Piyasalarda da Gündem Isınıyor: Enflasyon Piyasaları Vurmaya mı Hazırlanıyor?

Gündemde sıcak çatışma varken piyasaların gündemi de kızışıyor. Enflasyon ana gündem olurken, çatışma etkisiyle yükselen emtia fiyatlarının etkisi sert olacak gibi gözüküyor. 

Piyasaları önümüzdeki hafta yurt içi ve yurt dışında oldukça yoğun bir gündem bekliyor. Yurt içinde GSYH, dış ticaret ve enflasyon, öne çıkan veriler olacak.

Yurt dışında Rusya-Ukrayna gelişmeleri ilk planda olmaya devam edecek. Almanya ve ABD işgücü, Euro Bölgesi enflasyon verileri yurt dışında öncelikle beklenecek veriler olarak takvimde yer alıyor.

Avustralya, Kanada, Malezya ve Ukrayna merkez bankalarının faiz kararları da gündemde bulunuyor.

ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi ve Senato Bankacılık Komitesi'nde yapacağı konuşmalardan çıkacak mesajlar, analistler tarafından yakından takip edilecek.

Avrupa'da veri akışı yoğun olacak!

Yurt İçi Gündem

Haftanın ilk, ayın son gününde Türkiye'de önemli veriler açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından 2021 yılı ve son çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamları, Ocak ayı dış ticaret ve hizmet üretici fiyatları açıklanacak (10.00).

2021 yılı üçüncü çeyrek dönemde GSYH yıllık bazda yüzde 7,4, 2020 yılında ise yüzde 1,8 artış göstermişti. Foreks Haber anketinde ekonomistlerin 2021 yılının dördüncü çeyreği için GSYH medyan tahmini yüzde 8,5, yılın tamamı için yüzde 11,0 büyüme yönünde oluştu.

Ticaret Bakanlığının gümrük verilerinden derlediği bilgilerle Ocak ayında ihracat yüzde 17,3 artışla 17,59 milyar dolar, ithalat yüzde 55,2 artışla 28,03 milyar dolar olurken, dış ticaret açığı 10,44 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS endeksleri verileri de aynı saatte gelecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Ocak ayına ilişkin M3 ve M1 para arzı verilerini yayımlayacak (14.30). 

Yurt Dışı Gündem

Asya'da haftanın ilk önemli verisi Japonya'dan gelecek Ocak ayına ilişkin sanayi üretimi olacak (02.50). 

Avustralya kıtasından üst üste veriler ekrana düşecek. Yeni Zelanda'da Şubat ayına ilişkin ANZ iş dünyası güven endeksi (03.00), Avustralya'da özel sektör kredileri, perakende satışlar ve şirket karları verileri yayımlanacak (03.30).

Malezya'da dış ticaret ve üretici fiyatları verileri açıklanacak (07.00).

Singapur'dan üretici fiyatları ile Japonya'dan konut başlangıçları aynı saatte ekranlara düşecek (08.00).

Avrupa'da yoğun bir veri akışı piyasaları bekliyor. Öne çıkanlar, Danimarka GSYH (10.00), İsviçre perakende satışlar (10.30), İspanya öncü tüketici fiyatları, Avusturya ve Slovakya üretici fiyatları (11.00), İsveç GSYH (11.30), Polonya GSYH (12.00), Euro Bölgesi parasal göstergeler (12.00), Slovenya GSYH ve perakende satışlar (12.30), Portekiz tüketici fiyatları (12.30), Yunanistan perakende satışlar, üretici fiyatları, İtalya üretici fiyatları (13.00), Sırbistan GSYH, sanayi üretimi, perakende satışlar, Portekiz, Letonya ve İrlanda perakende satışlar (14.00) olacak.

Her hafta pazartesi olduğu gibi Brezilya Merkez Bankası(COPOM) anketi takip edilecek (14.25). 

Şili'den sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı ile Meksika ve Brezilya'dan işsizlik oranı verileri aynı saatte yayımlanacak (15.00). 

Kanada'da sanayi ürün ve hammadde fiyatları açıklanacak (16.30). 

ABD'de öncü mal ticareti, öncü toptan stoklar (15.30), Chicago PMI (17.45), Dallas Fed Teksas imalat endeksi (18.30) verileri bulunuyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Harvard Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşacak (18.30).

