Plastikler Bulaşık Makinesinde Neden Kurumuyor ve Hep Islak Kalıyor? Bilimsel Bir Açıklaması Mevcut!

Seramik, porselen, çelik ve metalden yapılma ürünler genellikle bulaşık makinasında yıkandıktan sonra kuru kalır. Plastik olan ürünler ise üzerinde su toplar ya da toplamasa dahi hep nemli veya ıslak bir şekilde makineden çıkar. Bunun aslında bilimsel bir açıklaması var. Gelin neymiş bir bakalım. 👇

Bulaşık makinesini çalıştırdıktan sonraki birkaç kısa saat içinde hemen hemen her şey sıcak, temiz ve kuru bir şekilde çıkar.

Bulaşık makinesini boşaltırken porselen tabakların kuru çıktığını ancak plastik kapların hep biraz ıslak olduğunu fark etmişsinizdir. Makineye koyduğunuz tüm bu plastik tabakların, bardakların ve saklama kaplarının üstü ise kuru olmak yerine, bu eşyalar hala su boncuklarıyla kaplıdır. Peki neden?

Normal bir bulaşık makinesinin sıcaklığı ortalama olarak 54° C ile 76° C arasında değişir.

Cam, metal ve seramikten yapılmış yemek takımları bu ısıyı emer ve bu da bulaşık makinesinin kurutma döngüsü sırasında nemin hızla buharlaşmasına yardımcı olur. Ancak plastik, diğer malzemeler gibi ısıyı emmez ve tutmaz. Bu nedenle yüzeyindeki nemin buharlaşma olasılığı daha düşüktür.

Kapakları sıkı sıkı tutmak için tasarlanan plastik, suyu da sıkı sıkı tutar.

Ek olarak, plastik saklama kaplarında yoğuşma ile birlikte su birikir çünkü kapaklar için daha sıkı bir sızdırmazlık sağlamak üzere jantlar ve dudaklarla çevrelenerek tasarlanmıştır. Yoğuşma sırasında bulaşık makinesinin içindeki havayı tıpkı yemek ısısını saklıyormuş gibi otomatik olarak saklar. 

Bu da bulaşık makinesinde plastiklerin tamamen kurumasını zorlaştırır. Nemli hava ortadan kalkıp makinadan çıkarıldığı zaman ise yoğuşma duracağından kaplar hemen kurur.

Bunu engellemek için ne yapılabilir?

Bunun önüne geçebilmek için ise bazı iyi geçici çözümler var. Bulaşık kurutma raflarının yanı sıra, bulaşık makinesine eşyaları ilk etapta nasıl dizdiğinizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Plastik kaseleri, bardakları ve kapları üst rafa açılı olarak yerleştirebilirsiniz. Böylelikle su birikmek yerine kendi kendine daha kolay damlayacaktır. Suyun yüzey gerilimini azaltmaya yardımcı olduğu ve kurutma işlemini geliştirdiği için bir parlatıcı kullanmayı da deneyebilirsiniz. Ne kadar sağlıklı olup olmadığı konusunu size bırakıyoruz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Giyinmek Yasak! Filipinler'de Farklı Bir Boyuttan Geldiklerini İddia Eden Aeta Kabilesi'nin İlginç Ritüelleri

👇

Çok Sevdiğimiz Bir Şarkıyı Duyduğumuzda Neden O 'İç Gıdıklayıcı' Hissi Hissediyoruz?

👇

Ölmüş Bir Oyuncunun Hayaletinin Sahne Aldığı Tiyatro! Broadway Müzikalleri'nin Filmlere Konu Olan Hikayesi

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı