Tüm Bilinmeyenleriyle Pol Pot'un İşkence Hapishanesi: 2 Mahkum Nasıl Kurtuldu?

Kamboçya'nın 1970'lerde en kanlı hapishanesinde, 12,000 kişi hayatını kaybetti. Sadece bir avuç dolusu insan hayatta kalmayı başarabildi. Bu insanlar arasında iki tanesi var ki her gün müzeye dönüşen hapishaneye gelip neler yaşadıklarını anlatıyor, tarihin kanlı ve karanlık sayfalarını aydınlatmaya çalışıyorlar.

Gizli İşkence Hapishanesi

1970'lerde, Kamboçya'sında önceden bir lise olan bu bina, Kızıl Kmerler rejimi sırasında Kamboçya soykırımının yaşandığı yerlerden biri haline dönüşüyor. O dönem nam-ı diğer adı Security Prison 21 (S-21).

Kızıl Kmerler nasıl bir oluşumdu?

Kızıl Kmer, Kamboçya Komünist Partisi'nin taraftarlarının oluşturduğu bir ögütlenmeydi. Bu örgüt, bir toplumsal mühendislik prjesi olan Kamboçya Soykırımı'nda başı çeken gruptu.

Dönemin ünlü ismi: Pol Pot

Asıl adı ile Saloth Sar olan Pol Pot, Kızıl Kmerler adlı gerilla teşkilatının kurucusudur. Ayrıca Kamboçya Komünist Partisi rejimi sırasında, 1976 ilâ 1979 yıllarında, Kamboçya başbakanıydı. İktidarı döneminde Kamboçya'da bir milyonun üzerinde kişinin ölmünden yani Kamboçya Soykırımı'ndan sorumludur.

Ölümler ve işkenceler

1975-1979 yılları arasında, bu hapishanede en az 12,000 insanın öldürüldüğü biliniyor. Hapishanenin kapısından adımını atmış herkes türlü işkencelere maruz kalıyor.

Yalnızca bir avuç insan hapishaneden kurtulabiliyor

Resimde gördüğünüz adam Bou Meng. S-21 mahkumlarından bir tanesi. Kendisi 74 yaşında bir ressam. S-21'den kurtulabilmesini de sanatına borçlu. Şimdi her gün geçmişte neler yaşadığını insanlara anlatıyor. Bundan cüzzi miktarda bir para da alıyor ancak 'Önemli olan şey, burada ne olduğunu belgelemek' diyor.

Bou Meng ve eşi

16 Ağustos 1977'de karısıyla beraber tutuklanıyor ve içeri girdikten sonra duyduğu tek şey karısının çığlıkları oluyor. Bou Meng'in hapishanede ilk yaptığı şey çığlıklar içinde işkence çeken karısının bir resmini yapmak ve gözyaşları içinde onu izlemek. Resimdeki fotoğraf Bou Meng'in karısına ait.

Ressamlık sayesinde hayatta kaldı

Birkaç ay işkenceye maruz kaldıktan sonra yalan ifadeyle CIA ajanı  olduğunu kabul etmek zorunda kalan Bou Meng'in resim yeteneği keşfediliyor. Ardından Pol Pot'un, Marx'ın, Lenin'in ve Stalin'in resimlerini yapması isteniyor. Bou Meng bu şekilde S-21'de hayatta kalabilmiş. (resim Bou Meng'e ait)

Hayatta kalmayı başaran diğer mahkum

Chum Mey, Amerika ve Rusya'ya ajanlık yaptığını itiraf etmesi için günlerce işkenceye maruz kalmış ve sorgulanmış. Brçok işkenceye maruz kalıyor ancak elektrik şoku verildiği zaman, yapmadığı ajanlığı itiraf etmek zorunda kalıyor.

Tamirci olduğu için yaşamasına izin verildi

Karısı ve üç çocuğunu geride bırakmak zorunda kalan Chum Mey, ifadeleri almakta kullanılan daktilolaları ve hapishanenin atölyesindeki dikiş makinelerini  tamir ederek hayatta kalmayı başardı. 

Şimdiyse 'Her gece - her zaman ağlıyorum. İnsanların khmer Rouge hakkında konuştuklarını duyuyorum. Bu bana karımı ve çocuklarımı hatırlatıyor.'

S-21 artık Tuol Sleng Soykırım Müzesi

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Ahmet Kural'ın Başrolünde Oynadığı TRT Tabii Dizisi Gassal'ın Tanıtım Afişleri Tepki Çekti!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı