Piyasaya Sürüldü mü? İthal Etlerde Hastalık Tespit Edildi, Et ve Süt Kurumu 'İmha Ediliyor' Dedi

Türkiye’nin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığı ile Bosna Hersek’ten ithal ettiği 20 ton sığır karkas etinde insan sağlığına zararlı 'E.coli O157' hastalığı tespit edildi. Hastalık tespit edilen etlerin test sonuçları çıkana kadar depolarda bekletilmesi gerekirken piyasaya sürüldüğü iddia edildi. Et ve Süt Kurumu ise ithal etlerin 'sadece bir partisinde sağlık sorunu olduğu tespit edildi' açıklamasında bulundu. Ayrıca söz konusu etlerin piyasaya sürülmediğini, imha edildiğini açıkladı.

Hastalığın tespit edilmesiyle birlikte analizi yapan laboratuvar tarafından, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü uyarıldı.

Kurum, bunun üzerine İstanbul Depo Müdürlüğü’ne, Sakarya Et Kombinası Müdürlüğü’ne, Sincan Et Kombinası Müdürlüğü’ne ve Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü’ne, “Analizi uygun çıkmayan emtialar” başlığı altında bir yazı gönderdi.

Gönderilen yazıda Bakanlar Kurulu kararıyla MUJANOVİCİ firmasından alınan etler için ''Bu ithalat sözleşmesi kapsamında ülkemize giriş yapan tırlardan alınan numunelerde E. Coli O157 pozitif çıktığı ve insan gıdası olarak tüketimin uygun bulunmadığı başkanlığımıza bildirilmiştir” ifadeleri yer alıyor ve etlerin imha edilmesi isteniyor. 

Yazıda, etlerin depoların bağlı olduğu belediyelere ait imkanlar dahilinde, eğer belediyelerin gerekli imkanları yoksa Erzincan Et Kombinası rendering tesislerinde imha edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Hastalıklı etlerin, analiz sonuçları beklenmeden iç piyasaya sürüldüğü iddia edildi.

Basına yansıyan raporlara göre 29 Ağustos'ta hastalık tespit edilen etlerin imha edilmesi gerektiğini belirten yazı, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Alım ve Üretim Dairesi Başkanı Mustafa Sami Cüceloğlu imzasıyla 5 ay sonra, 5 Ocak 2018’te yazıldı.

Et ve Süt Kurumu, yaptığı 'Kamuoyu açıklaması' ile 20 ton etin sadece bir partisinde hastalık bulunduğunu kabul etti. Söz konusu etlerin ise piyasaya sürülmediğini ve imha edildiğini belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, piyasaya sürüldüğü iddia edilen hastalıkları etleri Meclis gündemine taşıdı.

Bayır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi. Raflarda olan hastalıklı et miktarını soran Bayır, etlerin test sonuçlarının çıkmadan neden piyasaya sürüldüğünü ve Bakanlığın konu hakkında soruşturma açıp açmadığını sordu. Bayır, ayrıca Fakıbaba'ya yaşananlar hakkında 'kendinizi sorumlu tutuyor musunuz?' ve 'verdiğiniz röportajda halkı yanlış bilgilendirdiğinizi düşünüyor musunuz?' sorularını yöneltti. 

Bayır, soru önergesiyle 'Et ithalatı politikası ile ilgili bir değişiklik olacak mıdır? Yerli üreticiye destek vererek, et ithalatının durdurulması ile bir çalışmanız var mıdır?' sorusunun cevabını da talep etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba, Kasım ayında verdiği bir röportajda ithal eti kendisinin de yediğini belirtmişti.

Fakıbaba, Hürriyet gazetesinden İpek Özbey'ye verdiği röportajda “Sağlık açısından bir problem yok diyorsunuz, doğru mu” sorusuna, “Benim şüphem yok. Bakın binlerce insanız. Herkes sizin kadar başarılı olabilir mi ya da dürüst. Ben dürüst bir hekimim ama bütün hekimler dürüsttür diyebilir misiniz? Arada dürüst olmayanlar çıkabilir. Ama mümkün olduğu kadar riski sıfıra indirmek bizim görevimizdir. Arada kaçan olabilir, bu burada da olabilir, yurt dışında da olabilir.” cevabını vermişti.

İthal ette çıkan hastalık ve piyasaya sürüldü iddiası sosyal medyanın gündemine oturdu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!
A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
Diyanet, "Karalamalara Rağmen" Diyerek Duyurdu: Din Adamlarına Güven Oranı Açıklandı
YORUMLAR
23.01.2018

Bakan çıksın televizyona canlı yayına, bu etlerle mangal yapsın yesin.

23.01.2018

Aynen, +1.

23.01.2018

Bulunmaz bir konumda yaşıyoruz, bütün dünyanın gözü üzerimizde; normal şartlarda tarım,hayvancılık,doğal kaynaklar,ormanlar,şelaleler,denizler,madenler, petrol bile bizden sorulmalı ama biz ısrarla ithal ediyoruz. Komik

23.01.2018

yok imha ediliyormuş filan zerre inanmıyorum bu beyanlara, tonlarca gdo lu pirinç sürüldü piyasaya iki gün olay oldu sonra unutuldu millete yedirdiler. Sonra yumurta şimdi de kırmızı et. Halkın sağlığı kimsenin skinde değil. Bir kere olursa beceriksizlik olur daha fazlası şerefsizliktir, ahlaksızlıktır, orospu çocukluğudur topunuzun amına koyim haber okumaktan sinir hastası oldum

TÜM YORUMLARI OKU (45)