Pilotsuz ve Ayakta Seyahat... 50 Yıl İçerisinde Uçuşlarda Hangi Olası Yenilikler Bizleri Bekliyor?

Önümüzdeki yıllarda uçuş deneyeminzi farklılaştıracak birçok yenilik kapıda. Bunların arasında 5 yıl içinde gerçekleştirilmesi düşünülen spor ve oyun salonları olduğu gibi uzun vadede gerçekleştilrilmesi planlanan 'pilotsuz uçaklar' da yere alıyor. Fakat bütün değişimler maalesef olumlu yönde olmayacak. Mesela uçuşlarda rötar ve türbülans artacak.

Önümüzdeki 50 yıl içerisinde uçuşlarda nasıl değişiklikler öngörülüyor birlikte bakalım. 

5 yıl içinde pasaportların tedavülden kalkacağı düşünülüyor. Bu tabii ki belgesiz seyahat edebileceğiniz anlamına gelmiyor sadece yerini yüz tanıma teknolojisine bırakacak.

BBC Türkçe'nin İngiliz Daily Telegraph gazetesine dayandırdığı habere göre bir İngiliz şirketinin geliştirdiği ve Dubai Uluslararası Havalanı'nda bu yıl içinde uygulamaya girecek sistem, yolcuların yüzünü tanıyıp dijital pasaport fotoğraflarıyla kıyaslayacak.

Avustralya da 'temassız' pasaport kontrolüne geçmeye hazırlanıyor. Mart 2019'da devreye girmesi beklenen sistemle, dış hat yolcuları, iç hatlardaki gibi hiçbir kontrolden geçmeden terminalden çıkacak.

Oturmaktan sıkılanlar için spor yapabilme imkanı da yakın zamanda hayata geçecek projeler arasında.

Airbus'ın üzerinde çalıştığı modüler konseptle, uçaklarda farklı amaçlar için kullanılabilecek bölümler olacak.

Havayolu şirketlerine yeni gelir kapıları yaratmayı hedefleyen bu konsept, uçaklarda spor salonları da olmasını içeriyor.

Oyun salonu ve uluslararası kahve zincirlerinin uçakta kahve satması.

Bu modüller, çocuklar için oyun alanı olarak da kullanılabilecek. Aileler için ses yalıtımlı odalar da planlar arasında.

Airbus'ın bir başka projesi de uluslararası kahve zincirlerinin uçaklarda kahve satması.

Bazı hizmetleri satın alan kişilerin uçak masraflarını havayolu şirketi karşılayabilir.

Uzmanlara göre yolcuların bilet için para ödemeleri tarihe karışabilir. Otel ve araç kiralama gibi ilave hizmetlerin hava yolu şirketlerine koltuk için talep edilen ücretlerden daha fazla gelir getirebileceği hesaplanıyor.

Bu durumda havayolu şirketlerinin, bu hizmetleri satın alacak müşterilere bedava bilet verebileceği belirtiliyor.

Deneyimlerini sosyal medyada paylaşan yolculara ödeme yapılması da gündemde.

Bavullar yolcunun evinden alınarak uçağa konulacak.

Ekim'de AirPortr com adlı İngiliz şirketi, yolcuların bagaj işlemlerini evlerinden yapabilmesini sağlayacak bir hizmet başlatıyor. 

Bavulların kaybolması endişesi de ortadan kalkacak. Zira, üzerine kablosuz cihazlar iliştirilen bavulların nerede olduğu tespit edilebilecek. TUMI adlı şirket, bu amaçla bu ay 'Global Locator' (Küresel yer bulucu) adlı bir ürün çıkardı.

Yolculuğu keyifli hale getirmek ve manzarayı daha iyi görebilmek için pencereler büyüyecek.

Fokker Technologies, Boeing için panoramik pencereler tasarladı. 2018'den itibaren bazı uçaklarda, business class'ta 137 santimetre uzunluğunda, 45 santimetre genişliğinde camlar olacak.

10 yıl içerisinde ise uçakta ayakta yolculuk edilebilecek.

Uçaklara daha fazla kişi almak için ayakta yolcu taşıma düşüncesi yeni değil. VivaColombia şirketi, yolcuları bar taburelerine benzer koltuklarda taşıma fikrini inceliyor. Bu fikri 2003'te Airbus ortaya atmıştı.

Yolcuların bir yerden bir yere ses hızında seyahat etmesini sağlayacak süpersonik uçuşlar yeniden gündemde.

İngiliz iş adamı Richard Branson, geçen yıl süpersonik uçak prototipi geliştiren Boom adlı teknoloji şirketine destek sağladı.

Boom yöneticileri, 'Concorde'un tasarımcılarının uygun fiyata ses hızında yolcu taşıyacak teknolojisi yoktu, bizim var. Şirket, bu uçakların Londra-New York arasındaki yolcuğu 7 saatten 3.5 saate indireceğini söylüyor.

NASA da, ses hızında giden ancak Concorde'dan yüzde 50 daha az sessiz olan bir uçağı 2020'de denemeyi planlıyor.

20 yıl içerisinde daha fazla rötar ve daha fazla türbülans olacak.

Gelecekte hava trafiğinin yoğunlaşmasıyla rötarlar da artacak. İngiltere'de 2030'a kadar rötarların 44 kat artacağı hesaplanıyor.

Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle uçuşlar sırasında türbülansların daha da artacağını söylüyor.

Uzmanlar 50 yıl içerisinde ise pilotsuz uçakların hizmet vermeye başlayacağına inanıyor.

Ticari uçaklar, halihazırda otomatik olarak kalkabiliyor, gidiyor ve inebiliyor. Ancak bu uçakların henüz acil durumlarda iniş yapma yeteneği yok.

2016'da Tianjin Dünya Ekonomik Forumu'nda PiBot adlı bir robot pilotun tanıtımı yapılmıştı.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR

Kimse Uçakta hemde ayakta yolculuk etmeye rağbet göstermez. Ne o otobüs, minibüs gibi. Ay hele bizim THY - Ferdi, Müslüm falan da çalarsa konsept nostaljikle modernizm mix olur. Parodi gibi oldu.

29.07.2017

3.5 saat kim niye ayakta gitsin manyakmisiniz siz sayin boeing airbus bey sizin agzinizdan cikanla kulaginin duydugunuzun bir mi acep

29.07.2017

uçaklar düşmesin yeter bana

TÜM YORUMLARI OKU (22)