız yok. Biz hukukun kanunun verdiği yetkiler dahilinde görevimiz yaptık' dedi.
Teslim olan bir diğer polis memuru Faruk Kıvrak ise, 'Ben hakkımda yakalamam olduğunu Samsun'da öğrendim. O gün geldim ancak hafta sonu olduğu için ve adliyede yoğunluk olduğu için ifadelerimizi alamadılar. Bugün uygun olduğu için geldik. Ayrıca bu sabah hiçbir arama kararı olmadan Samun'daki evimde arama yapılmış. Bizim hukuka aykırı hiçbir iş ve işlemlerimiz olmamıştır' diye konuştu.
'Suç duyurusunda bulunduk'
Şüpheli polislerin avukatlarından Ömer Turanlı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurularında bulunduklarını belirterek, 'Avukat arkadaşlarımızla konuştum adliyedeki yoğunluğa göre müvekkilerinin hazır olduklarını söylediler. Hazır olduklarında onlar da gelecek. Buradaki iki arkadaşın ifadeleri ancak akşam 9'a kadar sürer. Öyle tahmin ediyorum ki ondan sonra hakim bey ara verecektir. Yarın da aynı şekilde devam edecektir. Benim baktığım müvekkillerimle ilgili bugün İstanbul Adliye'sinde çok önemli suç duyurularında bulunduk. Bu suç duyuruları içinde 8 günlük gözaltı süreleri içinde müvekkillerime uygulanan işkence, kötü muamele, görevi kötüye kullanma adil yargılanma hakkının engellenmesi, haksız arama nedenleri gibi konularda suç duyurularında bulunduk. Bu suç duyuruları kapsamında öncelikli olarak bize göre, bütün bu yaşanan olumsuzlukların sebebi olan Emnniyet biriminin başındaki Selami Altınok Bey ve sıraları amirlere suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca sosyal medyada müvekkilerimize ağza alınmayacak galiz küfürler edilmektedir. Tehdit edilmektedirler. Bununla ilgili olarak da suç duyurusunda bulunduk' dedi.
'Bu şahsın kimliği tespit edilsin'
Hakkında yakalama kararı olan Mehmet Kılıç'ın geçtiğimiz Cumartesi günü alınan ifadesi sırasında bir kişinin Kılıç'ı etkilemek istediğini söyleyen avukat Turanlı, 'Ayrıca kamuoyuna 'Kaç İsmail Vakası' diye geçen hadiseyle ilgili ikinci bir Kaç İsmail Vakası yaşandı. O da Cumartesi günü yaşanmıştır. Sorgu arasında şüpheli Mehmet Kılıç'a kendisini emniyette çalıştığını beyan eden bir şahıs, Mehmet Kılıç'ın yanına gelerek kendisini etkilemeye çalışıyor. Bununla ilgili bakın şöyle söylüyor: '40-45 yaşlarındaki şahıs, 'suçun ne? Ne ile yargılanıyorsun? diyerek sohbet etmeye çalışıyor. Daha sonra da rahat ol, ifadeni açık ver, sen memursun bizler de memuruz. Bildiğin bir şeyler varsa anlat. Sana emir veren büro amiri ve yardımcısı veya müdür ise bunları ifadende açıkça yazdır. 6 aylık çocuğun var. Bari onun hatırına kendini kurtar. Ağabeylerinin isimlerini ver, kendini yakma.. Amire müdüre bir şey olmaz ancak olan memurlara olur' Kamera görüntülerinden bu şahsın kimliği tespit edilerek açıklansın. Çünkü burada bize göre hak ihlali vardır, yargıya müdahale vardır' şeklinde konuştu.
Teslim olanların sayısı 4 oldu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından İrfan Fidan, 38 şüpheli polisin serbest bırakılması kararına itiraz etmiş, bu itirazı üst mahkeme sıfatı ile değerlendiren İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği 17 şüpheli polis hakkında geçtiğimiz cuma günü yakalama kararı çıkarmıştı.
CNNTürk