Pilavdan Dolmaya, Salatadan Tatlıya Mutfağın Vazgeçilmezi Pirincin Çeşitlerini Açıklıyoruz

Dünyanın en temel besinlerinden biri olan pirincin ortaya çıkışı binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Pilavlar, sebze yemekleri, dolmalar, çorbalar, tatlılar… Pirinç, birbirinden farklı sayısız yemeğin içinde, üstelik onlarca farklı türüyle karşımıza çıkabiliyor. Dünyada birçok farklı türde pirinç türü bulunmaktadır. İşte detaylar...

Arborio pirinci

Arborio pirinci, İtalyan kökenli pirinç türlerinden birisidir. Yuvarlak ve kısa taneli bir yapıya sahiptir. Taneleri parlak ve yarı şeffaf olan pirinç, diğer pirinç türlerine oranla daha tombul yapısı ile tanınır. İtalya’nın Po Vadisi dışında Japonya’da üretilen arborio pirinci, nişasta açısından da oldukça zengindir.

Basmati pirinç

Hindistan, Pakistan ve Nepal’de yaygın olarak tüketilen basmati pirinci, Himalayalar’ın mineralli sularıyla beslenen topraklarında yetişiyor. Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında daha ince ve uzun bir görünüme sahiptir. Ayrıca basmati pirinç, glütensizdir.

Baldo pirinç

Türkiye’deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor. Baldo pirinç, kısa ve tombul bir yapıdadır. Ayrıca pişirildiğinde suyu iyi çeker.

Yasemin pirinci

Anavatanı Tayland'dır. Yasemin pirinci, baldoya oranla daha ince ve uzun bir yapıya sahiptir. Kokulu ve aromatik bir pirinçtir. Buğdaygiller familyasının karbonhidrat değeri en yüksek üyesi olan yasemin pirinç, vücuda enerji sağlayarak güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yasemin pirinci tansiyonu düşürür.

Siyah pirinç

Besin değeri yüksek olan siyah pirinç, magnezyum ve demir açısından da zengin bir lif ve mineral deposudur. Beyaz pirinçten farkı antioksidan değerinin yüksek olmasıdır. Antioksidan içeriği yaban mersini ve böğürtlen gibi meyvelerden daha fazla. Bu nedenle özellikle Uzak Doğu mutfağında yaygın olarak tüketiliyor, genellikle tatlı reçetelerinde kullanılıyor.

Calrose pirinci

1970’li yıllarda Kaliforniya’da üretilmeye başlayan calrose pirinci üretime başlandıktan sonra kısa sürede dünya çapında bir popülerliğe kavuşmuştur. Özellikle suşi yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde Asya kıtasının birçok noktasında da üretimi yapılıyor.

Kırmızı pirinç

Kırmızı pirinç, rengini içeriğindeki faydalı maddelerden, alan, çok özel bir pirinç türüdür. İlk kez görenler onun farklı bir kimyasal ya da pancar gibi doğal bir malzemeyle renklendirildiğini düşünse de aslında bu pirincin doğal rengi kırmızı. Kompleks karbonhidratlar kategorisine girdiği için glisemik indeksi düşük pirinç çeşitleri arasında yer alıyor.

Wehani Pirinci

Wehani pirinci, Kuzey Amerika menşelidir. Lezzet açısından basmati pirincine benzeyen Wehani pirinci, kızıl kahve rengiyle diğer türlerden ayrılıyor. Hafif çiğnenebilir, uzun taneli bir pirinç çeşididir. Pişirildiğinde tereyağlı patlamış mısıra benzeyen bir tadı oluyor.

Osmancık pirinci

Osmancık pirinci, ülkemizde yetiştirilen pirinç türüdür. Osmancık pirinç, ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölge Türkiye'de Trakya'dır. Balkanlarda da Bulgaristan'da ekimi yapılır. Osmancık pirinci, pilav pişirimi için ideal ve kıvam tutturmanın baldoya kıyasla daha kolay olduğu bir pirinçtir.

Afrodizyak Etkisi Sağladığı Düşünüldüğü İçin Osmanlı Padişahları Tarafından Sevilen Salebin Tarihçesi
Mutfağınızda Şef Rüzgarları Estireceğiniz Birbirinden Pratik Sebze Doğrama Şekilleri
Yumurtadan Cevize, Mantardan İstiridyeye Pek Çok Gıda Ürünü Denenerek Yapılan Ketçabın İlginç Hikayesi

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!