Piyasalar Olası Ukrayna Savaşına Nasıl Tepki Veriyor? İşte Ekmek Fiyatından Bitcoin'e Güncel Gelişmeler!

Kripto para piyasaları hafta başına göre şimdilik iyi durumda olsa da, Rusya-Ukrayna arasındaki artan gerilimin Bitcoin başta olmak üzere bütün marketi kötü etkileyeceğinden korkuluyor. Yaşanan belirsizlik ortamında Avrupa tahıl ambarı Ukrayna, bütün dünyadaki ekmek fiyatlarını artırma riski taşıyor. Peki güncel gelişmeler ekmek, petrol, tahvil, borsa ve kripto para piyasalarını nasıl etkiliyor?

İşte dünyadan en son gelişmeler!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Savaş gündeminin belirsiz olması bütün piyasaları derinden etkiliyor ve risk ortamı yaratıyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim her geçen gün artarken, yabancı ülkeler arka arkaya vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etme çağrıları yapıyor. Analistler ise olası bir savaşın makro piyasaları yakından etkileyeceğini ifade ediyor. Yaşanan belirsiz ortamın, riskli varlıklar olarak geçen Bitcoin ile altcoinler adına da büyük risk taşıdığı ve markette genel bir negatif fiyatlama korkusu olduğu belirtiliyor.

Ukrayna buğday ve mısır üretiminin önemli bir kısmını tek başına karşılıyor.

Sıralanan riskler arasında bütün dünyada ekmek fiyatlarının artması başı çekiyor, çünkü Ukrayna özellikle Avrupa için önemli bir tahıl deposu işlevi görüyor. Geniş tarlaları ve ticaret potansiyeli ile öne çıkan Ukrayna, küresel mısır üretiminin yaklaşık %30'unu karşılıyor. Ayrıca buğday gibi temel besin maddelerinin en değerli üreticilerinden biri olarak geçiyor ve önemli bir stratejik konumda bulunuyor. Bu ticaret ağının kesintiye uğraması ise pek çok ülkede ekmek fiyatlarının artabileceğini gösteriyor.

Batı ülkeleri Ukrayna'yı desteklerken Rusya'yı küresel ticaretten çıkarmayı planlıyor.

Ukrayna, Batı ülkeleri ile arasındaki ilişkileri iyi tutmaya çalışırken AB'nin desteğini almış gibi görünüyor. Rusya'nın ise borç ödemeleri dışında küresel ticaretin parçası olması istenmiyor. Rusya 2018'de kendine ait blockchain tabanlı bir Swift uygulaması geliştireceğini açıklamış olsa da, henüz ülkede bu konuda başarılı bir süreç yönetilmiş değil. Bu durumun tam olarak nasıl sonuçlanacağı bilinmiyor, fakat pek çok ülkede yaptırımlar sonrasında Rus bankalarının kapatılmasından söz ediliyor.

Yabancı yatırımcılar Rus ve Ukrayna hisse senetlerini satıyor.

Rusya'nın Ukrayna sınırlarını tehdit eden eylemleri, Rus hisse senetlerinde de düşüşe neden oluyor. Özellikle yabancı yatırımcılar Ukrayna ile Rusya'dan çekiliyor ve bu durum piyasaları baskılıyor. Rusya'yı Swift'ten kovma planları masadayken olası bir savaşın yol açacağı ekonomik ve finansal boyutlar tam olarak kestirilemiyor.

Rusya Swift ağı yerine blockchain teknolojisini değerlendirmeyi tercih edebilir.

Rusya'nın, Swift'e alternatif olarak Bitcoin ve altcoinlere yönelmek zorunda kalacağı söyleniyor. Fakat Rusya'nın mevcutta altın yatırımı olduğu da biliniyor. Bu nedenle küresel ticaretten çıkarılsa da altın aracılığıyla hala ticaret yapabileceği, ancak bu ticaretin çok daha sınırlı olacağı tahmin ediliyor. Ek olarak bankalar kripto paraları her ne kadar sevmese de mecburen kullanabilir ve Rusya Bitcoin biriktirmeye başlayabilir gibi duruyor.

Ukrayna savaşı olursa hiperenflasyonun bedeli kime patlayacak henüz belli değil.

Petrol fiyatlarında ise, 2014'te yaşanan Rusya-Kırım mücadelesinde olduğu gibi kısa bir süre yükseliş bekleniyor. Ancak öncekine benzer şekilde Suudi Arabistan'ın piyasa satışlarını artıracağı ve sonrasında gaz fiyatlarında düşüş olacağı tahmin ediliyor. Katar'ın son günlerde AB ile müzakere halinde olduğu da bilindiğinden analistler petrol fiyatlarında düşüş bekliyor, ancak hiperenflasyon ortamı oluştuğunda kimin bedel ödeyeceği hala bilinmiyor.

Rusya ve Ukrayna kırılgan ekonomilerini desteklemek için kripto para piyasasına daha fazla giriş yapabilir.

Analistler ayrıca derinleşen bir kriz ortamında en hızlı değerlenen birimin Bitcoin olacağını düşünüyor. Pek çok analistin benzer yorumlar yapmasının nedeni ise Bitcoin'in lider kripto para birimi olması ve kolay taşınabilirliği olarak gösteriliyor. Çünkü savaş ortamında ülkelerdeki nakit para çıkışı yasaklanıyor ve zayıf ekonomiler çok daha kırılgan hale geliyor. Bu durumun Bitcoin ve altcoinler adına önemli bir avantaj olduğu, özellikle savaş taraflarının kripto para piyasasına daha fazla giriş yapacağı tahmin ediliyor.

Boğaz ticareti en az etkilenen taraf olabilir.

Ülkeler arası gemi ticaretinin ise savaş ortamında çok fazla etkilenmesi beklenmiyor. Özellikle Boğaziçi'nden gemi blokları geçmeye devam ederken, doğrulanmayan bazı kaynaklar arızalanma sonucu boğazlara geçici hareket engeli getirildiğini söylüyor. Ancak bu hafta başı Boğaz'dan üç Rus savaş gemisinin geçtiği ve üç farklı geminin de yolda olduğu belirtiliyor.

Kripto para piyasası öncekine benzer şekilde düşüşlerle karşılaşabilir.

Ukrayna-Rusya gerilimi diğer ülkeler arasında da kutuplaşma olmasına neden oluyor ve bu durum FED faiz sürecinin oluşturduğu belirsizliği artırıyor. 24 Ocak tarihinde kripto para piyasası oldukça sert etkilenmişti ve Bitcoin 33.000 doların altına, Ethereum ise 2.100 dolar civarına gerilemişti. En değerli iki lider para biriminin 10 Kasım zirvelerinden sonra yarı yarıya düşmesi piyasaları daha riskli hale getirmişti. Şu an için kripto para piyasası toparlanmış gibi görünse de uzmanlar benzer volalite riskinin hala bulunduğunu belirtiyor.

Olası bir işgal sadece Ukrayna'yı değil genel ekonomileri de negatif etkileyecek.

12 Şubat Cumartesi günü Kiev merkezinde mitinge karşı protesto gösterileri düzenlendi ve Moskova'daki ekonomik sonuçların endişe verici olması nedeniyle işgal olmayacağı yönünde açıklamalar yapıldı. ABD istihbaratı ise olası savaşın Rusya tarafından gelecek bir hava bombardımanıyla başlayabileceğini belirtti. Bütün dünya iki ülke arasındaki süreci yakından takip ederken sonuçların diğer ekonomileri ve piyasaları kötü şekilde etkileyeceği de konuşuldu.

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!