Polis Baskısı ile Gündeme Gelen Somalili İşletmeci Sınır Dışı Ediliyor...

Ankara'da polis baskınlarıyla gündeme gelen Somali restoranının işletmecilerinden Muhammed İsa Abdullah için sınır dışı kararı verildi.

Polisler daha önce Somalilere 'Gidin başka yerde açın. Burada Kızılay'da istenmiyorsunuz' demişti...

Somali asıllı işletmeciler Mesaret Karakaya ve Muhammed İsa Abdullah (Euronews)

Somali asıllı işletmecilerin Ankara Kızılay'daki restoranı bir süredir polis baskısı iddialarıyla gündemdeydi.

Mayıs ayında söz konusu işletmeyi basan ve müşterileri dağıtan polisler, 'Gidin Keçiören'de açın. Burada Kızılay'da istenmiyor' demişti. 👇

Polis Kızılay'da Bir Restorandaki Somalilileri Dağıttı: 'Gidin Keçiören'de Açın, Burada İstenmiyor'

Polis baskısı nedeniyle defalarca isim değişikliği yapan işletme, haziran ayında "SAAB" ismi ile açılmak istenmiş ancak ortaya bu görüntüler çıkmıştı. 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Açılışa katılan DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu ile polis arasında 'ırkçılık' tartışması da yaşanmıştı. 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

📹 Geçtiğimiz haftalarda Euronews Türkçe'ye konuşan işletme sahipleri, denetimlerin artık bir “baskı” niteliği taşıdığını belirterek “pes etme noktasında” olduklarını söylemişti.

Euronews'ün edindiği bilgiye göre işletmecilerden Muhammed İsa Abdullah için sınır dışı kararı çıktı. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Twitter hesabından sınır dışı kararını duyurdu. 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

“Yarın başıma ne gelecek hiç bilmiyorum”

Eski adıyla 'Somali Sofrası' adlı mekanda çalışan bir garson.

Euronews Türkçe, 10 yıldır Türkiye'de yaşayan işletmecilerle ilgili kısa bir süre önce röportaj yapmış ve aşağıda okuyacağınız bu haberi hazırlamıştı:

Muhammed İsa Abdullah eğitim hayatının büyük bir kısmını Türkiye’de tamamlamış ve dört yıldır ticaret ile uğraşıyor. Yasal olarak tüm sorumluluklarını yerini getirdiğini söyleyerek sözlerine başlayan Abdullah, geçtiğimiz yılın Ağustos ayından beri işletmesini kapatması için ‘yoğun baskılara’ maruz kaldıklarını ifade ediyor.

Emniyet mensuplarının uygulamalarına dair yasal dayanağın kendilerine gösterilmediğinin altını çizen Abdullah, lokantasına gelen müşterilerin gözaltına alındığını, karakolda bir iki saat bekletilerek serbest bırakıldıklarını, Somalilere ait diğer iş yerlerinin bu baskılar sonucu kapandığını ve iş yerlerinin Türkçe isimlerinin değiştirilmeye çalışıldığını anlatıyor.

Abdullah, “Somali Sofrası diye bir yerimiz vardı. Polis, Somali Sofrası yabancı bir isim dediği için değiştirmek zorunda kaldık. Halbuki Somali Sofrası Türkçe ve başka bir Türkçesi yok, yoksa biz mi bilmiyoruz!” diyerek tepkisini ortaya koyuyor.

Emniyetin yaptığı uygulamalar nedeniyle iş yerini kapatmak zorunda kalan bir çok Somalili esnafın olduğunu belirten Abdullah, işletme sahiplerinin iflasa sürüklendiğinden ve yurt dışına gitmek zorunda kaldığından bahsediyor.

Komşu işletmelerin, belediye ve maliyeyle hiç bir sorun yaşamadığından söz eden Abdullah, Ankara’da Kızılay’da rahatça gezemediğine ve gözaltına alınma korkusunu daima yaşadığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Yarın başıma ne gelecek hiç bilmiyorum.”

Abdullah, Emniyetin Somali lokantası önünde bir ekip otosu sabitlediğini ve polis memurunun gelen müşterilere, “Burası kapalı” diyerek lokantaya girişlerini engellediklerini anlatıyor.

Lokantanın mülk sahibinin de baskılara maruz kaldığına dikkat çeken Abdullah, “Bizim mülk sahiplerimiz arandı. Hiç bir yasal dayanağı olmadan bizim çıkartılmamız istenmiş” diyor: “Ben vergimi ödüyorum. İşletmenin ruhsatı var. Kira kontratım devam ediyor.”

