Piyasalarda Her Hafta Birbirinden Kritik: Fitch Türkiye'yi Değerlendirecek, ABD'de Enflasyon Gelecek

Yurt içinde önemli verilerin geleceği haftada, yurt dışı gündem de yoğun olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından ödemeler dengesi, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından işgücü, sanayi üretimi ve perakende satışlar açıklanacak.

Fitch'in Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesi de piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Yurt dışında ise ABD enflasyon verisi en önemli gündem maddesi olacak.

Pazartesi yurt içinde veriler sakin

Yurt İçi Gündem

Yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmuyor. Tek veri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak olan Ocak ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini olacak (17.30).

Yurt Dışı Gündem

Asya piyasaları Japonya'nın döviz rezervleri ve Ocak ayının ilk 20 günü içik açıklanacak ticaret verileriyle güne başlayacak (02.50).

Singapur ve Vietnam'da tatil nedeniyle açıklanmaya PMI verileri gelecek (03.30).

Asya'da günün en önemli verisi ise Çin'in Ocak ayı Caixin hizmet sektörü PMI olacak. Hizmet sektörü PMI önceki ay 53,1 puan olarak açıklanmıştı (04.45).

Japonya öncü göstergeler endeksi (08.00) ve Avustralya rezerv varlıkları (08.30), günün diğer verileri olacak.

Günün son verisi ise Çin'in rezerv rakamları olacak (11.00).

İsviçre'nin Ocak ayı işsizlik rakamları Avrupa'da günün ilk verisi olacak. Ülkede Aralık ayında işsizlik oranı yüzde 2,6, mevsimsel düzeltilmiş verilerle yüzde 2,4 olmuştu (09.45).

Almanya'dan piyasaların yakından takip edeceği Aralık ayına ilişkin sanayi üretimi rakamları gelecek. Sanayi üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2, geçen yıl aynı aya göre yüzde 2,4 düşüş göstermişti (10.00).

Aynı saatte Norveç sanayi üretimi, İngiltere Halifax konut fiyatları açıklanacak.

Euro Bölgesinde yatırımcı güvenini gösteren Sentix endeksi Şubat ayı rakamları gelecek (12.30).

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Parlamentosu'nun Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi'nde konuşma yapacak (18.45).

Brezilya'dan Ocak ayına ilişkin IGP-DI enflasyon endeksi (14.00) ve her hafta açıklanan COPOM anketi sonuçları (14.25) yayımlanacak.

Şili'nin dış ticaret rakamları, Güney Amerika'dan izlenecek diğer veri olacak (14.30).

ABD'de öne çıkan bir verinin olmadığı günde, 13 ve 26 haftalık bono ihaleleri, tüketici kredileri takip edilecek.

ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u Beyaz Saray'da kabul edecek.

Ocak ayında en çok kazandıran ne oldu?

Yurt İçi Gündem

TÜİK, Ocak ayı için finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ocak ayına ilişkin iç borç çevirme oranı, ortalama maliyeti ve vadesini duyuracak (17.30). İç borç çevirme oranı geçen ay yüzde 50,0 olmuştu.

Yurt Dışı Gündem

Japonya'dan hanehalkı harcamaları, reel ücretler ve banka kredileri verileri izlenecek (02.50).

Avustralya NAB iş dünyası güven endeksi (04.00), Malezya işsizlik oranı, sanayi üretimi (07.00), Japonya ekonomi gözlemcileri endeksi (08.00) günün diğer verileri olacak.

Günün erken saatlerined İngiltere'den BRC-KPMG perakende satış verileri ve Barclayscard tüketici harcamaları gelecek (03.01).

Fransa'dan ticaret ve cari denge verisinin ardından (10.45), İspanya (11.00) ve İsveç (11.30) sanayi üretimi, İtalya perakende satışlar (12.00) verileri izlenecek.

Amerika'dan gelecek ilk veri Ocak ayı için NFIB küçük işletmeler iyimserlik endeksi olacak. Endeks bir önceki ay 98,9 seviyesinde açıklanmıştı (14.00).

Şili'den Ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları gelecek (14.00).

Kanada ve ABD Aralık ayı dış ticaret rakamları aynı saatte yayımlanacak (16.30).

Hindistan Merkez Bankası izlenecek

Yurt İçi Gündem

TÜİK, Aralık ayı için hayvansal üretim istatistiklerini yayımlayacak (10.00).