İTO'nun gösterge enflasyon verisi açıklanacak

Yurt İçi Gündem

Ayın ilk günü açıklanacak ilk veri Bloomberg HT tarafından hazırlanan tüketici güven endeksi olacak (09.55). 

İstanbul Sanayi Odası ve Markit tarafından ortaklaşa hazırlanan İSO imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi(PMI) Şubat ayı raporu yayımlanacak. İSO imalat sektörü PMI Ocak ayında 50,5 ile 50 sınırının hemen üzerinde açıklanmıştı (10.00).

Her ayın ilk günü olduğu gibi İstanbul Ticaret Odası(İTO) tarafından açıklanacak perakende ve toptan fiyat verileri, enflasyon verileri öncesi piyasalara yön verecek. İstanbul'da perakende fiyatlar Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 13,78, geçen yıl aynı aya göre yüzde 50,91 artış göstermişti (12.00).

Günün yurt içindeki son verisi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan(BDDK) gelecek. BDDK, Ocak ayına ilişkin bankacılık sektörü toplulaştırılmış verilerini yayımlayacak (14.00). 

Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören şirketlerin ve bankaların 2021 yılına ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarını göndermeleri tamamlanacak.

Hazine'nin kesinleşmemiş takvimine göre, üç ihale birden düzenlenecek. 4 Yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil, 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil yeniden satışa sunulacak. Hazine'nin kesinleşmiş takvimi bugün veya pazartesi açıklaması bekleniyor. Kesinleşmiş takvimde ihale programında değişiklik olabiliyor.

Yurt Dışı Gündem

Her ayın ilk günü olduğu gibi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri erken saatlerden itibaren ülkeler için sırayla gelmeye başlayacak. 

Güney Kore ticaret dengesi (03.00), Avustralya konut kredileri ve cari işlemler dengesi (03.30), diğer izlenecek veriler olacak.

Avustralya Merkez Bankası(RBA) faiz kararını açıklayacak. Son 13 toplantısında faizi yüzde 0,10 seviyesinde tutan ve önümüzdeki dönemde de değişikliğe gitmeyeceği yönünde sinyaller veren RBA'nın kararı analistler tarafından yakından takip edilecek (06.30). 

Japonya Hazinesi 10 yıllık tahvil ihalesine çıkacak. Bir önceki 10 yıllık ihalede faiz ortalama yüzde 0,175 seviyesinde gelmişti (06.30).

Endonezya enflasyon rakamları da Asya piyasalarının takvimde yer alan verileri arasında bulunuyor (07.00)

Bölgede diğer faiz kararı Kırgızistan'dan gelecek. Geçen yılın başından bu yana faizi 350 baz puan artırarak yüzde 8,50 seviyesine çıkaran Kırgızistan Merkez Bankası'nın bu toplantısındaki kararı takip edilecek (07.00).

İmalat sektörü PMI veri akışı Avrupa'da da devam edecek. 

Almanya'dan ilk veriler Ocak ayına ilişkin perakende satışlar ve 2021 yılı son çeyrek döneme ilişkin ücret rakamları olacak (10.00).

İngiltere Merkez Bankası(BoE) tarafından mortgage ve M4 parasal verileri yayımlanacak (12.30).

İtalya'da Şubat ayına ilişkin öncü tüketici fiyatları verileri (13.00) ve 2021 yılına ilişkin GSYH rakamları (13.00) açıklanacak.

İlerleyen saatlerde Avrupa'nın en önemli verisi olan Almanya Şubat ayı tüketici fiyatları ekranlara düşecek. Tüketici fiyatları Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4, geçen yıl aynı aya göre yüzde 4,9 artış göstermişti (16.00).

Şili'den Ocak ayı IMACEC ekonomik aktivite endeksi rakamları gelecek (14.30).

Meksika iş dünyası güven endeksi verisinin ardından (15.00), Kanada GSYH rakamları takip edilecek (16.30). 

ABD'de günün verileri Markit imalat sektörü PMI(17.45), inşaat harcamaları, ISM imalat sektörü PMI (17.00) ve Dallas Fed Teksas hizmet sektörü aktivite endeksi (18.30) olacak.

ABD Başkanı Joe Biden, 'Birliğin Durumu' konuşmasını yapacak.

Gözler Fed ve Powell'da!

Yurt İçi Gündem

Yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmuyor. TCMB tarafından finans dışı firma net döviz pozisyonu verisi açıklanacak (14.30). 

Yurt Dışı Gündem

Piyasalar yeni güne Yeni Zelanda'da gelecek inşaat izinleri ve ithal-ihraç fiyatları verileriyle başlayacak (00.45).

Ardından Güney Kore'den gelecek veriler takip edilecek. Sanayi üretimi, perakende satışlar, öncü göstergeler, inşaat üretimi, hizmet üretimi gibi önemli veriler ekranlara düşecek (02.00).

Japonya'dan izlenecek veriler 2021 yılı son çeyrek dönem için sermaye harcamaları ve Şubat ayı için parasal taban istatistikleri olacak (02.50).

Avustralya'da 2021 yılı son çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamları açıklanacak. 2021 yılı üçüncü çeyrekte GSYH bir önceki döneme göre yüzde 1,9 daralırken, önceki yıl aynı döneme göre yüzde 3,9 artış göstermişti (03.30).

Almanya'da Ocak ayına ilişkin istihdam verileri, piyasaların Avrupa'da izleyeceği ilk rakamlar olacak (10.00). 

Fransa'dan yılın ilk ayına ilişkin bütçe gerçekleşmeleri açıklanacak (10.45).

Almanya'da istihdam rakamlarının ardından bu kez Şubat ayına ilişkin işgücü rakamları karşılanacak. Yılın ilk ayında işsizlik oranı mevsimsel düzeltilmiş verilerde yüzde 5,1 olarak açıklanmıştı (11.55).

Günün en önemli verileri Euro Bölgesi için gelecek. Bölgede Şubat ayına ilişkin öncü tüketici fiyatları ile Ocak ayına ilişkin üretici fiyatları yayımlanacak (13.00).

İngiltere'nin 3 yıllık (13.05), Almanya'nın 10 yıllık (13.30) tahvil ihalelerinin sonuçları izlenecek.

Portekiz işsizlik oranı ve sanayi üretimi ile İrlanda işsizlik oranı Avrupa'dan gelecek son veriler olacak (14.00).

ABD'de her hafta çarşamba günleri olduğu gibi MBA mortgage verileri yayımlanacak (15.00).

ABD'de cuma günü açıklanacak istihdam göstergelerinin öncüsü kabul edilen ADP özel sektör istihdamı Şubat ayı verileri gelecek. Özel sektör istihdamı geçen ay sürpriz bir şekilde 301 bin düşüş göstermişti (16.15).

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Lake Forest-Lake Bluff Rotary Kulübü 2022 Ekonomik Görünüm etkinliğinde mevcut ekonomik koşullar ve para politikası hakkında konuşacak (17.00).

Kanada Merkez Bankası(BoC) faiz kararını açıklayacak. BoC, son 15 toplantısında faizlere dokunmayarak yüzde 0,25 seviyesinde tutmuştu (18.00).

ABD'den izlenecek son veri DoE petrol stokları olacak (18.30).

ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yarıyıl para politikası raporunu sunacak (18.00).

ABD'de 'Bej Kitap (Beige Book)' raporu açıklanacak (22.00).

Enflasyon izlenecek!

Yurt İçi Gündem

Yurt içinde haftanın diğer önemli verisi olan enflasyon rakamları gelecek. TÜİK, Şubat ayına ilişkin tüketici fiyatları ile yurt içi üretici fiyatlarını açıklayacak. Ocak ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 11,10, yıllık yüzde 48,69, üretici fiyatları aylık yüzde 10,45, yıllık yüzde 93,53 artış göstermişti (10.00). 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Her ayın üçüncü iş günü olduğu gibi bu ay da ülkelerin hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri ekranlara düşecek; İlk veri Avustralya'dan gelecek (01.00).

Güney Kore'de 2021 yılı son çeyrek dönemine ilişkin nihai GSYH rakamları açıklanacak. Öncü verilerle GSYH dönemsel yüzde 1,1, yıllık yüzde 4,1 artış göstermişti (02.00).

Avustralya'da inşaat onayları ve dış ticaret rakamları aynı saatte yayımlanacak (03.30).

Hong Kong, Singapur, Japonya, Çin hizmet sektörü PMI verileri üst üste ekranlara yansıyacak.

Malezya Merkez Bankası(BNM) faiz kararını açıklayacak. BNM, son 8 toplantısında faizi yüzde 1,75 puan seviyesinde tuttu (10.00).

Asya'da olduğu gibi Avrupa'da da hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek. İspanya (11.15), İtalya (11.45), Fransa (11.50), Almanya (11.55), Euro Bölgesi (12.00) ve İngiltere (12.30), öncelikle izlenenler olacak.

