PISA 'Öğrenci Refahı' Raporu: 72 Ülke Arasında Mutsuzlukta İlk Sıradayız

OECD, PISA 2015 kapsamında üçüncü raporu olan ‘Öğrenci Refahı’nı yayınladı. 15 yaş düzeyindeki öğrencilere yapılan yaşam memnuniyeti anketine göre Türkiye'deki yaklaşık her üç öğrenciden biri hayatından hiç memnun değil. Türkiye bu verilerle OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldı...

Türkiye son, Meksika ilk sırada yer aldı

Öğrencilerle yapılan anket çalışmasıyla elde edilen sonuçlara göre Türkiye, 28 OECD ülkesi içinde ‘yaşam memnuniyeti’ sıralamasında 10 üzerinden 6.12 puanla son sırada yer aldı. En mutlu öğrencilere sahip ülke 8.27 puanla Meksika oldu.

PISA 2015 Sonuçları Açıklandı: Eğitimde 2003'ün Bile Gerisindeyiz!

Her üç öğrenciden biri hayatından hiç memnun değil

Bu rapora göre, Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin 28.6’sı hayatından hiç memnun olmadığını belirtti. Türkiye bu oranla OECD’nin yüzde 11.8’lik ortalamasını neredeyse üçe katladı. Hayatından çok memnun olduğunu söyleyen öğrenci oranıysa OECD’nin yüzde 34.1’lik ortalamasının gerisinde kalarak, yüzde 26.3 oldu.

Rapordan bazı dikkat çekici sonuçlar çıktı. Yaşam memnuniyeti sıralamasında PISA 2015’te çok iyi performans göstermesine rağmen Japonya 6.80 puanla sondan üçüncü ve Güney Kore 6.36 puanla sondan ikinci oldu.

Ancak PISA 2015’te OECD ülkeleri arasında Türkiye ile birlikte oldukça düşük bir performans gösteren Meksika ‘Refah Raporu’nda ilk sırada yer aldı.

PISA Sonuçlarındaki Büyük Gerilemenin Sebebi Ne?

Kaygı düzeyi yüksek

Raporda ele alınan başlıklar arasında sınav kaygısı da bulunuyor. Türkiye’de ‘sınava iyi hazırlanmasına rağmen çok kaygı duyduğunu’ söyleyen öğrenci oranı 58.8 olurken, yüzde 56 ise ‘ders çalışırken stres yaşadığını’ belirtti. Türkiye, İtalya’nın ardından OECD ülkeleri arasında öğrencilerin ders çalışırken en fazla kaygı duyduğu ikinci ülke oldu.

Okul aidiyeti de OECD ortalamasının gerisinde

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta da Türkiye'de kendini okula ait hisseden öğrencilerin ortalamasının OECD ülkelerinin gerisinde kalması oldu. OECD ortalaması yüzde 73 iken Türkiye'de kendini okula ait hisseden öğrencilerin ortalaması yüzde 61'de kaldı.

Fransa yüzde 41 ile öğrencilerin kendini okula en az ait hissettiği ülke olurken, İspanya yüzde 87.2 ile ilk sırada yer aldı.

PİSA'nın çarpıcı raporu sosyal medya kullanıcılarının da gündeminde...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
YORUMLAR
21.04.2017

Lise son sınıfım. Lise hayatımda gördüğüm en boktan şeyleri sıralayacağım. Ilk olarak önceden sayısal, sözel gibi alanlara 10. Sınıfta geçiş yapılıyordu. Lakin bizim jenerasyonumuzla beraber 11 de geçiş yaptık. 10. sınıfta bir sayısalcı olarak hayatımda gördüğüm en kolay konular vardı fende. Lakin 11'deyken aşırı ağır konular aniden yüklenildi. Bu durum TM'ciler için nasıl oldu bilmem ama 'bence' alan seçimi için geç bir yıl 11. Sayısal olduktan sonra din, edebiyat tarih gibi dersler görmeye ve onlara hazırlanmaya devam ettik. Gereksizdi. Onların kaldırılıp yerine fizik, kimya veya biyolojinin laboratuvar ortamında deney gerçekleştirebileceğimiz boş zamanlar tanınmalıydı. Ders kitabı bile deney yap diyor sanki vakit kalıyor aq. Sınav sistemi ile deney faresine döndük iyice. Yok açık uçlu soru soracağız. Yok şöyle olacak böyle olacak. Yeter lan bi karar verin sürekli değiştirip durmayın şu lanet sistemi.

21.04.2017

Dersanelerin kapatılmasi ile Temel lise denen cehennemler açıldı. Iyi bok yediler. Sınava soru ezberleterek çalıştırıyor öğrencileri oradakiler. Kültür ve sanat bakımından aşırı geriyiz. Resim veya müzik (bakın veya diyorum) sadece 1 ders. Her gün 8 saat dolu dolu ders görüyoruz. Ayrıca kursa da kalıyoruz 10 saat oluyor. Liseler arası etkinlikler bakımından fazlasıyla zayıfız. Öğrenci yaptığı işlerden dolayı desteklenmiyor, takdir edilmiyor. Bunun somut örneklerini kendi gözlerimizle görüyoruz. Okullara yatırım yapılmıyor. Lisesinde daha labaratuvar ve spor salonu gibi mekanları olmayan binlerce devlet okulu var. Bunların en baştan sağlanması gerekiyordu.

21.04.2017

Okulda öğretilen şeylerin nedenini ve amacını hocalara sorduğum zaman 'napacaksın üniversite sınavı için gerekli ' cevabı alıyorum. Bizden sorgulama ve düşünme yeteneğimizi alıp robota dönüştürüyorlar. Lisenin gereksiz zorluğu ve hocaların boş egosundan bahsetmiyorum bile ...

Pasif Kullanıcı
21.04.2017

İşin garibi mesela trigonometri,istatistik vb çoğu şey karşıma üniversite seviyesinde ve hobilerimde çıktı. Yani aslında "gerçek hayatta işimize yarayan" şeyler birleştirilip bir bütün oluşturmayacak şekilde sunuluyor ve işlevsel bir formda sunulmuyor sıkıntı burada. Ya düşünsene ben eşit ağırlıkçıyken sayısalcı arkadaşlarla kuantum mekaniği konuşamıyorduk bilmiyorlardı çünkü,dersini görseler bile "sınav için öğrenin" denildiği için bilimsel heyecan oluşmuyordu sıkılıyorlardı ve laboratuvar olanakları kıt olunca en azından bir videoyla falan izlenmeyince anlamıyorlardı. Evrim biyolojisi görüyorsun sınıfın yarısı evrim hakkında tartışmayı bile reddediyor bu şartlarda bilim mi yapılır aq

Pasif Kullanıcı
20.04.2017

Anasını sikeyim ekonomi yerlerde,eğitim sıfır,sosyal hizmet ve sağlık sektörü ağlıyor,gereksiz ilaç kullanımı,suç oranları,kadına şiddet had safhada,sosyal devlet anlayışı sıfır,geleceğe dair umut verici tek bir gelişme olmuyor,hukuk yok ve bu ülke insanı Türk olmakla dindarlıkla falan övünüyor.Ya arkadaş ben sizin beyninizi sikeyim hadi hükümetler suçsuzdu,ulan kendinizde de mi suç yok aq her nesil aynı şekilde sikilmek zorunda mı şu ülkede

TÜM YORUMLARI OKU (59)