Peki, bu sistemin dışına çıkma kararı alan ve kendilerinin tabiriyle daha pastoral ve kırsal yaşama geçiş yapan beyaz yakalılar nasıl bir yaşamla karşı karşıya kalıyorlar? Soruyu sorarken karşı karşıya kalmak sözünü seçen zihnim, yine bir mücadelenin varlığına dikkati çekme gayreti içinde. Zira, belgeselde sıklıkla yeni yaşamın karşılaşılan ilk zorluklarına değinilmiş. Mücadele gerektiren doğa koşullarının yanı sıra, kültürel yaşam içerisinde de kırsalda beyaz yakalı olarak etiketlenmek ve hatta kimileri için dışlanmanın zorlukları dile getirilmiş. Belgeselde ilgi çekici bir diğer tespit, kırsala göç eden beyaz yakalıların çoğunlukla orada da kent mantalitesini sürdürdükleri yönünde. Organik tarım yapıp, ürünlerini bir marka hikayesi yaratarak, tatlı ambalajlarla ve etkili pazarlama yöntemleriyle, yani o eski bildikleri dille, yine beyaz yakalılara satıyor olmaları bunun bir göstergesi olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla aynı kimlik arayışı ve kısır döngü bir miktar orada da devam ediyor. Kimilerinin yeni yaşama biçimlerinden çok mutlu olduğunu, kimilerinin ise kent yaşamına tekrar göz kırptığını anlıyoruz.
Sen beni yenmedin, ben seninle oynamadım.
Sistem eleştirisiyle ilgili olarak belgeselde bir konuşmacının aktardığı “Sen beni yenmedin, ben seninle oynamadım” cümlesi çarpıcı bir etki bırakıyor. Onca eğitim, donanım ve kariyere rağmen bunları kendi kararıyla bırakmak ve sistemden çıkmak en cesur başkaldırı gibi görünüyor.
Peki sistemden çıktığımızda bizi ne bekliyor?
Bize dayatılmış olan kimliklerden ve sahtelerden uzaklaştığımızda, fizyolojik, zihinsel ve duygusal birçok dönüşümün yaşanması beklenir. Bunların bir kısmı belgesel konuşmacıları tarafından dile getiriliyor. Bu yalnızca kentten kırsala göç etmekle ilgili bir durum olmamalı muhakkak. Belgesel, bulunduğumuz koşullar içerisinde kendi yaşamımıza dair yeni bir bakış açısı için açılım sağlıyor. Yaşamın farklı boyutlarının olabildiğini görmek, farklı bakabilmek ve yeni deneyimler kazanmak, alışılmışın ve konforun dışına çıkmanın getirdiği birçok zorluğa karşın içsel tatmini yüksek bir dönüşüm fırsatıdır. O halde, yaşamımızla ilgili olasılıklarımızı fark etmeye yelken açalım ve yeni hikayelerde buluşalım. Herkes için insanca yaşamanın ve çalışmanın mümkün olduğu bir dünya yaratabilmemiz dileğiyle…
Instagram
Twitter
beyaz yakalı zübbelerin el atmadığı bir köy ortamı vardı onuda bok edeceksiniz