Dünya Gıda Örgütü(FAO), Şubat ayına ilişkin global gıda fiyatları endekslerini açıklayacak (12.00).

İtalya (12.00) ve Euro Bölgesi (13.00) işsizlik oranları da takvimde yer alıyor.

Euro Bölgesi için diğer eri ise Ocak ayına ilişkin perakende satışlar olacak. Bir önceki ay perakende satışlarda aylık yüzde 3,0 düşüş olurken, yıllık yüzde 2,0 artış açıklanmıştı (13.00).

Ukrayna Merkez Bankası(NBU), faiz kararını açıklayacak. NBU, son toplantısında faizde 50 baz puan beklentiye karşılık 100 baz puan artırmıştı (15.00). 

ABD'den gelecek ilk veri Şubat ayına ilişkin Challenger tarafından açıklanan işten çıkarmalar olacak (15.30). 

Haftalık işsizlik başvuruları ve 2021 yılının son çeyrek dönemine ilişkin tarım dışı verimlilik nihai rakamları aynı saatte yayımlanacak (16.30).

Markit hizmet sektörü PMI (17.45), fabrika siparişleri, ISM hizmet sektörü PMI (18.00) ve doğal gaz stokları (18.30) günün beklenen diğer verileri olacak.

Bir gün önce Temsilciler Meclisinde sunum yapan Fed Başkanı Jerome Powell, aynı sunumu Senato Bankacılık Komitesi'nde tekrarlayacak (18.30).

TL'de değer artışı olacak mı?

Yurt İçi Gündem

TCMB, her enflasyon verisinden sonra olduğu gibi 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayımlayacak (10.00).

Günün tek verisi TCMB tarafından açıklanacak reel kur endeksleri olacak. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Ocak ayında bir önceki ay gördüğü dip seviyesinden 52,89 puana yükselmişti (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Asya piyasaları Güney Kore'den gelecek enflasyon rakamlarıyla güne başlayacak. Ülkede Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artış gösteren enflasyon için Şubat ayı rakamları takip edilecek (02.00).

Hemen ardından Japonya'dan gelecek Ocak ayı işgücü istatistikleri izlenecek. İşsizlik oranı bir önceki ay yüzde 2,7 seviyesinde açıklanmıştı (02.30).

Tayland ve Filipinler'in enflasyon rakamları, Singapur'un perakende satışları, diğer takip edilecek veriler olacak.

Avrupa piyasalarında ilk veri Almanya'dan gelecek olan ticaret rakamları olacak. Ocak ayına ilişkin dış ticaret rakamlarıyla birlikte cari işlemler dengesi verisi de yayımlanacak (10.00).

Fransa'da Ocak ayına ilişkin sanayi üretimi rakamları gelecek. Ülkede sanayi üretimi bir önceki ay aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 0,5 düşüş göstermişti.

İtalya, Yunanistan ve İrlanda'nın GSYH rakamları da takvimde yer alıyor.

Brezilya'dan 2021 yılının son çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamları açıklanacak. 2021 yılı üçüncü çeyrekte GSYH bir önceki döneme göre yüzde 0,1 daralırken, yıllık yüzde 3,9 büyüme göstermişti (15.00).

Haftanın piyasalar tarafından merakla beklenen yurt dışındaki en önemli verisi olan ABD istihdam Şubat ayı rakamları yayımlanacak. Tarım dışı istihdam bir önceki ay 467 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 4,0 olarak açıklanmıştı. Saatlik kazançlarda ise aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 5,7 artış yaşanmıştı (15.30).

Haftanın beklenen son verisi Baker Hughes sondaj kule sayıları olacak (21.00).

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Ekonomiye Güven Azaldı
Rusya Ukrayna'yı Vurmaya Devam Ediyor, Yaptırımlar Sertleşiyor: Borsa Coştu, Dolar Düştü!
Dolar Müdahalelere Bana Mısın Demezken, Kuru Baskılamak İçin Ne Kadar Rezerv Harcandı?
Dünyanın Ekmek Sepetinde Savaş Çıktı: Buğday Fiyatları Türkiye'yi Nasıl Etkiler?
Merkez Bankası Enflasyonda Düşüşün Başlayacağını Öngörüyor!
TL Savaştan Yara Alıyor: Enflasyonda Kontrol Kaybedilebilir!

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu