Piyasalarda Enflasyon Baskısı Sürüyor: Petrol Başını Alıp Giderken, Borsalarda Toparlanma İsteği Canlı

Piyasalarda dün Fed Başkanı Powell'ın faiz artırımı açıklaması dikkat çekerken, emtia fiyatlarında özellikle petroldeki yükseliş enflasyon baskısını artırıyor. 

Yurt içinde de bugün enflasyon verisi kritik önemde olurken, dolarda yükseliş eğilimi korunuyor.

Gözler enflasyona çevrildi!

Yurt içinde ise gözler, bugün açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine çevrilirken, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler de yakından takip ediliyor.

Dün, BIST 100 endeksi yüzde 0,82 değer kazanarak 1.986,09 puana çıktı. 

Bugün ayrıca yurt içinde para ve banka istatistikleri, dünya genelinde hizmet sektörü ve bileşik PMI, Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.010 puanın direnç, 1.930 ve 1.870 seviyelerinin destek konumunda bulunduğunu söyledi.

BIST 100 endeksi güne yüzde 1,17 oranında 23,24 puan artışla 2.009,33 puandan başladı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,87 oranında 37,19 puan artışla 2.023,29 puandan kapattı. İşlem hacmi 33,3 milyar TL oldu. 

Enflasyon verisi burada👇

TÜİK Açıkladı: Yıllık Enflasyon Yüzde 50’nin Üzerinde

Borsalara Powell desteği!

Rusya-Ukrayna savaşı piyasalardaki risk algısının yüksek seyretmesine sebep olurken, dün Powell'ın açıklamaları pay piyasalarını destekledi.

Powell, dünkü açıklamasında bankanın mart ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz artışını destekleme eğiliminde olduğunu, enflasyonun beklendiği gibi düşmemesi halinde daha agresif hareket etmeye hazır olduklarını söyledi. Gelecek aylarda faiz artışında esnek olacaklarını belirten Powell, asla 'otomatik pilotta' olmadıklarını ifade etti.

Powell, Rusya-Ukrayna savaşının faiz görünümünü nasıl etkileyeceğinin henüz belli olmadığını belirterek, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Fed'in tetikte olması gerektiğini ifade etti.

Fed'in dün açıklanan 'Bej Kitap' raporunda ise fiyatların ülke genelinde güçlü bir hızla arttığını, şirketlerin gelecek birkaç ay içinde ek fiyat artışları beklediği bildirildi.

Dün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,86, Dow Jones endeksi yüzde 1,79 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,62 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni günde sınırlı da olsa alış ağırlıklı seyrini sürdürüyor.

Avrupa pay piyasalarında da dün pozitif bir seyir izlense de Rusya-Ukrayna savaşı bölgede risk iştahını törpüleyen ana etken olmaya devam etti.

Dün, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,69, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,59 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,70 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yatay seyretti. Avrupa endeksleri bugün vadeli işlemlere ise karışık bir görünümle başladı.

Asya borsalarında da bugün alış ağırlıklı bir seyir izlendi. ABD'de endeksler güne yükselişle başladı.

Dövizde yükseliş eğilimi sürüyor!

Powell'ın açıklamaları ve enflasyon endişesi tahvil piyasalarında satış baskısını artırırken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 1,68'ten yüzde 1,86'ya çıktı.

Dün günü yüzde 1,5 artışla 14,1115’ten tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,0860 seviyesinde işlem gördü.

Dün günü 15,70 liradan başlayan euro ise yeni günde 15,66 liradan fiyatlandı.

Euro/dolar paritesi bu gelişmelerle dün 1,1058 ile Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeyi test etmesinin ardından yeni günde 1,1100'den alıcı buldu.

09.45 itibarıyla dolar/TL 14,1258, euro/TL 15,7486 seviyesinden, euro/dolar da 1,10996 seviyesinden işlem gördü.

18.20 itibarıyla dolar/TL 14,1078, euro/TL 15,6501 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar paritesi de 1,10745 seviyesinden karşılık buldu. 

Altın yatay seyre döndü

Altın Fed Başkanı Jerome Powell’ın ekonomide öncelikleri arasında enflasyonla mücadeleyi Rusya’nın Ukrayna işgalinin önünde tutarak 25 baz puanlık faiz artışını destekleyen açıklamalarıyla yatay seyretti.

