Piyano Çalmaya Başlayan da Var, Ressam Olan da: Beyinleri Hasar Gördükten Sonra Olağanüstü Yetenekler Kazanan İnsanlar

Başlarına gelen felaketlerin iyi bir şeye yol açacağını kim düşünebilirdi ki?

Kaynak

1. Yaratıcılık doğuştan mı gelir yoksa sonradan mı kazanılır?

2. Doğuştan gelmesi bir yana, yorgunluk veya sıkılma gibi etkenler yaratıcılığın gelişimini engeller mi?

3. Ya da geçirilen büyük kazalar, felaketler yaratıcılığı köreltir mi?

4. Yakın zamanlara kadar yaratıcılığın beyinde başladığı ve beyin hasarı sonrası birçok yeteneğin körelebileceği kabul ediliyordu ama bazen bunun tam tersi olabiliyor!

5. Ortopedi cerrahı Tony Cicoria’yı 1994 yılında New York’ta yıldırım çarptı. Doğrudan kafasına denk gelen bu yıldırımın ardından şiddetli bir piyano çalma arzusu duydu ve abartısız bir şekilde virtüöze dönüştü.

Başlangıçta başkalarının bestelerini çalan Cicoria kafasında dönen melodileri bestelemeye başladı. Cerrahlığının yanında artık piyanistlik ve bestecilik de yapıyor.

6. Masör Jon Sarkin felç geçirdikten hemen sonra resim yapmaya başladı ve resimlerinden her biri on bin dolara alıcı buldu.

Eserleri New York Times’da, müzik albümlerinde ve bir kitapta yer aldı.

7. Partilerde çılgın atan ve çapkınlıklarıyla bilinen Jason Padgett, 2002’de Washington’da bir barda saldırıya uğradıktan sonra komaya girdi ve uyandığında rakamlar görmeye başladı.

Matematiği hiçbir ilgisi olmayan ve okulunu yarıda bırakan genç adam için saldırıdan sonra her şey değişti: “Her şey tuhaf görünüyordu. Verdikleri ağrı kesici ilaçlardan sandım önce. Ama ertesi gün uyanıp musluğu açtığımda akan su teğet çizgiler halinde görünüyordu.” Bundan sonrasında tüm dünyası geometrik şekiller ve çizgiler üzerine kuruldu ve formüllerin resimlerini yapmaya başladı.

8. 5 no’lu hasta olarak anılan 53 yaşındaki kişi, daha önce hiç ilgisi olmadığı halde demans hastalığının başladığı dönemde resim kursuna kaydoldu ve hastalık nedeniyle yaşadığı pek çok sıkıntıya rağmen resim çizdi.

Konuşma sorunu yaşayan ve huzursuz davranışlar sergileyen hasta demansı ilerlemesine rağmen çocukluk dönemindeki binaları resmetmeye başladı.

9. Satış eğitmeni Derek Amato, 2006 yılında kafasını şiddetli bir şekilde havuzun kenarına çarptı ve işitme kaybı, baş ağrısı ile hafıza kaybı yaşamasının yanı sıra piyano çalmaya başladı.

Hem de arkadaşının piyanosunu!

10. Alonso Clemons, 3 yaşında fena bir şekilde düşmesinin ardından kalıcı bilişsel hasara uğradı fakat tam olarak bu kaza nedeniyle de mükemmel hayvan heykelleri yaptı.

11. Çocukluğunda temporal lob epilepsisi teşhis edilen ve havale geçiren Daniel Tammet her sayının kendine öz bir renk, şekil ve dokusunun olduğu güçlü ve benzersiz bir sentez oluşturdu.

Daniel Tammet, kendine ait bir dil oluşturmasının yanı sıra haftada bir dil öğrenebiliyor. Pi sayısını 22 bin 500 hane ile en uzun şekilde söyleyebilen kişi olarak Avrupa rekorunu da kırdı.

12. Tommy McHugh da sıradan bir hayat sürerken geçirdiği beyin kanaması sonrası bir dehaya dönüştü ve yazılar yazmaya, sürrealist resimler çizmeye başladı.

13. Peki, nasıl oluyor? Bütün bu yaşananlar dahi insanları özel kılan yetenekleriyle ilgili bize ne anlatıyor?

Bu konuda pek çok görüş hakim: 

  • Kafa bir darbe aldığında bunun etkisi LSD almaya benziyor ve salgılanan mutluluk hormonuyla serotonin seviyesi hızla artarak yaratıcılığı güçlendiriyor. 

  • Duyuların birbirine karıştığı ve algıların değiştiği sinestezi oluşuyor.

  • Savant sendromu adı verilen durumda ise beyin hasarının ardından kişide olağanüstü yetenekler gelişiyor.

Sinestezi ve Savant sendromunun ayrıntıları için: 👇

Bir Garip Olay: Tatları, Kokuları ve Sesleri, Renk Olarak Algılama Durumu Olan Sinestezi
Zihnin Bilinmezlerinde Doğup Açıklanamayan Olağan Dışı Deha: Savant Sendromu

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
06.04.2018

bende aynisi olsa bi kaza geçirsem gerilerim. oyle bi sans

06.04.2018

Belki bir gün beynin gizemleri çözülür ve bu kazara olan dehalar nöroloji uzmanları tarafında beyin ameliyatları, ilaç, yada beyne eklenen cihazlarla blinçli şekilde yapılmaya başlanır. Bireylerin istedikleri alanlarda yetenekli olmaları sağlanır. Düşünüyorum da ne buluşlar yaşanırdı ne reformlar. Çağ atlardık. Büyük dehalar nadir bulunur yada nadir olarak doğru şartlarda yetişip dehalarını toplumun hizmetine sunabilirler. Proje gibi insanlar ortaya çıkardı. Bir tedavi ile ilgi alanına göre Ronaldo'nun, Stephan Hawking'in, Chopen'in, Leonardo Davinci'nin, Mimar Sinan'ın, hatta daha büyük düşürsek Mustafa Kemal Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmed'in düşünme kapasitesi ve stratejik yeteneğine yaklaşıyorsun!

07.04.2018

Tepedeki gifleri ve benzerlerini kullanmayın, epilepsi hastalarını çok kötü etkiler. Sara krizine kadar yolu var. Kendimden biliyorum 2sn denk geldi başım, gözüm ağrımaya başladı. Gifler oto. başlamasa ya da tıklamadan gözükmese harika olur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