“Pes etme noktasına geldim”

Somali uyruklu Türk vatandaşı Mesaret Karakaya 10 yıldır Türkiye'de yaşıyor ve Türkçeyi oldukça iyi konuşuyor

Somali lokantasının işletme sahiplerinden Somali uyruklu Türk vatandaşı Mesaret Karakaya, 2012 yılından beri Türkiye’ye yaşıyor. 

Karakaya, işletmesinin sürekli polis memurlarınca basıldığını ve “işletmenin kapatılmasının” istendiğini dile getiriyor, 'Pes etme noktasına geldim” diyor.

İşletmenin tabelasının yeniden asılmasına dair yapılan açılışta yaşananlara değinen Karakaya, “Tabelanın renklerinden dolayı olduğunu söylüyorlar. O rengi biz kötü bir amaçtan değil, Afrika mutfağı olduğu için Afrika’yı yansıtan renkleri kullandık.” diye açıklıyor.

Denetim sonrasında tabelanın beyaz renge boyandığını ifade eden Karakaya, Somali ve Etiyopya bayraklarını göstererek işletme tabelasının bu bayrak renklerinden esinlenerek tasarlandığını belirtiyor.

“Tek çarem Cumhurbaşkanı kaldı”

Türkiye’de yaşamak için artık “kararsız” olduğunu söyleyen Karakaya, “Çalışamıyorsam, işletmeyi kapatacağım ve gideceğim Türkiye’den” diyor

Karakaya, “Çok çabaladık, devlete sesimizi duyurmaya çalıştık ama o da olmuyormuş” diyerek ekliyor:

“Bu dükkan çalışsın diyorlarsa devlet bize yardım etsin. Tek kalan çarem Cumhurbaşkanı, ona sesleniyorum. Bu uygulama hangi suçtan dolayı yapılıyor. Suçumuz varsa işletmeyi kapatmayı kabul ediyorum. Bizim suçumuzu söylesinler”

Uygulamanın “ırkçı” olduğuna yönelik tartışmalara açıklık getiren Karakaya, polis memurlarının “siyahileri buralarda istemiyoruz” dediğini vurgulayarak, uygulama neticesinde renginden dolayı bu sıkıntıyı yaşadığını düşündüğünü ifade ediyor.

Somali lokantasında yaşananların sosyal medyaya yansımasından sonra vatandaşların “daha çok” gelmeye başladığını belirten Karakaya, yaşanan olaylara ise hala anlam veremediğini belirtiyor.

Esnaf: Somalili müşterilerim sayesinde ayakta kaldım

Afro Kuaför sahibi Oğuz Keklikçi Türk olmasına rağmen müşterilerinin çoğunluğunun Afrikalı olması nedeniyle polisin baskılarına maruz kaldığını ifade ediyor.

Görüntü vermek istemeyen lokantaya yakın işletme sahipleri ise başka bir duruma dikkat çekti. İsmini vermek istemeyen Türk işletmeci, pandemi süresince Somalili müşterileri sayesinde ayakta kaldığını ifade etti. Somalili aileleri zamanla tanıdıklarını söyleyen işletmeci, çevreye zararı olmayan ve ülkeye döviz girişi yaparak katkı sunan bu insanlara yapılanları ‘onaylamadığını’ ifade etti. 

İşletme sahibi, DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu’na yapılanları gördüğünü ve kendini güvende hissetmediği için kimlik bilgilerini bu yüzden paylaşmadığının da altını çizdi.

Haber ve Fotoğraflar: Euronews Türkçe

Somali lokantası ile aynı binada faaliyet gösteren Afro Kuaför sahibi Oğuz Keklikçi de benzer uygulamalara maruz kalmış. 

Türk vatandaşı işletme sahibi, işletmesinin adından dolayı emniyetin “yoğun” denetimine maruz kaldığını ve müşterilerine kimlik kontrolü yapılarak gözaltı işlemi uygulandığını belirtiyor.

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
YORUMLAR
23.07.2022

ülkede doğru yapılan bi tane iş yok.

23.07.2022

Agzina saglik

23.07.2022

dilenenler değil de bunlar neden sınırdışı ediliyor? hepsini edelim!

23.07.2022

Afrikalılar yıllardır ülkemizde bir olaya karıştıklarını ne gördüm ne işittim. Lütfen ortadoğu kaçkınlarıyla bunları karıştırmayın. Bunlar ülkenin renkleri güzellikleri. Ortadoğulu mikroplarla karıştırmayın. Herkese nefret söylemi yaymayın.

23.07.2022

O eskidendi şimdi Afrika'nın "Ortadoğulusu" getiriliyor artıku. Radikal İslamcı Afrikalı gruplar bir süredir sistematik olarak öğrenci adı altında Türkiye'ye getiriliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (43)