Yurt Dışı Gündem

Asya piyasalarında öne çıkan bir veri bulunmuyor. Analistler, Japonya parasal istatistikleri (02.50), Yeni Zelanda enflasyon beklentileri (05.00), Malezya perakende satışlar (07.00), Japonya makine aksamı siparişleri (09.00) verilerini takip edecek.

Japonya Merkez Bankası(BoJ) Yönetim Kurulu Üyesi Toyoaki Nakamura, konuşma yapacak (04.30).

Asya'nın en önemli gündem maddesi ise Hindistan Merkez Bankası(RBI) faiz kararı olacak. RBI, 2020 yılı Mayıs ayından bu yana faizde değişikliğe gitmedi ve yüzde 4,00 seviyesinde tuttu (07.30).

Diğer faiz kararı ise Tayland Merkez Bankası(BoT) tarafından açıklanacak. BoT, son 13 toplantısında faizi yüzde 0,50 olarak korudu (10.00).

Filipinler Merkez Bankası(BSP) Başkanı Benjamin Diokno, uluslararası medyayla sohbet toplantısı gerçekleştirecek (11.00).

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek verilerle güne başlayacak. Almanya'da Aralık ayına ilişkin dış ticaret ve cari denge verileri yayımlanacak (10.00).

İzlanda Merkez Bankası(SI) faiz kararını açıklayacak. SI, son 4 toplantısında faizi 25'er baz puan artırdı (11.30).

Brezilya'dan Aralık ayına ilişkin perakende satışlar rakamları yayımlanacak. Perakende satışlar Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 artarken, yıllık yüzde 4,2 gerilemişti (15.00).

ABD'den her hafta olduğu gibi MBA mortgage verileri gelecek (15.00).

Aynı saatte Meksika'nın Ocak ayı enflasyon rakamları yayımlanacak. Meksika'da enflasyon bir önceki ay yıllık yüzde 7,36 seviyesine kadar yükselmişti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Londra'daki Avrupa Ekonomi ve Finans Merkezi (EEFC) tarafından düzenlenen sanal etkinlikle ekonomik görünüm ve para politikası hakkında konuşacak (20.00).

ABD'de toptan stoklar (18.00), DoE petrol stokları (18.30) dışında önemli veri bulunmuyor. ABD piyasasında analistler daha çok 10 yıllık tahvil ihalesini takip edecekler. Bir önceki ihalede ortalama faiz yüzed 1,723 seviyesinde gelmişti (21.00).

İşsizlik verisi gelecek

Yurt İçi Gündem

TÜİK, Aralık ayına ilişkin işgücü istatistikleri, dış ticaret endeksleri ve İnşaat Maliyet Endeksi verilerini duyuracak. İşsizlik oranı Kasım ayında mevsimsel düzeltilmiş verilerle yüzde 11,2 olarak açıklanmıştı (10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt Dışı Gündem

MSCI, 2022 birinci dönem endeks revizyonlarını açıklayacak. Yeni endeksler 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak (01.00).

Güney Kore'nin cari işlemler dengesi rakamları Asya'dan ilk karşılanacak veri olacak (02.00).

Japonya'nın yılın ilk ayına ilişkin üretici enflasyonu piyasalar tarafından takip edilecek. Üretici fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 gerilerken, yıllık yüzde 8,5 artış göstermişti (02.50).

Endonezya Merkez Bankası(BI) faiz kararını açıklayacak. BI, son 11 toplantısında faiz oranında bir değişikliğe gitmedi (10,30).

Avrupa piyasaları Hollanda'dan gelecek enflasyon rakamlarıyla açılacak. Hollanda'da enflasyon geçen yılı yüzde 5,7 ile 40 yılın zirvesinde tamamlamıştı.

Norveç, Danimarka, Letonya, Portekiz, Arnavutluk, enflasyonunu açıklayacak diğer ülkeler olacak.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık 'Petrol Piyasası Raporu' açıklanacak.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı(BoE) Andrew Bailey, geç saatlerde TheCityUK yıllık yemeğinde konuşma yapacak (23.15).

ABD'den haftanın en önemli verilerinden biri olan Ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları gelecek. Tüketici fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,0 artış göstermişti (16.30).

ABD'de diğer veriler işsizlik başvuruları (16.30), doğal gaz stokları (18.30) olacak. 4 ve 8 haftalık bono ihaleleri de takvimde yer alıyor.

Meksika Merkez Bankası(Banxico) faiz kararını açıklayacak. Banxico, son 5 toplantısında toplam 150 baz puan faiz artışına gitti (22.00).