Altın, Rusya’nın artan izolasyonunun enflasyonu artışına ve küresel büyüme görünümünün bozulmasına yol açması nedeniyle 1.900 doların üstündeki seyrini bir süredir koruyor.

Altının ons fiyatı ise dün yüzde 1 değer kaybederek 1.925 dolara gerilerken, yeni günde yatay seyretti.

Bu sabah saatlerinde ons altın 1928 dolardan, gram altın da 876 liradan karşılık buldu.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşındaki seyrin varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, konuyla ilgili haber akışının yatırımcıların odağında söyledi.

Ons altın gün sonunda 1.928 dolardan, gram altın da 874 liradan işlem gördü.  

Petrolde tırmanış durmuyor

ABD'nin Rusya petrolü, sıvılaştırılmış doğalgazı ve petro kimya ürünlerini de yasaklayacağına yönelik yasa tasarısının oluşturulmasının ardından Brent petrolün varil fiyatı 116,8 dolarla Ağustos 2013'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü ve 115,8 dolarda dengelendi.

Petrol fiyatları, yükselişini sürdürüyor. Ticarette gerçekleşen kesintiler ve Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan yaptırımların ardından Rusya'dan yapılan sevkiyatlardaki aksamaların arz endişelerini kuvvetlendirmesiyle Brent ham petrolü 118 doları aşarken, ABD hafif ham petrolü de 11 yılın zirvesini gördü.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı gün içerisinde 118 dolara kadar yükselerek Şubat 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak yüzde 3,2 artarak 116,60 dolardan işlem gördü.

ABD hafif ham petrolü gün içerisinde 113,31 dolar ile 11 yılın zirvesini görmesinin ardından 113,01 dolardan işlem gördü.

Bu sabah saatlerinde 09.45 itibarıyla yüzde 3,85 oranında yükselişle Brent petrol varili 117,28 dolardan karşılık buldu.

Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 1,42 oranında yükselişle 114,53 dolardan işlem gördü.  

Petrolde yükseliş ile ilgili detaylar👇

Petrol Fiyatlarındaki Artışın Türkiye'deki Etkisi Büyük! Rusya Dünyayı da mı Krize Sürüklüyor?

Rusya'ya yaptırımlar sürüyor!

Rusya Merkez Bankası, borsa üzerinden döviz alımına yüzde 30 komisyon getirildiğini duyurdu.

Rusya Merkez Bankasından alınan açıklamada, şahısların borsa üzerinden dolar, euro ve diğer dövizleri alırken, toplam alım miktarı üzerinden yüzde 30 komisyon ödeyecekleri belirtildi.

Dolar/ruble paritesi dünü yüzde 4,7 artışla 106 seviyesinden, euro/ruble paritesi de yüzde 2,6 yükselişle 115'ten kapatmıştı.

Yaptırımlar nedeniyle Moskova Borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapalı.

Öte yandan, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, artan enerji fiyatlarının enflasyonu besleyeceğini belirterek, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) para politikasını normalleştirmeye odaklanması gerektiğini ifade etti. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ise yaptırımların ardından Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu.

MSCI ve FTSE, endekslerinden Rusya varlıklarını çıkartarak ayrı bir statüde değerlendireceklerini açıklarken, Rusya borsası bugün de işleme kapalı olacak.

Dolar/ruble paritesi yüzde 10,3 artışla 117 seviyesine, avro/ruble paritesi de yüzde 8,4 yükselişle 125'e çıktı.

Rusya Merkez Bankası, 28 Mart'ta aldığı kararla politika faiz oranını yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardığını duyurmuştu.

Uluslararası ticaretle uğraşan şirketlere de döviz gelirlerinin yüzde 80’ini yetkili bankalarda satma zorunluluğu getirilmişti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Belimizi Bükmeye Devam Ediyor: Ekonomistler Açıklanan Enflasyon Rakamlarına Ne Tepki Verdi?
Bu Savaş Putin'e Çok Pahalıya Patlayacak: Günlük Maliyeti Hesaplandı!
Sadece Doların Yükselmesi Mesele Değil: Hayatımızın Her Alanında Emtia El Yakacak!
Ekonomistler Diyor ki: 'Enflasyonda Yükseliş Bitmedi'! Üstelik Garibanın Enflasyonu Daha da Yüksek!

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"