Piyasaları Neler Bekliyor? TCMB ve Fed Başrolde!

Yurt içi ve yurt dışında önemli verilerin beklendiği bir hafta yaşanacak. Yurt içinde öncelikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) 'Enflasyon Raporu', Hazine ihale ve doğrudan satışları ile kapasite kullanım oranı takip edilecek.

Yurt dışında ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararı, Almanya Ifo, ABD GSYH, kişisel gelir ve harcamalar, öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) rakamları öne çıkan veriler olacak.

24 Ocak Pazartesi

Yurt İçi Gündem

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından Ocak ayına ilişkin Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklanacak. Endeks Aralık ayında 171,9 seviyesinde gelmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki ihale birden düzenleyecek. 2 Yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ile 6 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil yeniden piyasaya sunulacak.

Yurt Dışı Gündem

Gün boyu açıklanacak Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) öncü verilerinden Avustralya ve Japonya için olanlar erken saatlerde ekranlara düşecek. Avustralya'da en son İmalat Sektörü PMI 57,5, Hizmet Sektörü PMI 55,1, Japonya'da İmalat Sektörü PMI 54,3, Hizmet Sektörü PMI 52,1 olarak açıklanmıştı.

Japon'da 6 aylık bono ihalesi gerçekleştirilecek (06.30).

Singapur için Aralık ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Singapur'da tüketici fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0, geçen yıl aynı aya göre yüzde 3,8 artış göstermişti (08.00).

Tayvan'ın sanayi üretimi, perakende satışlar ve toptan satışlar rakamları Asya için günün son verileri olacak (11.00).

Kazakistan Merkez Bankası ve Pakistan Merkez Bankası faiz kararları da takvimde yer alıyor.

PMI verilerinin Avrupa kısmında sırasıyla Fransa, Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere için rakamlar takip edilecek (11.15, 11.30, 12.00 ve 12.30).

Brezilya'da her hafta olduğu gibi COPOM Anketi sonuçları açıklanacak (14.25)

Meksika'da Ocak ayının ilk 15 günü için enflasyon verileri yayımlanacak. Geçen ayın ilk yarısında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,10, yıllık yüzde 7,45 artış göstermişti (15.00). 

ABD'den Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi (16.30) ve öncü PMI (17.45) verileri gelecek. 

ABD'nin 13 ve 16 haftalık bono ile 2 yıllık tahvil ihaleleri de takvimde yer alıyor.

25 Ocak Salı

Yurt İçi Gündem

TCMB tarafından Ocak ayına ilişkin kapasite kullanım oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklanacak. İki veri de yılın ilk göstergeleri olması nedeniyle analistler tarafından yakından izlenecek. Kapasite kullanım oranı Aralık ayında yüzde 78,7, Reel Kesim Güven Endeksi ise 106,1 seviyesinde açıklanmıştı (10.00).

TÜİK aynı saatte Aralık ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımlayacak. Hizmet Sektörü Güven Endeksi bir önceki ay yüzde 0,5 düşüşle 118,8 puana inmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

Yurt Dışı Gündem

Günün ilk verisi Yeni Zelanda Hizmet Sektörü Performans Endeksi olacak. Endeks en son 46,5 seviyesinde açıklanmıştı (00.30).

Asya'da günün en önemli verisi olan Güney Kore'nin 2021 yılı son çeyreğine ilişkin öncü GSYH rakamları duyurulacak. Güney Kore'de bir önceki dönem büyüme dönemsel yüzde 0,3, yıllık yüzde 4,0 seviyesinde gerçekleşmişti.

Hemen ardından Avustralya'dan gelecek enflasyon rakamları da analistler tarafından yakından takip edilecek. Avustralya'da çeyrek dönemlerde açıklanan enflasyon için 2021 yılının son rakamları gelecek. Tüketici fiyatları bir önceki çeyrek dönemde dönemsel yüzde 0,8, yıllık yüzde 3,0 artış göstermişti (03.30). 

Avustralya'da aynı saatte NAB İş Dünyası Güven Endeksi açıklanacak. Endeks bir önceki dönem 12 seviyesinde bulunuyordu.

Japonya'nın 40 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor (06.30).

İspanya'da Aralık ayına ilişkin üretici enflasyonu analistlerin Avrupa piyasalarında takip edeceği ilk veri olacak. Üretici fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8, geçen yıl aynı aya göre yüzde 33,1 artış göstermişti (11.00).

Avrupa'da günün en önemli verisi Ekonomi Araştırma Enstitüsü(Ifo) tarafından açıklanacak. Almanya'da iş dünyasının görünümünü yansıtan Ifo İş Ortamı Endeksi Aralık ayında 94,7 seviyesinde gelmişti (12.00).

Son 7 toplantısında da faiz artıran Macaristan Merkez Bankası'nın yeni kararı piyasalar tarafından yakından izlenecek. Banka 2021 yılı Haziran ayında yüzde 0,60 seviyesinde başladığı artırımlarla faizi yüzde 2,40 seviyesine kadar çıkarmıştı (16.00).