Fitch, Türkiye değerlendirmesi bekleniyor

Yurt İçi Gündem

Haftanın son günü piyasaları önemli veriler bekliyor. TCMB tarafından ödemeler dengesi, TÜİK tarafından sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri açıklanacak (10.00).

Cari işlemler dengesi geçen yılın Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında fazla verdikten sonra Kasım ayında 2,68 milyar dolar açık vermişti.

Sanayi üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,3, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artış göstermişti.

TCMB tarafından gerçekleştirilen Piyasa Katılımcıları Anketini de piyasalar yakından takip edecek. Bir önceki ankette yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 29,75 seviyesinde gelmişti (10.00).

Diğer önemli gündem ise Fitch tarafından açıklanacak Türkiye değerlendirmesi olacak. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'negatif' görünüm ile 'BB-' seviyesinde tutuyor. Açıklama gece yarısından sonra gelecek. Foreks Haber tarafından düzenlenen ankette Fitch'in kredi notu ve görünümü için bir değişiklik beklentisi oluşmadı.

Yurt Dışı Gündem

Yeni Zelanda'nın Ocak ayına ilişkin imalat sektörü performans endeksi günün ilk verisi olacak. Bir önceki ay endeks 53,7 puan seviyesinde bulunuyordu (00.30).

Malezya'nın 2021 yılı son çeyreği ve yılın tamamı için GSYH rakamları açıklanacak. Ülkede bir önceki çeyrekte GSYH yıllık yüzde 4,5 daralmıştı (07.00).

Tayvan'ın Ocak ayına tüketici, toptan fiyatları ve dış ticaret rakamları gelecek (11.00).

Hong Kong'un 2021 yılı son çeyreğine ilişkin final GSYH rakamları açıklanacak. Öncü verilerle GSYH dönemsel yüzde 0,2, yıllık yüzde 4,8 artış göstermişti (11.30).

Asya'nın son verileri Hindistan'dan gelecek; sanayi üretim rakamları açıklanacak (15.00).

Piyasalar İngiltere'den yoğun bir veri akışını karşılayacaklar. Sanayi, inşaat ve hizmet üretimi, ticaret dengesi, hem dönemsel hem aylık GSYH rakamları, işletme yatırımları aynı saatte ekranlara düşecek (10.00).

Yine aynı saatte Almanya'nın final enflasyon rakamları da takip edilecek. Öncü verilerle tüketici fiyatları aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 4,9 artış göstermişti.

İsviçre'nin Ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklanacak. Bir önceki ay tüketici fiyatları aylık yüzde 0,1 gerilerken, yıllık yüzde 1,5 artış göstermişti (10.30).

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA), aylık raporunu yayımlayacak (12.00).

Rusya Merkez Bankası(CBR) faiz kararını açıklayacak. CBR, son 7 toplantısında sürekli faiz artırdı. Banka yüzde 4,25 seviyesinden başladığı faizi yüzde 8,50'ye kadar çıkardı (13.30).

Günün ilk saatlerinde Peru Merkez Bankası(BCRP) faiz kararı gelecek. BCRP, son 6 toplantısında faizi toplam 275 baz puan yukarı çekti (02.00).

Brezilya'nın enflasyon rakamlarıyla Meksika'nın sanayi üretimi rakamları Amerika piyasalarından gelecek ilk veriler olacak (15.00).

ABD'nin en önemli verisi Michigan tüketici güven endeksi olacak. Ocak ayı final rakamı 67,2 olan endeksin Şubat ayı rakamları açıklanacak (18.00).

ABD'den diğer beklenen veriler IBD/TIPP ekonomik iyimserlik endeksi (18.00) ve Baker Hughes sondaj kule sayıları (21.00) olacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Borsa İstanbul Haftayı Negatif Tamamladı: Dolar ve Altın Yatay Seyrederken, Petrol Fırladı
Enflasyonda Yükseliş Daha Ne Kadar Sürecek?
Türkiye'nin Enflasyonla Mücadelesinin Dünyadan ne Farkı Var?
S&P Türkiye Beklentilerini Güncelledi: 'Enflasyon Bu Yıl Düşmeyecek'
Merkez'den Enflasyon Yorumu: Güne Başlarken Piyasaların Gündeminde Neler Var?

Popüler İçerikler

MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Mauro Icardi'den Sakatlık Sonrası İlk Paylaşım Geldi: Arjantinli Yıldıza Destek Mesajları Yağdı