Libya'nın petrol üretiminin son 10 günde 500 bin varil/günden fazla azaldığı ve AB'nin Rusya'ya petrol yaptırımını müzakere ettiği haberlerine rağmen uluslararası piyasalarda petrol fiyatları geriliyor.
Petrol fiyatlarındaki gerilemede temel faktörler Çin'in Şanghay kentinde Covid-19 salgını ile mücadele için uygulanan kapatma ve karantina tedbirlerinin, Fed'in agresif faiz artırım politikasının küresel enerji talebini yavaşlatacağı endişeleri.
Bu sabah ICE'de Brent petrolü Cuma gürüne göre 3,24 dolar düşüşle 103,41 dolar seviyesinden işlem görüyor. NYMEX'de Batı Teksas petrolü de Cuma gününe göre 3,19 dolar düşüşle 98,88 dolar/varil seviyesinde.
Bununla birlikte analistler, Ukrayna'da savaşın uzamasının, kötüleşmesinin Rusya'dan petrol ve gaz ithalatına yaptırım uygulanması yönünde AB üzerindeki baskıyı daha da artırabileceğini ve AB'nin yıl içinde bu yönde bir adım atması olasılığının güçlenmesinin petrol fiyatlarında yönü yeniden yukarı çevireceğini vurguluyorlar.
Fransa'da Macron'un yeniden seçilmesinin de petrol fiyatlarına destek vermesi bekleniyor.
Suudi Arabistan'ın ihracatı petrole bağlı artışını sürdürdü
Suudi Arabistan'da petrol ihracatında yaşanan artışa bağlı olarak mal ihracatı yükselişini sürdürdü.
Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu(GASTAT) tarafından açıklanan verilere göre, Şubat ayında toplam mal ihracatı geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 64,7 artışla 108,4 milyar riyal oldu. Geçen yılın aynı ayında ihracat Covid-19 salgınının etkisiyle 65,81 milyar riyal seviyesinde kalmıştı.
Artış büyük ölçüde petrol ihracatından kaynaklandı. Petrol ihracatı yüzde 78,1 artarak 36,8 milyar riyale yükseldi.
Öte yandan, petrol dışı ihracat aynı ayda yıllık yüzde 31,0 artışla 18,7 milyar riyalden 24,4 milyar riyale yükseldi.
Aynı ayda ithalat 48,3 milyar riyal olurken, ticaret fazlası 64,1 milyar riyal oldu.
Brent petrol varili yüzde 6'nın üzerinde 99,76 dolardan işlem gördü.