Piyasalarda Gündem ve Veriler Yoğun Olacak! Fiyatlamalarda Neler İzlenecek?

Piyasaları ayın son günü yoğun bir veri akışı bekliyor. Yurt içinde dış ticaret, hizmet üretici fiyatları, borç stoku ve Standard and Poors'un (S&P) Türkiye raporu takip edilecek.

Yurt dışında İngiltere GSYH, Almanya işgücü, Euro Bölgesi öncü tüketici fiyatları, ABD kişisel gelir ve harcamalar verileri öne çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (UAEA) Yönetim Kurulu’na 2022-2024 döneminde görev almak üzere Türkiye’nin seçildiğini açıkladı.

Rus doğalgazını Karadeniz ve Türkiye üzerinden doğu ve güney Avrupa ülkelerine taşıyan TürkAkım doğalgaz boru hattını işleten Rus şirket, ihracat lisansının Hollanda hükümeti tarafından iptal edildiğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’da toprak ilhakı girişimini ABD’nin “asla, asla, asla” tanımayacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna’nın 4 bölgesinde yaptığı sözde referandumlara değinerek, “Kremlin’in düzmece referandumları, Ukrayna’da daha fazla toprak ele geçirme girişimi anlamına gelen şeyi maskelemek için boşuna bir çabadır” dedi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) baş ekonomisti Huw Pill, Banka'nın devlet tahvili alımı için başlattığı yeni programın amacının piyasanın yeniden düzgün şekilde çalışmasını sağlamak olduğunu, uzun vadeli tahvil getirilerini sınırlamayı veya hükümete, finansal kuruluşlara ucuz kredi sunmayı amaçlamadıklarını söyledi.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'de enflasyonun 2023 yılında aşağı gelmeye başlayacağını, ancak bunun ne kadar hızlı olacağının henüz belirsiz olduğunu söyledi.

Meksika Merkez Bankası(Banxico), üst üste üçüncü toplantısında da gösterge faizde 75 baz puan artışa gitti.

Kolombiya Merkez Bankası(Banrep), gösterge faiz oranını 100 baz puan artırdı.

Rusya Merkez Bankası yurt dışına para transferine uygulamakta olduğu sınırlamaları 31 Mart 2023'e kadar uzattı..

Yeni Gimat GYO, geri alım tavanının nominal bedel için 8.000.000 TL'ye ve geri alım için ayrılacak fonun ise 132.000.000 TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

Casa Emtia, Yakın İzleme Pazarı'ndan, Alt Pazar'a geçiş için Borsa İstanbul'a başvuru yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), dış ticaret istatistikleri, hizmet üretici fiyatları ile yılın ilk yarısı için elektrik ve doğal gaz fiyatları verilerini açıklayacak (10.00).

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS endeksleri yayımlanacak. En son SAMEKS Bileşik Endeksi 4,4 puan, hizmet endeksi 5,3 puan, sanayi endeksi ise 1,9 puan geriledi (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ikinci çeyrek döneme ilişkin brüt dış borç stoku, net borç stoku, kamu net borç stoku, Hazine garantili dış borç istatistiklerini yayımlayacak (12.00).

TCMB, aylık para ve banka istatistiklerini duyuracak (14.30).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki üç aya ilişkin ihale programını açıklayacak.

Günün son saatlerinde Standard and Poors'un (S&P) Türkiye raporu beklenecek.

S&P, bu yılın ilk rapor tarihinde bir değerlendirme yayımlamamıştı. S&P, takvimde belirlenen tarihlerde rapor açıklamayabiliyor. S&P'nin Türkiye için kredi notu 'negatif' görünüm ile 'B+' seviyesinde bulunuyor.

Hindistan Merkez Bankası(RBI), faiz kararını açıklayacak. RBI, son toplantısında faizi 50 baz puan artırarak yüzde 5,40 seviyesine çıkarmıştı (07.30).

Japonya'da tüketici güven endeksi, konut başlangıçları ve inşaat siparişleri verileri aynı saatte ekranlara düşecek. En son tüketici güven endeksi 32,5 puan olurken, konut başlangıçlarında yüzde 5,4 düşüş, inşaat siparişlerinde yüzde 2,8 artış yaşanmıştı (08.00).

Avrupa piyasaları Almanya ve İngiltere'den gelecek önemli verilerle açılacak. Almanya'dan istihdam verileri gelirken, İngiltere'den final GSYH, işletme yatırımları ve cari işlemler dengesi takip edilecek (09.00).

İsviçre'nin perakende satış rakamları yayımlanacak. Perakende satışlar en son aylık yüzde 0,5 düşerken, yıllık yüzde 2,6 artış göstermişti (09.30).

Fransa'da tüketici harcamaları, üretici ve tüketici enflasyonu verileri aynı saatte ekranlara düşecek (09.45).

İspanya'nın perakende satış rakamları duyurulacak. Perakende satışlar en son aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 0,5 düşüş göstermişti (10.00).

Almanya'da istihdam verilerinin ardından bu kez iş gücü rakamları açıklanacak. Ülkede işsizlik oranı en son yüzde 5,5 olarak açıklanmıştı (10.55).

Bölgede önemli verilerden biri de Euro Bölgesi öncü tüketici fiyatları olacak (12.00).

Aynı saatte Euro Bölgesi için işsizlik oranı ile İtalya için tüketici fiyatları da yayımlanacak.

Şili'nin sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı verileri açıklanacak (15.00).

Aynı saatte Brezilya'nın da işsizlik oranı ekranlara düşecek. İşsizlik oranı en son yüzde 9,1 olarak açıklanmıştı.

ABD'de veri akışı kişisel gelirler ve harcamalar ile başlayacak. Ülkede en son gelirlerde yüzde 0,2, harcamalarda yüzde 0,1 artış yaşanmıştı (15.30).

ABD verileri Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksi ile devam edecek (16.45, 17.00).

Haftanın son verisi ise Baker Hughes sondaj kule sayıları olacak (20.00)

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi