1975'te dünyanın en büyük hedge fonu olan Bridgewater Associates'i kuran Ray Dailo, yaşadığımız dönemin en zeki ve en başarılı insanlarından.
2011'in ilk gününde, 60 yaşındaki Dalio, Bridgewater Associates'teki CEO'luk görevinden ayrılacağını duyuruyor.
Bunun üzerine Ray ve yönetim ekibi bir geçiş planı üzerinde çalışıyorlar. Ekip neredeyse hiç değişmediği ve çok uzun süredir birlikte çalıştıkları için önemli bir sorun olmayacağından emin. Ancak çok yanılıyorlar…
Sonraki 18 ay içinde Bridgewater'da büyük bir kaos başlıyor. İlgilenilmesi gereken o kadar çok şey var ki, sorumlular son derece bunalmış hissediyorlar ve Ray ile çok uzun süre çalışmış olmalarına rağmen, onun bunu nasıl 'yaptığını' gerçekten anlayamıyorlar.
Böylece Dalio geri dönüyor ve şirketi kısa sürede yeniden toparlıyor.
Stratejistler, Ray'in yokluğunda neyin eksik olduğunu görmek için, görevi devralanlar ile Ray'in özelliklerini karşılaştırıyorlar ve 'Ray Gap (Ray Boşluğu)' dedikleri bir kavram ortaya koyuyorlar.
Buldukları boşluğu dolduran birleşen ise: 'Şekillendiricilik'
Ray Dalio'nun “İlkeler” adlı kitabında bu kişilik özelliğini şöyle tanımlıyor:
'Bir şekillendirici, benzersiz ve değerli bir vizyon bulan ve bu vizyonu tipik olarak başkalarının şüpheleri ve muhalefeti üzerine güzel bir şekilde inşa eden kişidir.'
Dalio bir süre sonra bizzat tanıdığı ve şekillendirici olduklarını düşündüğü 3 isimle iletişime geçiyor: Bill Gates, Elon Musk ve Jack Dorsey.
Üçü de Dalio’nun; onların değerlerini, yeteneklerini ve yaklaşımlarını keşfetmek için özel olarak geliştirdiği bir kişilik testi uygulamasını kabul ediyor.
Dalio’nun incelemek istediği bir diğer isim olan Steve Jobs hayatta olmadığından, otobiyografisinden ve kişisel gözlemlerinden referans alıyor.
Araştırma sonuçlarında, bugünü şekillendiren bu dört ismin tamamen ortak 4 özelliği olduğu ortaya çıkıyor.