PKK'nın 'Şehir Savaşları' Ne Zaman Sona Erer?

'Çözüm Süreci' nin sona erip yeniden çatışma ortamına dönülmesiyle başlayan süreçte asker-sivil can kayıpları,sokağa çıkma yasakları devam ediyor. PKK'nın taktik değiştirmesiyle hendek ve barikatlarla şehirlerin içine taşınan bu savaş ne zamana kadar sürecek? Devrilen müzakere masasının tekrar kurulması mümkün mü? Sorularına bölgede yaşanan gelişmeleri yakından takip eden konunun uzmanları yanıt verdi...

'Avludaydık, içeri girdim. Bir dakika sonra patlama oldu. Avluya döndüğümde iki kardeşim, amcam ve oğlu yerdeydi ölmüşlerdi.'

Sözlerin sahibi Silopili Nurettin Tonguç.

Tonguç, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 5 Nisan'da yeniden başlayan çatışmalarda dört yakınını kaybetti.

Evlerine atılan bir cismin patlamasıyla hayatlarını kaybettiklerini söyleyen Tonguç, patlama sonrası evden kaçtıklarını, ancak yarım saat sonra cenazelerini alabildiklerini ifade ediyor.

'Nereden geldi, nereden atıldı bilmiyorum' diyor.

"Tamamen temizlendi" denilen Silopi'de çatışmalar yeniden başladı

BBC Türkçe'den Burhan Ekinci'nin haberine göre,Silopi'de hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması için yürütülen operasyon kapsamında sokağa çıkma yasağı 14 Aralık 2015'te ilan edilmiş, bir ay süren yasağın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu 28 Ocak'ta Silopi için 'Tamamen temizlendi' açıklaması yapmıştı.

Bu açıklamadan bir ay sonra 5 Nisan'da, PKK'lıların saldırısında bir polisin hayatını kaybetmesi üzerine ise ilçede çatışmalar yeniden başladı ve sokağa çıkma yasağı yeniden ilan edildi.

 ' Bitti dersiniz, iki gün sonra yine başlar. Çünkü bu toplumsal bir sorun' 

BBC Türkçe'nin konuştuğu yerel kaynaklar, patlamada aralarında iki yaşında bir çocuğun da bulunduğu sekiz sivil hayatını kaybettiğini söylüyor

BBC Türkçe'nin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Şırnak Valiliği yetkilileri, 'sivil ölümleriyle ilgili' soruya 'Bize bu konuda gelen herhangi bir bilgi yok' yanıtını verdi.

Silopi'de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise, 'sivillerin tanklardan atılan top atışları sonucu öldüğünü' iddia ediyor.

İlçeye yoğun bir askeri sevkiyatın yapıldığını belirten Encü, 'Silopi'de şu anda hendek yok. 'Silopi temizlendi' diyenler bilmeli ki bu sorun şiddetle çözülmüyor. 'Bitti' dersiniz, iki gün sonra yine başlar. Çünkü bu toplumsal bir sorun' diyor.

'Çözüm için tek yol masaya dönmek'

Sokağa çıkma yasakları ve çatışmaların devam ettiği diğer bölgeler, Mardin Nusaybin, Hakkâri Yüksekova ve Şırnak kent merkezi.

Evlerini terk eden bölge sakinleri çevre illerde yaşayan yakınlarına sığındı.

Nusaybinli bir sosyolog 'Çatışmalar aylarca bile sürebilir, halk çok mağdur oldu' sözleriyle tepkisini ifade ederken, evini terk eden bir Yüksekovalı da 'Ne zaman dönerim bilmiyorum, döndüğüm de evi nasıl bulacağımı da' diyor.

Bölge halkının dilinde 'şehir savaşları' ve yaşadıkları mağduriyet var.

PKK'yı 'savaşı şehre taşıdığı' için eleştiren halk, devletin de sorunu 'yalnızca güvenlik sorunu olarak görmesine' tepki gösteriyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan uzmanlar da 'çözüm için tek yolun masaya dönme olduğu' görüşünde.

Siyaset bilimcisi Cuma Çiçek, 'Ne PKK'nın silahlı yönetmelerle bir sonuç alma şansı var ne de devletin PKK'yı askeri olarak bitirip Kürt meselesiyle baş edebilir' diyor.

'Devlet kanadında iki farklı yaklaşım var'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'PKK 2013 Mayıs'ına dönerse her şey konuşulabilir' açıklaması yapmış ancak bu açıklamadan bir gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 'Konuşulacak bir şey yok. O süreç bitti' dedi. Erdoğan polislere 'Ya baş eğeceksiniz ya baş vereceksiniz' diye seslendi.

Gazeteci Nevzat Çiçek bu iki açıklamaya dikkat çekip 'devlet kanadında iki farklı görüşün olduğunu' söylüyor:

'Başbakanlığın temsil ettiği 'silahları bıraksalar çözüm masasına dönebiliriz' yaklaşımı. Diğeri de Erdoğan'ın tarzı, 'Ya baş eğecekler ya baş verecekler' yaklaşımı. Yani silahların tümüyle bırakılması ve betona gömülmesi.'

'Şiddet ve çatışma ortamı PKK'ya katılımı arttırdı'

Gazeteci İrfan Aktan Erdoğan'ın sözlerini şöyle değerlendiriyor:

'Kürt hareketini milyonlarca insanın desteklediği biliniyor. Bu kadar insanı siz baş eğdirmeye kalkarsanız çok fazla insanı öldürmeniz gerekir. Bu da yeni bir isyanın tohumları anlamına geliyor. Dolasıyla bu savaşın bir muzafferi olmaz.'

Çatışmaların artmasıyla tartışılan konulardan arasında PKK'ya katılım ve güvenlik güçleri ile PKK'nın bölgede etkinliği, hâkimiyeti de var.

Siyaset Bilimci Cuma Çiçek'e göre şiddet ve çatışma ortamı PKK'ya katılımı arttırdı: 'Askeri zafer bir sonuç üretmiyor, tam aksine karşı aktörü yeniden üretiyor.'

Başbakan'ın 'Temizlendi' açıklamasında sonra Silopi'de yeniden bir saldırı düzenlemesi, PKK'nın da şehirlerden çekilmediğine işaret ediyor.

Örgütün 1990lı yıllarda dağlarda yürüttüğü mücadeleyi şehirlere taşıması ve etkinliğiyle ilgili gazeteci Nevzat Çiçek 'şehir savaşı olduğu için her iki taraf açısından alan hakimiyetinden bahsedemeyiz' diyor ve şu yorumu yapıyor:

'PKK şehirlere geldi. Mahalleri kontrolü çok zor. Devlet 'temizledim' diyecek, 15 gün sonra yine karşımıza çıkacak. Silopi örneğinde olduğu gibi bunu yaşayacağız.'

Çatışmalar ne zaman sona erer?

Sert siyasi söylemler ve Silopi'de olduğu gibi yasakların yeniden gündeme gelmesi, operasyonların, çatışmaların devam etmesi çözümün kısa vadede gelmeyeceğine işaret ediyor. Uzmanlar da hem PKK'nın hem de devletin tutumunun bu kanıyı güçlendirdiği görüşünde.

PKK'nın 'şehir savaşını Ağustos ayına kadar sürdürebileceği' öngörüsünde bulunan Nevzat Çiçek 'Dolasıyla hem devlet hem örgüt tarafından bakıldığında kısa vadede çatışmaların sonlanmayacağı gerçeği karşımıza çıkıyor' ifadelerini kullanıyor.

Çatışmaların yakın zamanda sona ermeyeceği görüşünde olan bir diğer uzman da akademisyen Vahap Coşkun.

Devletin tutumunu 'yeni hendeğe izin vermeme, sızmaya müdahale olma' olarak özetleyen Coşkun, PKK'nın hendek kazmaya ve şehir içlerinde barikatlar kurmaya devam ettiği müddetçe durumun da değişmeyeceği görüşünde.

Akademisyen Coşkun çözüme ilişkin de şu yorumu yapıyor:

'PKK şiddetle başarı elde edemez. Ama Türk ordusu da güvenlik tedbirleriyle PKK'ya daha fazla tahribat verse de bu da sorunu çözmez.'

'PKK şehir içindeki silahlı unsurlarını çekmeli, devlet de buna mukabil olarak çözüm sürecini başlatmalı.'

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
08.04.2016

Çözüm sürecine dönülmesinin konuşulması bile şehide ihanettir..Yazıda , ne kadar terörist varsa hepsinin fikirlerini almışsınız.Ferhan encü denilen alçak her ölen teröriste sivil demeye bayılıyor zaten.O karaktersiz Türk milleti için bir anlam ifade etmiyor.Ayrıca çatışmanın PKK'ya katılımı arttırıldığı söyleniyor.Tamamıyla yalan.Siz Halka TSK'nın gücünü gösterirseniz bırakın teröre katılmayı o üç harfleri ağızlarına dahi alamazlar.PKK'ya katılımın sebebi doğunun başıboş bırakılmasıdır askerin teröriste uyguladığı şiddet değildir...PKK sorununu çözecek şeyin ''Uludere'' olduğunu söyleyeyim siz anlayın.O suriye'nin ve doğunun üstünde F-16'lar cehennemi yaşatmak için uçmadığı sürece bu hainlerin kökü kurumaz...Şunu da söylemeden edemeyeceğim.PKK'lı köpekler ne zaman çözüm süreci derse sıkıştıklarını gösterir.Onlar çözüm süreci dedikçe biz bombalaya devam edersek çözüleceklerdir...

08.04.2016

Kalbimden geçenler..

pkk sevicisi ve ağlak bir konu başlığı.. ayrıca o PKK'nın şehir savaşları değil,büyük türk ordusunun teröristleri yok ettiği bir operasyon topluluğudur.

08.04.2016

Pkk sevicisi = onedio

08.04.2016

nasıl böyle bir kanıya vardın ? bizim bilmediğimiz bişey mi var ?

TÜM YORUMLARI OKU (43)