Plastiksiz Bir Yaşam İçin Acilen Hayata Geçirmen Gereken 13 Adım

Plastik insan sağlığını derinden etkileyen ve çevre kirliliğine neden olan büyük bir tehdittir. Uzun vadede hayatımız için tehlike arz eden plastikler, yapısındaki ham maddeler yüzünden oldukça zararlı. Tüm bunların yanı sıra plastiksiz bir yaşamsa elbette mümkün! Hayatınızda yapacağınız minik değişikliklerle hem kendi sağlığınızı hem de çevreyi koruyabilirsiniz. Daha da geç kalmamak adına şimdi uygulamanızı tavsiye ettiğimiz 13 adım ise tam şurada! 👇

1. Plastik şişe kullanmaya son verin!

Plastik şişeler insan sağlığının en büyük düşmanı! Artan nüfus ile birlikte üretilen plastik şişe miktarının da arttığını biliyor muydunuz? Plastik pet şişelerin doğada çözünmediğini söylemeye gerek bile duymuyoruz. Doğayı bu kadar büyük tehdit eden bir nesneyi bırakmak için erteleme! Termos ya da matara kullanmaya başlayarak atacağınız küçük adım, sandığınızın aksine dünya için çok büyük bir hediye olacaktır!

2. Yiyeceklerinizi poşet ya da streç filmler yerine cam saklama kaplarında muhafaza edin.

Hayatımızın neredeyse her alanında plastik ürünler kullanıyoruz. Farkında olmadan kullandığımız tek kullanımlık ürünlerle çevreyi olabildiğince zarara uğratıyoruz. Bu dünyada bizden başka canlılara borçlu olduğumuz birçok konu var. Farkındalığınızı geliştirerek, dünyayı değiştirebilirsiniz. Mutfağınızda kullandığınız buzdolabı poşetlerini ve streç filmleri kullanmayı bırakmanız güzel bir başlangıç olabilir. Yiyeceklerinizi cam saklama kaplarında muhafaza ederek, doğaya güzel bir katkıda bulunabilirsiniz.

3. Plastik pipet kullanmak yerine cam pipet tercih edebilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre, küresel plastik kirliliğinin yüzde 8'ini plastik pipetler oluşturmakta! Sahillerde oluşan plastik pipet kirliliğinin ise 8 milyardan fazla olunduğu konusunda araştırmalar söz konusu. Pipet kullanmak eğlenceli gibi gözükse de olabildiğinde sağlıksızdır. Plastik pipet kullanmayı bırakarak, dünyaya küçük bir iyilik yapabilirsiniz. Pipet kullanmayı seviyorsanız muadil ürünler satın alabilirsiniz. Cam pipetler şimdilerde çok moda! 😉

4. Plastik poşet kullanmak yerine bez market çantaları kullanabilirsiniz.

Deniz çöpü sorununun başlıca nedenleri arasında yer alan plastik poşetler, çevreye büyük zararlar vermekte. Bu zararların yanı sıra plastik poşetlerin geri dönüşümünde çok büyük miktarlarda su kullanılmakta. Hal böyle olunca verdiği zararı tahmin etmek hiç de zor oluyor! Aynı zamanda deniz canlılarına verdiği zarar şüphesiz çok büyük. Çevreyi kirletmeyi bırakmak için, plastik market poşetleri kullanmaya son verebilirsiniz. Sürekli satın almak zorunda olmayacağınız, uzun vadede kullanabileceğiniz bez market çantalarının kullanmaya başlamanın tam zamanı!

5. Bambu diş fırçası kullanmak, plastiksiz yaşam için önemli bir adım.

Canlı yaşamını büyük tehlikelerle baş başa bırakan plastik kullanımı, çevre kirliliğinin en büyük etmenleri arasında yer alır. Diş fırçaları da plastik kullanımının yoğun olarak kullanıldığı alanlar arasında. Dünyada her yıl 5 milyar diş fırçası üretiliyor. Bu da demek oluyor ki, doğa büyük bir felaketle karşı karşıya! Hayatından tek tek çıkaracağınız plastiklerle, geleceğimiz için büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Plastik diş fırçaları yerine bambu diş fırçası kullanmak, çevre kirliliğini önlemek için atacağınız sağlıklı bir adım olabilir.

6. Plastik ambalajlı ürünler satın almayın!

Farkında olmadan plastik kullandığınız birçok alan mevcut! Bu alanlardan biri de market alışverişleriniz esnasında plastik ambalajlı ürünler satın almanız. Yapacağınız alışverişlerde bu konuda hassas davranarak, çevreci tercihler yapabilirsiniz. Plastik ambalajlı ürünleri, satın almak yerine cam ve benzeri çevreci ambalajları tercih edebilirsiniz.

7. Yemek siparişlerinizde plastik ürün eklememelerini rica edebilirsiniz.

Yemek siparişi verdiğiniz uygulamaların birçoğunda plastik ürünleri siparişinizden çıkarmanız için gerekli seçenekler mevcut. Aynı şekilde not kısmında plastik çatal, bıçak istemediğinizi belirten notlar da bırakabilir, plastik kullanımını en aza indirgeyebilirsiniz. Minik çevreci adımlarla dünyaya yardım edebilirsiniz.

8. Evde doğal temizlik malzemeleri yapabilirsiniz.

Evde kendi malzemelerinizle doğal temizlik malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Bunun için biraz araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Aynı şekilde plastik şişelerde sıvı savun kullanmayı bırakarak, kalıp sabunlara yönelebilir ve hayatınıza çevre dostu bir temizlik alanı ekleyebilirsiniz. Unutmayın ki ev temizliğinde tercih edeceğiniz doğal ürünler, ev halkının sağlığını tehdit etmeyecektir!

9. Pikniklerde bambu tabak ve çatal kullanabilirsiniz.

Karşı karşıya olduğumuz tehditlerin farkına varıp, hayatımızda uygulayacağımız minik dokunuşların hayati önemde olduğunu unutmamız gerekiyor. Pikniklerde kullanılan plastik tabak, çatal, kaşık ve bıçak hem sağlığımız için hem de çevre için oldukça zararlı. Yaşanabilecek olası sağlık sorunlarına ve çevresel zararlara karşı önem almak ise çok önemli. Bambu tabak, çatal ve benzeri ürünler bu alanda yardımcınız olabilecek eşyalar arasında yer alıyor.

10. Kozmetik ürünlerinde “polyethylene” ürünleri satın almayı bırakabilirsiniz.

Kozmetik ürünleri de plastik kullanımı yüksek ürünler arasında yer alıyor. Kozmetik alanında etiket okumayı alışkanlık haline getirmeli ve içeriğini kontrol etmelisiniz. Özellikle plastik kullanmayı bırakmak için hayatınızı değiştirmeye başlıyorsanız, “polyethylene” yazılı ürünler satın almayı bırakabilirsiniz. Doğal ürünler her zaman ilk tercihiniz olmalı.

11. Sakızların içerisinde plastik olduğunu biliyor muydunuz?

Sakızlar, eskiden Manilkara chicle (çamsakızı) ağacının özünden yapılırken günümüzde bu durum ne yazık ki farklı! Artan talep doğrultusunda içeriğinde oynama yapılan sakızlar da plastik kullanımı söz konusu! Yanlış duymadınız, sakızların içerisinde maalesef ki plastik maddeler bulunuyor. Bu maddeyi okuduktan sonra sakız kullanmaya devam edip etmemek size kalıyor. 🤷‍♀️

12. Galoş kullanmayı bırakın!

Galoşlar, sıraladığımız bütün bu maddeler arasında en kısa sürede kullanılıp, çöpe atılan ürün. Galoş kullanımı her ne kadar hijyenik gelse de ne yazık ki büyük bir çevre düşmanı! Galoş kullanmayı bırakmak, çevre için atacağınız güzel bir adım olabilir.

13. Plastik deniz ürünleri kullanmayı bırakın.

Kullanılan her alanda zararı saymakla bitmeyen plastik ürünler, hayatımızın her yerinde karşımıza çıkıyor. Yaz aylarında en çok ziyaret ettiğimiz plajlar da tam bu alanlardan bir tanesi! Plajlarda kullanılan plastik şişme yelekler, can simitleri sonrasında deniz canlıları için büyük tehditler oluşturuyor. 

Harekete geçmenin tam zamanı! Sen de hem kendi sağlığın için hem de çevre için küçük ama önemli adımlar at. Geleceğimiz hepimizin elinde! 👊

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Çöpten Toplanan Etlerle Pişirilen Bir Yemek: Pagpag Yemeği
Bir Zamanlar İşçiler İçin Üretilmiş Olup Şimdilerin En Sık Kullanılan Kıyafeti Kot Pantolonun Tarihçesi
Denizin İçinden Babası Çıksa Yiyecek Olanlar Buraya! Hepsi Birbirinden İlginç 13 Deniz Canlısı

Popüler İçerikler

Adana'da Skandal Görüntüler: Kesilmiş At ve Eşek Kalıntıları Kanalda Bulundu!
Buse Terim, Boşanma Sonrası Sessizliğini Bozdu: Mahremiyet Vurgulu Mesaj!
Survivor'dan Elenen Bozok Şok İddialarda Bulunduğu Nagihan Hakkında "Şakşakçı" Dedi!