Piyasalarda Ortalık Kızışıyor: Hangi Veriler İzlenecek?

Yeni haftada yurt içinde ve yurt dışında yoğun bir veri akışı piyasaları bekliyor. Yurt içinde ödemeler dengesi, sanayi üretimi, perakende satışlar ve Hazine ihaleleri öne çıkıyor. Ayrıca TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları da yakından izlenecek.

Yurt dışında Çin ve ABD enflasyon rakamları, Almanya sanayi üretimi verileri ilk planda izlenecek rakamlar olacak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı da en önemli gündem maddelerinden biri olarak takvimde yer alıyor.

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler yine gündemin en önünde yer alacak.

Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda neler öne çıkacak?

Yurt İçi Gündem

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2021 yılı son çeyrek dönemine ilişkin verimlilik istatistiklerini yayımlayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Şubat ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıklayacak (17.30).

Yurt Dışı Gündem

Asya piyasaları haftaya Çin'den gelecek ticaret rakamlarıyla başlayacak. Çin'in yılın ilk iki ayına ilişkin dış ticaret rakamları açıklanacak. Çin'de uzun yıl başı tatili nedeniyle Ocak ayında veriler açıklanmayarak, iki ayın verileri aynı günde yayımlanıyor (05.00).

Çin'den gelecek diğer önemli veri ise Şubat ayına ilişkin rezerv rakamları olacak (11.00). 

Avrupa'dan gelecek ilk veri Şubat ayına ilişkin İsviçre iş günü rakamları olacak. İsviçre'de Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 2,6 seviyesinde açıklanmıştı (09.45).

Piyasalar Almanya'dan gelecek yılın ilk ayına ilişkin fabrika siparişleri rakamlarını takip edecekler. Ülkede sanayinin yönünü gösteren fabrika siparişleri Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,8, geçen yıl aynı aya göre yüzde 5,5 artış göstermişti. Sipariş artışları yurt içi siparişlerden kaynaklanmıştı (10.00). 

İngiltere'de Halifax tarafından açıklanan konut fiyatları Şubat ayı verileri açıklanacak (10.00). 

Aynı saatte Danimarka ve Norveç sanayi üretim verileri de yayımlanacak.

Euro Bölgesinde yatırımcının piyasaya ilişkin görüşlerini yansıtan Sentix yatırımcı güven endeksi Mart ayı rakamları açıklanacak. Şubat ayında endeks 16,6 seviyesinde gelmişti (12.30). 

Brezilya'dan her pazartesi olduğu gibi COPOM anketi sonuçları gelecek (14.25).

Şili dış ticaret rakamları (14.30), Meksika tüketici güven endeksi (15.00), diğer takip edilecek veriler olacak.

ABD'de öne çıkan bir veri bulunmazken, Conferance Board istihdam trend endeksi (18.00) ve tüketici kredileri (23.00) takvimde yer alıyor.

Şubatta en çok getiri sağlayan varlıklar açıklanacak!

Yurt İçi Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Şubat ayı için finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ve 2021 yılı için bitkisel ürün fiyatları ve üretim değerleri verilerini yayımlayacak (10.00).

İstanbul Sanayi Odası(İSO) ve IHS Markit işbirliğinde Türk sanayisini çevreleyen küresel ortamın değerlendirilmesini amaçlayan hazırlanan ihracat iklimi endeksi Şubat ayı rakamları açıklanacak. Endeks bir önceki ay 52,3 seviyesinde gelmişti (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 11 aylık bono ve 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvili yeniden piyasaya sunacak. Bonoda bir önceki ortalama faiz yüzde 19,35, tahvilde ise yüzde 21,19 seviyesinde oluşmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borç çevirme oranı, ortalama vadesi ve maliyeti Şubat ayı verilerini açıklayacak. Ocak ayında iç borç çevirme oranı yüzde 113,7 olurken, vade 52,6 ay olarak belirlenmişti (17.30).

Yurt Dışı Gündem

Asya piyasaları güne Japonya'dan gelecek verilerle başlayacak. Banka kredileri, cari işlemler dengesi ve reel ücretler aynı saatte ekranlara düşecek (02.50).

Japonya'nın ardından Avustralya'dan NAB iş dünyası güven endeksi rakamları gelecek (03.30). 

Sri Lanka Merkez Bankası(CBSL) faiz kararını açıklayacak. CBSL, bir önceki faizi 50 baz puan yükseltmişti (05.00). 

Japonya'nın 5 yıllık tahvil ihalesi de Asya'da takip edilecek veriler arasında yer alıyor (06.30). 

Japonya'dan gelecek son veriler ise ekonomi gözlemcileri endeksi ve öncü göstergeler endeksi olacak (08.00). 

Asya'dan son veriler Tayvan tarafından gelecek. Tayvan'da Şubat ayına ilişkin tüketici ve toptan fiyatlar ile dış ticaret rakamları açıklanacak (11.00).

Asya'dan gelecek bir diğer faiz kararı ise Pakistan Merkez Bankası'nın açıklayacağı karar olacak.

Avrupa piyasaları güne Almanya'dan gelecek önemli bir veriyle başlayacak. Almanya'da Ocak ayına ilişkin sanayi üretimi rakamları açıklanacak. Bir önceki ay sanayi üretimi aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 4,1 düşüş göstermişti (10.00). 

Almaya gibi İspanya'dan da aynı aya ilişkin sanayi üretim rakamları açıklanacak (11.00). 

İtalya'da perakende satış verilerinin açıklanmasının ardından (12.00), Euro Bölgesine ilişkin final GSYH ve istihdam rakamları izlenecek (13.00). 

İngiltere, 29 yıllık tahvil ihalesi, Almanya ise enflasyona endeksli tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

Polonya Merkez Bankası(NBP) faiz kararını açıklayacak. NBP, yüzde 0,10 seviyesinden başladığı faiz artırım sürecinde 5 toplantıda toplam 265 baz puan artışla en son yüzde 2,75 seviyesine gelmişti.

ABD'den gelecek ilk veri Şubat ayına ilişkin NFIB küçük işletmeler güven endeksi olacak. Endeks bir önceki ay 97,1 seviyesinde açıklanmıştı (14.00). 

Aynı saatte Şili'den Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamları gelecek.

ABD ve Kanada'nın Ocak ayına ilişkin dış ticaret rakamları aynı saatte yayımlanacak (16.30).

Çin enflasyonu açıklanacak!

Yurt İçi Gündem

Yurt içinde beklenen bir veri bulunmuyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye'yi ziyaret edecek. Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

Yurt Dışı Gündem

Günün ilk verisi Yeni Zelanda'nın imalat sektörüne ilişkin 2021 yılı dördüncü çeyrek dönem üretim satış ve hacim rakamları olacak (00.45).

Asya'da piyasalar güne Japonya'dan gelecek verilerle başlayacak. Japonya'da 2021 yılı son çeyrek dönemine ilişkin nihai GSYH rakamları açıklanacak. Öncü verilerle GSYH bir önceki döneme göre yüzde 1,3, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 5,4 büyümüştü. Aynı saatte parasal veriler de açıklanacak (02.50).

Asya'da günün en önemli verisi Çin'den gelecek; Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici enflasyonu açıklanacak. Bir önceki ay tüketici fiyatları aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 0,9 artarken, üretici fiyatları aylık yüzde 0,2 gerilemiş, yıllık yüzde 9,1 artış göstermişti (04.30).

Kazakistan Merkez Bankası(NBKZ) faiz kararını açıklayacak. NBKZ, son 6 toplantısında faizi toplam 450 baz puan artırarak yüzde 13,50 seviyesine kadar çıkardı (12.00).

Güney Kore'de Devlet Başkanı seçimi yapılacak.

Avrupa'da öne çıkan bir veri bulunmuyor. Erken saatlerde İsveç'in sanayi üretimi ve GSYH rakamları gelecek (10.00).

Macaristan'ın enflasyon (11.00), İtalya'nın sanayi üretimi (12.00) rakamları takip edilecek.

ABD'den günün erken saatlerinde petrol işlemcileri tarafından yakından takip edilen API petrol ve petrol ürünleri stokları verileri gelecek (00.30). 

Her hafta çarşamba günleri olduğu gibi MBA mortgage endeksleri açıklanacak (15.00).

Aynı saatte Meksika'dan Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamları ve Brezilya'dan Ocak ayına ilişkin sanayi üretimi verileri izlenecek.

ABD'de öne çıkan bir veri bulunmazken, JOLTS açılan iş (18.00), DoE petrol stokları (18.30) analistler tarafından takip edilecek.

Kanada'nın 30 yıllık, ABD'nin 10 yıllık tahvil ihaleleri de takvimde yer alıyor.

Günün son verisi ise Arjantin'in Ocak ayına ilişkin sanayi üretimi olacak (22.00).

ABD enflasyonu açıklanacak!

Yurt İçi Gündem

TÜİK, Ocak ayına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımlayacak. Bir önceki ay mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı yüzde 11,2 olarak gerçekleşmişti (10.00).

TÜİK aynı saatte Ocak ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini duyuracak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Japonya'da Şubat ayına ilişkin üretici fiyatları ve haftalık menkul işlemleri verileri açıklanacak. Üretici fiyatları Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6, geçen yıl aynı aya göre yüzde 8,6 artış göstermişti (02.50).

Japonya Hazinesi 20 yıllık tahvil ihalesine çıkacak.

Avrupa'nın ilk verileri Hollanda'nın Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamları olacak. Hollanda'da Ocak ayında enflasyon yüzde 6,4 ile 40 yılın en yüksek seviyesini görmüştü (08.30).

