TEOG'un kaldırılması ardından eğitim sisteminde yap-boz tartışmaları ülkemizin başlıca gündem maddelerinden biri olmayı sürdürüyor. Peki, TEOG yerine hangi sistem gelecek? Bu ani hamleye yönelik en büyük eleştiri, henüz yerine nasıl bir sistemin geleceğine dair belirsizliğin sürmesi. Hemen her gün basına yansıyan yeni modele ilişkin bilgiler ise yetersiz ve biri diğerini yalanlayan cinsten. Milli Eğitim Bakanlığı'nın planladığı 3 yeni modelin bugün Bakanlar Kurulu'na sunulacağı aktarılan bilgiler arasında.
Pek çoğunuzun bildiği gibi PISA, öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerinin ölçüldüğü en önemli sınavlardan biri olarak kabul ediliyor. Peki PISA’nın 2015 yılı sonuçlarına göre, dünyanın en başarılı öğrencilerini yetiştiren ilk 10 eğitim sisteminde lise öğrenimine geçiş nasıl gerçekleşiyor?
Gelin Eğitimpedia'nın derlemesine birlikte göz atalım...
singapur 2021 yılında revizyon düşünüyor yani 4 sene sonrası. tutup başkanları der demez 2-3 gün içerisinde apar topar kaldırmıyor. her şey planlı ve sürecinde, karadüzen yahut keyfekeder değil.
Hala sorunun ne olduğu tam olarak anlaşılmamış. Yav mevzu liseye nasıl geçildiği değil. Öğretmen, müfredat, okul bu çocuğa ne veriyor. Ne yazık ki hiçbir şey bunun nedeni de baya göz önünde bence ilk önce sınava, sisteme, çocuğa bahane bulacağımıza bence birazda olayın temeline inmek lazım. Bence bu ülkede ilk başta daha donanımlı öğretmenler yetiştirilmeli. Yani derste kalkıp biyoloji hocasına veya herhangi bir hocaya sorduğun soruya tam olarak bilmiyorum cevabı alınıyorsa bu öğretmen çocuğa ne verebilir tartışılır. Değiştirilmesi gereken sınavla geçiş sistemi değil. Öğretenin kalitesidir. Bir çocuğa siz en iyi hocalarla eğitim verin bakayım TEOG, LYS, YGS önemli mi o zaman görürsünüz.
Her şeyin sınavdan ötürü olmadığını görmüş olduk.Bakın hepsinde sınav var. Bizim sıkıntımız çocukların küçücük yaşta at yarışına girer gibi birbiriyle yarışma psikolojisine sokulması ve kendini bir şey sanan bazı egoist öğretmenlerdir.