Piyasalarda Rusya Baskısı Sürerken, Dolar Yurt İçinde Çizgisini Bozmuyor!

Piyasalarda ana gündem maddesi Rusya-Ukrayna olmaya devam ederken, bugün ABD Başkanı Avrupa'da temaslarda bulunuyor. Veri gündeminde ise yurt içinde Merkez Bankası öne çıktı. Bugün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yatırımcı toplantıları izlenirken, PPK özeti de incelendi.  

Borsa İstanbul son 5 işlem günündeki yukarı yönlü hareketine dün ara verirken bugün de geriledi. Dolar ve Euro'da ise son birkaç gündür yatay seyir bozulmuyor. Petrol gerilerken, altın ise haftayı yükselişle tamamladı.

Endeks ara verdiği yükselişe geri dönecek mi?

Dün son beş işlem gününde yükseliş serisi izleyen BIST 100 endeksi seriye ara verdi. Endeks günü yüzde 0,26 oranında düşüşle 2.183,10 puandan tamamladı. 

Rusya-Ukrayna savaşı gündemin odağındaki yerini korurken, bugün ABD Başkanı Biden, Avrupa'da toplantılar yapacak. Rusya Borsası da sınırlı hisselerle işleme açılıyor. Varlık fiyatları ön plana çıkabilir.

Bugün TCMB Para Politikası Kurulu toplantısının özeti ve Başkan Kavcıoğlu'nun yatırımcılarla gerçekleştireceği toplantılar takip edilecek. 

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde direnç konumda 2.195 ve 2.220 seviyelerinin, destek olarak da 2.130 puanın izleneceğini belirtti. 

Açılışta BIST 100 endeksi güne yüzde 0,08 oranında 1,67 puan artışla 2.184,77 puandan başladı.

BİST 100 endeksi günü yüzde 0,32 oranında 6,90 puan düşüşle 2176,20 puandan tamamladı. Düşüşte bankacılığın öncü olduğu görülürken, işlem hacmi 33,4 milyar TL oldu. 

Küresel piyasalarda gözler Moskova'ya çevrildi

Rusya-Ukrayna savaşı küresel piyasalarda varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Dün Putin'in yaptığı ihracatta dolar veya avro ile ödeme yerine, “Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz.” söylemi piyasaları etkiledi. 

Rusya Merkez Bankası, 28 Şubat'tan bu yana kapalı olan Moskova Borsası'nın bugün 33 şirketin hissenin işleme açılacağını bildirdi. Açığa satışların yasaklandığı kaydedilen açıklamada, işlemlerin TSİ 09.50 ila 14.00 saatlerinde gerçekleşeceği belirtildi.

New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,23, Nasdaq endeksi yüzde 1,32 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,29 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni günde ise yükseliş eğiliminde hareket ediyor.

Avrupa'da Rusya-Ukrayna savaşı bölge ekonomisi üzerinde etkili olmayı sürdürürken, dün Putin'in açıklamaları sonrası borsalarda satış baskısı güçlendi. Avrupa endeksleri bugün vadeli işlemlerde sınırlı da olsa alıcılı seyretti.

Asya borsalarında artan emtia fiyatlarıyla birlikte dün açıklanan bilançolarda başta önemli bilişim şirketi Tencent'in bugüne kadar en zayıf büyümesini kaydetmesinin ardından risk iştahı düşük seyrediyor. Tencent hisseleri Hong Kong borsasında yüzde 4 değer kaybıyla işlem görüyor.

Japon yeninin dolar karşısında değer kaybını sürdürmesi ise ihracatçı şirket hisselerini destekleyerek, Japonya pay piyasalarındaki satış baskısını törpülüyor.

ABD endeksler güne sınırlı yükselişlerle başladı. Nasdaq endeksi yüzde 0,43, S&P 500 yüzde 0,37 oranında ve Dow Jones yüzde 0,18 oranında yükselişle açılış yaptı.

Dolar yatay seyrine devam ediyor

Dün yüzde 0,1 değer kazanarak 14,8371'den kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,8220'den alıcı buldu.

ABD'de tahvil piyasalarında Fed'in mayısta 50 baz puan faiz artırımına gideceği ihtimali yüzde 67'ye yükseldi.

Dün yüzde 0,2 değer kaybeden euro/dolar paritesi yeni güne de düşüşle başlamasının ardından şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 1,0980 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/yen paritesi bugün 121,5 ile Şubat 2016'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından sabah saatlerinde önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 121,3 seviyesinden alıcı buldu.

Güne başlarken dolar/TL 14,8247, euro/TL 16,3171 seviyesinden işlem gördü. 

Dolar/TL gün sonunda 14,8257, euro/TL 16,3518 seviyesinden karşılık bulurken, euro/dolar 1,10032, dolar/ruble de 96,2155 seviyesinden işlem gördü.  

Ukrayna krizinin küresel ekonomiyi yavaşlatacağı, enflasyonu yükselteceği beklentileri altına destek veriyor

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ve Rusya'ya karşı uygulamaya konan yaptırımların yarattığı kriz altın fiyatına destek veriyor. 

Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'dost olmayan' ülkelere petrol ve gaz satışında bedeli Rus Rublesi olarak isteyecekleri açıklamasının petrol ve gaz fiyatlarında yarattığı yükselişin küresel ekonomiye yüksek enflasyon olarak yansıyacağı endişeleri yatırımcıları güvenli liman altına yöneltti. 

Spot altın fiyatı 1948 dolar/ons seviyelerine kadar yükselişin ardından sabah düne göre yüzde 0,09 kayıpla 1941,89 dolar/ons seviyesinden işlem gördü. Gram altın da 925 liradan karşılık buldu.

Altın bugünü yükselişle geçirirken, ons altın 1962 dolardan, gram altın da 935 liradan değerlendi. 

Petrol fiyatlarında yukarı hareket devam ediyor

Putin'in açıklamaları sonrası Avrupa'da Nisan vadeli doğal gaz kontratları yüzde 20'den fazla artışla 118 euro seviyesine yükselirken, Brent petrolün varil fiyatı da dün yüzde 5,7 değer kazanarak 117,8 dolara çıktı.

Kazakistan petrolünün Hazar Denizi'nin altından Karadeniz kıyısındaki Novorossisk'e taşıyan boru hattında meydana gelen hasar da uluslararası piyasalarda petrol fiyatını yükseltti. 

Günde 1,2 milyon varil civarında petrol ihracatına imkan veren Hazar Boru Hattı Konsorsiyum (CPC) terminalindeki hasarın onarılmasının 2 ay sürebileceği yönündeki haberin etkisiyle ICE'de Mart vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 123 doların üzerine çıktı. 

ABD'de petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 2,5 milyon varil azaldığına işaret eden DOE verisinde petrol fiyatlarına destek verdi.

ICE'de Brent petrolü 123,74 dolar seviyesine kadar yükselişin ardından düne göre 54 cent artışla 122,14 dolar seviyesinden işlem gördü.

Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 0,93 oranında gerileme ile 120,47 dolardan fiyat buldu.

Popüler İçerikler

Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!
Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
24.03.2022

Bay Nebatinin gözlerindeki ışıltıyı görmesem tl kötü durumda diyeceğimde, çok şükür almanya kıskanmaya devam ediyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