Norveç ve Danimarka Şubat ayı enflasyon rakamları aynı saatte ekranlara düşecek (10.00). Bir saat sonra Çekya ve Moldova enflasyon, İspanya konut fiyatları, Slovakya ve Avusturya sanayi üretimi yayımlanacak.

İngiltere'de BoE ve Kantar tarafından hazırlanan enflasyon anketi sonuçları açıklanacak. Bir önceki ankette 12 ay sonrası iç i enflasyon beklentisi yüzde 3,2, 2 yıl sonrası için yüzde 2,4 ve 5 yıl sonrası için yüzde 3,1 olarak çıkmıştı (12.30). 

Yunanistan'dan sanayi üretimi, enflasyon ve dış ticaret, İtalya'dan üretici fiyatları gelecek (13.00).

Avrupa'nın son enflasyon rakamları Portekiz ve İrlanda tarafından açıklanacak (14.00).

Haftanın merakla beklenen kararı Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından açıklanacak. ECB, uzun süredir faiz oranını sıfır seviyesinde tutuyor (15.45). Kararın ardından ECB Başkanı Christine Lagarde'ın basın toplantısı yakından takip edilecek (16.30).

ECB kararının ardından haftanın merakla beklenen bir başka verisi olan ABD Şubat ayı enflasyon rakamları açıklanacak. ABD'de Ocak ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 7,5 artış göstermişti (16.30).

Aynı saatte haftalık işsizlik başvuruları da yayımlanacak.

ABD'nin diğer verileri doğal gaz stokları (18.30) ve Hazine bütçe dengesi (22.00) olacak. 

Kanada'nın 2 yıllık, ABD'nin 30 yıllık tahvil ihaleleri de analistler tarafından yakından izlenecek. Bir önceki ihalede Kanada 2 yıllık tahvili ortalama faizi yüzde 1,572, ABD 30 yıllık tahvili yüzde 2,340 olmuştu.

Yurt içinde önemli veriler izlenecek!

Yurt İçi Gündem

Yurt içinde haftanın son günü önemli veriler ekranlara düşecek. TCMB ödemeler dengesi raporunu yayımlarken, TÜİK sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini açıklayacak. Ayrıca TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları da yayımlanacak (10.00).

2021 yılının son ayında cari işlemler dengesi 3,84 milyar dolar açık vermişti. 

Sanayi üretimi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6, geçen yıl aynı aya göre yüzde 14,4 artış göstermişti.

Bir önceki Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu için tüketici fiyatları beklentisi yüzde 34,06, GSYH beklentisi yüzde 3,7 seviyesinde oluşmuştu.

Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören şirketlerin ve bankaların 2021 yılına ilişkin konsolide finansal sonuçlarını gönderimleri için süre sona erecek.

Yurt Dışı Gündem

Yeni Zelanda'nın imalat sektörü performans endeksi Şubat ayı rakamları açıklanacak. Endeks bir önceki ay 52,1 seviyesinde açıklanmıştı (00.30). Yeni Zelanda'dan gelecek diğer veriler kira fiyatları ile gıda fiyatları olacak (00.45).

Yeni Zelanda'nın ardından gözler Asya piyasalarına dönecek; Güney Kore'den cari işlemler dengesi (02.00), Japonya'dan hanehalkı harcamaları (02.30), BSI imalat sektörü endeksi (02.50), Filipinlerden dış ticaret rakamları (04.00) ve Malezya sanayi üretimi (07.00) analistler tarafından yakından izlenecek.

Asya'dan gelecek son veri Hindistan sanayi üretimi olacak.

Avrupa'da erken saatlerde İngiltere ve Almanya'dan yoğun bir veri akışı olacak. İngiltere'nin dış ticaret, sanayi üretimi, aylık GSYH, hizmet sektörü üretimi ve inşaat üretimi rakamlarıyla, Almanya'nın final tüketici fiyatları ekranlara düşecek (10.00).

Brezilya'dan Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamları ile Ocak ayına ilişkin perakende satış verileri gelecek. Enflasyon bir önceki ay aylık yüzde 0,54, yıllık yüzde 10,38 artış göstermişti (15.00).

Kanada'da Şubat ayı işgücü rakamları gelecek. İşsizlik oranı bir önceki ay yüzde 6,5 seviyesinde açıklanmıştı (16.30).

ABD'de günün en tek önemli verisi Michigan tüketici güven endeksi Mart ayı öncü rakamları açıklanacak. Endeks Şubat ayının nihai verileriyle 62,8 puan seviyesine gelmişti. 

ABD'de takip edilecek diğer veri Baker Hughes sondaj kule sayıları olacak (21.00). 

Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece yarısı ABD'de yaz saati uygulaması başlayacak.

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı