Polisin Zorla Üst Araması Hak İhlali Sayıldı: 10 Bin TL Tazminat Ödenecek

Anayasa Mahkemesi, kafede otururken zorla üst aramasına maruz kalan Hüseyin Ali Kudret’e 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Hatay Samandağ'da 2017 yılında kafede otururken “önleme araması” adı altında polisin zorla üst aramasında, darp edilen bir kişinin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurması sonucu ‘kötü muamele yasağının ihlâl edildiğine’ karar verildi. Kafede otururken zorla üst aramasına maruz kalan Hüseyin Ali Kudret'e 10 bin TL manevi tazminat ödenecek.

Darp edilip, gözaltında tutuldu...

Bianet'te yer alan habere göre, Hüseyin Ali Kudret, arkadaşlarıyla kafede otururken polisler kafeye girip kimlik kontrolü ve üst araması yaptı. Polis, Kudret ve arkadaşının da kimliklerini kontrol edip çantasını aradı. Daha sonra üstünü aramak istedi. Kudret ve arkadaşı duruma karşı çıktı. O tarihte 22 yaşında olan Hüseyin Ali Kudret, üst aramasının hukuka uygun olmadığını, bunun taciz olduğunu ve üzerinin aranmasını istemediğini dile getirdi. Ancak polis aramayı zorla gerçekleştirdi.

Bu sırada arkadaşının polislerle tartışması nedeniyle her ikisi de zor kullanılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınma sırasında Hüseyin Ali Kudret saçından çekilerek, sürüklendi. Bu durumu karakoldaki ifadesinde anlatmasına rağmen ifade tutanağına yazılmadı. Beş saat gözaltında tutuldu.

Kafenin güvenlik kamerası kayıtları incelenmek üzere önce Ankara, sonra Adana kriminal polis laboratuvarlarına gönderilmesine rağmen, her iki laboratuvar da verdiği cevapta yeterli personel bulunmaması nedeniyle incelemenin yapılamadığını belirterek, delili incelemeden iade etti.

Başsavcılık da kamera kayıtları üzerinde tespit yapılamadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Ancak Hüseyin Ali Kudret ve arkadaşı hakkında görevi yaptırmamak için direnme suçunu işledikleri iddiasıyla yargılandı. Dava beraatla bitti.

Hüseyin Ali Kudret, 2018 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Önleme araması kararına istinaden halka açık yerde üst araması yapılmasının hukuka aykırı olduğunu, hakimlikçe verilen kararın sadece kararın geçerli olduğu bölgedeki yolları kapsadığını, dolayısıyla bir kafede otururken haksız olarak üstünün aranması nedeniyle Anayasa’nın 20. maddesinde düzenlenen özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğini savundu.

AYM’nin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımladı.

Mahkeme, Kudret’in polisler hakkındaki şikayetinin etkin şekilde soruşturulmadığı sonucuna vardı:

“Gerçeğin ortaya konulması açısından oldukça önemli olan görüntülerin incelenmeksizin soruşturmanın tamamlanması Başsavcılıkça özenle hareket edildiği izlenimine gölge düşürmüştür. Başvurucuya teşhis işlemi yaptırılmamış, şüpheli polis memuru veya memurlarının kimliği belirlenmemiştir. Şikayet hususlarıyla ilgili kolluk görevlilerinin bilgisine dahi başvurulmamıştır.”

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
26.08.2021

En basit haklarda bile anayasa mahkemesine kadar gitmezsen bi sikimi alamazsın gibi bir sonuç da var ortada.

26.08.2021

Birkaç hafta önce elimde köpekle kaldırımda yürürken karşıdan gelen iki askerden biri önce bana sert bir omuz attı. Kibarca ne yapıyorsunuz falan diyince üstüme üstüme geliyorsun falan dedi ki kaldırım genişti ve gayet yanından geçip gidecektim. Bir de bana "kibarca konuşmasaydın dayak yerdin" falan diyor. Bu kolluk görevlileri vatandaşı koruması gerekirken vatandaşı sindirmeye çalışıyorlar. Biz de haklarımız nedir bilmiyoruz malesef.

geçen gün bir milletvekili hanım kendini durduran polise 'şerefsiz' diyip sürdürmüştü ya, işte gücü yeten yetene, ona sesini çıkaramayan kolluk kuvvetleri de hıncını maalesef vatandaştan alıyor. Beni korumakla görevli olan benim vergimle beni korumak için para alan bir asker 'kibarca konuşmasaydın dayak yerdin' deme cesaretini buluyor kendinde ve ben hakkımı savunursam saatlerce gözaltında tutuluyorum, tutanağım benim yaşadığım şekilde yazılmıyor üstüne birde yargılanabiliyorum adaletini ssssevdiğimin ülkesinde

Pasif Kullanıcı
26.08.2021

Vücut dokunulmazlığı anayasal bir haktır bugün basit bir elle temas hali bile cinsel saldırı olarak kabul edilip 5 yıldan başlamakta, çocuk olması halinde bu ceza 8 yıldan başlamaktadır. Devlet vatandaşın vücut dokunulmazlığını korumakla görevlidir (pek koruyamasa da). Hal böyleyken sırf polis diye kişinin mahrem bölgelerini sınirsız elleme hakkı tanınması hukuken mümkün değildir. Karar doğrudur. Makul suç şüphesi olmadan keyfi bir şekilde polis önüne gelene dokunamaz !

TÜM YORUMLARI OKU (20)