Uluslararası Para Fonu(IMF), 'Global Ekonomik Görünüm' raporunu yayımlayacak (17.00).

Meksika'da Kasım ayına ilişkin Ekonomik Aktivite Endeksi yayımlanacak (15.00).

ABD'de ilk veri Ocak ayına ilişkin Philadelphia Fed İmalat Dışı Aktivite Endeksi olacak. Endeks bir önceki ay 28,3 seviyesinde açıklanmıştı.

ABD Konut piyasasında fiyatları yansıtan en önemli verilerden biri olan S&P Case Shiller konut fiyatları rakamları analistler tarafından yakından takip edilecek. 20 Bölge için hesaplanan konut fiyatları Ekim ayında yıllık yüzde 18,4 artış göstermişti (17.00).

Aynı saatte bir diğer konut fiyat verisi olan FHFA Konut Fiyat Endeksi açıklanacak. 

ABD'de günün diğer verileri Conferance Board Tüketici Güven Endeksi ve Richmond Fed İmalat Endeksi olacak (18.00).

ABD'de günün ihaleleri ise 52 haftalık bono ve 5 yıllık tahvil olacak. 5 Yıllık tahvilde bir önceki ihale ortalama faizi yüzde 1,263 olarak belirlenmişti.

26 Ocak Çarşamba

Yurt İçi Gündem

TÜİK Aralık ayına ilişkin motorlu kara taşıtları verilerini yayımlayacak (10.00).

Yurt Dışı Gündem

Güney Kore'de Ocak ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Endeks geçen yılın son ayında 103,9 puan olarak açıklanmıştı (00.01). 

Yeni Zelanda'da Aralık ayına ilişkin dış ticaret ve kredi kartı harcamaları verileri yayımlanacak (00.45, 05.00). 

Japonya'da Aralık ayına ilişkin hizmet sektörüne üretici fiyatları gelecek. Kasım ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,3, geçen yıl aynı aya göre yüzde 1,1 artış göstermişti (02,50).

Japonya Merkez Bankası(BoJ),''Fikir Özeti' raporunu açıklayacak (02.50).

Japonya'dan gelecek diğer veri ise Kasım ayına ilişkin Öncü Göstergeler Endeksi nihai sonuçları olacak. Endeks öncü verilerle 103,0 puan olmuştu (08.00).

Aynı saatte Singapur sanayi üretimi verileri de yayımlanacak.

Avustralya ve Hindistan piyasaları kapalı olacak.

Fransa'da Ocak ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi verisi bulunuyor. Endeks en son 100 puan seviyesindeydi (10.45). 

İngiltere 29 yıllık, Almanya 10 yıllık tahvilleri ihale yoluyla piyasaya sunacak.

Petrol piyasalarının yakından izlediği API petrol stokları günün erken saatlerinde gelecek (00.30). 

ABD'de her hafta olduğu gibi mortgage başvuruları ve faizlerini gösteren MBA Endeks verileri yayımlanacak (15.00).

Aynı saatte Meksika'dan Kasım ayına ilişkin perakende satışlar, Brezilya'dan ise Ocak ayının ilk yarısına ilişkin enflasyon rakamları ekranlara düşecek. 

Brezilya'dan gelecek diğer veri ödemeler dengesi ve doğrudan yatırım rakamları olacak (15.30). 

Öncü mal ticareti, yeni konut satışları, DoE petrol stokları (16.30, 18.00 ve 18.30) ABD'nin diğer verileri olacak.

Kanada Merkez Bankası(BoC), faiz kararını açıklayacak. BoC, son 14 toplantısında faizi yüzde 0,25 olarak korudu (18.00).

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası (Fed) kararı açıklanacak. Analistler ve yetkililer bu sene Fed'den 3 veya 4 faiz artırımı bekliyorlar. Fed'in ilk artırımı bu toplantıda değil Mart ayında yapacağı konusunda görüşler ağırlık kazanıyor (22.00). 

Her Fed kararının ardından olduğu gibi yine Başkan Jerome Powell karar ile ilgili basın toplantısıyla değerlendirmelerde bulunacak (22.30).

27 Ocak Perşembe

Yurt İçi Gündem

TCMB yılın ilk 'Enflasyon Raporu'nu açıklayacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun rapora ilişkin bir sunum yapması bekleniyor. TCMB bir önceki raporunda 2022 yıl sonu için enflasyon beklentisini yüzde 18,4, 2023 yıl sonu için yüzde 11,8 olarak belirlemişti (10.30). 

TCMB, 20 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayımlayacak (14.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3'er yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Bir gün önce Tüketici Güveni Endeksinin açıklanacağı Güney Kore'de bu kez İş Dünyası Güven Endeksi verisi gelecek (00.01). 

Yeni Zelanda enflasyon rakamları analistler tarafından yakından takip edilecek. Ülkede çeyrek dönemler için açıklanan enflasyon rakamları, 2021 yılının son dönemi için gelecek. Enflasyon üçüncü çeyrekte bir önceki döneme göre yüzde 2,9, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 4,9 artış göstermişti (00.45). 

Yoğun Asya-Avustralya veri trafiğinin diğer gündem maddeleri, Japonya menkul işlemleri, Avustralya ithal fiyatlar, Filipinler GSYH ve dış ticaret, Çin sanayi şirket karları, Malezya üretici fiyatları olacak. Ayrıca Japonya'nın 2 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor. 

İngiltere'de Aralık ayı ve 2021 yılının tamamına ilişkin otomobil üretim rakamları günün erken saatlerinde açıklanacak (03.01).

Almanya'da Şubat ayına ilişkin öncü beklentileri içeren GFK Tüketici Güven Endeksi verisi gelecek. Endeks Ocak ayı için -6,8 ile son 7 ayın en düşük seviyesine inmişti (10.00).

Aynı saatte İsviçre'nin dış ticaret rakamları ekranlara düşecek.

İspanya, Macaristan (11.00), İsveç (11.30) ve İzlanda (12.00) işsizlik oranları, Avrupa işgücü piyasasına ilişkin hareketlerin görülmesi açısından takip edilecek veriler olacak.

Meksika'nın dış ticaret rakamları, Amerika piyasalarından izlenecek ilk veri olacak (15.00). 

Ardından piyasaları ABD'den gelecek önemli veriler bekliyor olacak. 2021 Yılının son çeyreğine ilişkin ilk GSYH rakamları, Aralık ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri, analistlerin merakla takip edeceği veriler arasında yer alıyor (16.30).

İşsizlik başvuruları (16.30), bekleyen konut satışları (18.00), doğal gaz stokları (18.30) ve Kansas City Fed İmalat Endeksi (19.00), ABD'den izlenecek diğer veriler olacak.

ABD'nin 4 ve 8 haftalık bono, 7 yıllık tahvil ve Kanada'nın 30 yıllık tahvil ihaleleri de takvimde yer alıyor.

28 Ocak Cuma

Yurt İçi Gündem

Haftanın son günü TÜİK Ocak ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksi verisini açıklayacak. Endeks bir önceki ay yüzde 1,8 düşüşle 97,6 seviyesine inmişti (10.00).

TÜİK aynı saate Hizmet Üretici Fiyatları Endeksi ve katı yakıtlar istatistiklerini de duyuracak.

Yurt Dışı Gündem

Haftanın son günü Asya'dan gelecek önemli verilerle güne başlanacak. Güney Kore'den sanayi üretimi, perakende satışlar, hizmet sektörü üretimi rakamları izlenecek (02.00).

Ardından Japonya'nın Tokyo bölgesi için tüketici fiyatları ile Ocak ayının ilk 10 gününe ilişkin ticaret rakamları gelecek (02.30, 02.50).

Avustralya'da 2021 yılının son çeyreğine ilişkin üretici fiyatları, Malezya'nın dış tıcaret verileri, Singapur üretici fiyatları, erken saatlerde takip edilecek diğer veriler olacak.

Tayvan ve Hong Kong'ta 2021 yılı 4.çeyrek dönem için GSYH rakamları açıklanacak (11.00, 11.30).

Fransa'nın 2021 yılı son çeyreğine ilişkin öncü GSYH verileri, Aralık ayına ilişkin tüketici harcamaları ve üretici fiyatları verileri takvimde yer alıyor.

Avusturya, İspanya, İsveç ve Belçika, 2021 yılı son çeyrek için GSYH rakamları gelecek diğer Avrupa ülkeleri olacak.

Euro Bölgesi için Ocak ayına ilişkin görünüm endeksleri açıklanacak. Bir önceki ay Ekonomok Görünüm Endeksi 115,3, Tüketici Güven Endeksi -8,3 olarak gelmişti (13.00).

Bölge için diğer takip edilecek veriler Euro Bölgesi parasal istatistikler, İzlanda tüketici fiyatları, İtalya güven endeksleri ve üretici fiyatları, İspanya cari işlemler dengesi olacak.

Amerika piyasalarında ABD'den gelecek veriler takip edilecek. Tüketicilerin gelir ve harcama hareketlerinin takip edildiği kişisel gelirler ve tüketim rakamları ile çekirdek enflasyon olarak takip edilen PCE Aralık ayı rakamları açıklanacak. Bir önceki ay kişisel gelirler yüzde 0,4, harcamalar yüzde 0,6 artarken, çekirdek PCE aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,7 yukarı gelmişti (16.30).

Aynı saatte 2021 yılı son çeyrek dönemine ilişkin istihdam maliyet rakamları yayımlanacak.

Günün diğer önemli verisi Michigan Tüketici Güven Endeksi olacak. Ocak ayına ilişkin ilk verisi 68,8 olarak açıklanan Endeksin nihai rakamları açıklanacak (18.00).

Günün son verisi ise haftalık olarak açıklanan Baker Hughes sondaj kule sayıları olacak (21.00).

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Piyasalar Haftayı Kapatırken Güç Kazanmakta Zorlandı: Borsa ve Dövizin Seyri Ne Oldu?
Piyasalar Yoğun Haftayı Nasıl Kapatıyor: Gün Başlarken Manşette Öne Çıkanlar!

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood