Photoshop'un Henüz Kullanılmadığı Yıllardan 13 Sürrealist Fotoğraf

İnsanlar oldukça uzun bir zamandır, gerçeklik üzerinde oynamayı, kendi gerçekliklerini yaratmayı seviyorlar. Şimdilerde bir fotoğrafı değiştirmek, üzerinde oynamak çok kolay; birkaç hamleyle gerçekleştirilebiliyor. Fakat dijital düzenleme programlarının olmadığı; bırakın o programları, bilgisayarların olmadığı yıllarda da insanlar fotoğrafların üzerinde oynamalar yapmışlar. O fotoğraflardan birkaç örnek:

1. Çift Başlı Adam, 1855

Üstüste fotoğraf çekme yöntemiyle, sanki iki başlı bir adam izlenimi yaratmaya çalışılmış.

2. Çılgın bir denge hareketi, 1930

3. Yılbaşı Kartı, Angus McBean, 1950

Aynı zamanda bir self-portre özelliğini de taşıyan bu fotoğraf, Angus McBean tarafından çekilmiş bir yılbaşı tebrik kartı. Ne kadar neşeli değil mi? Sadece bir kafa.

4. Toplar yerine kafasıyla jonglörlük yapan adam, 1880

O zamanlarda da sadece komik amaçlar için yapılmadı bu düzenlemeler. Bu fotoğrafta mesela, ünlü bir jonglörün tanıtım afişi için yapılmış bir düzenlemeyi görüyoruz.

5. Kendi portresini yapan adam, Maurice Guibert, 1900

Fotoğraflar negatiflerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan bu görüntüde, ressam kendi portresini yapıyor.

6. Rüya No: 1 "Elektronik Ev Aletleri", Grete Stern, 1948

Photoshop'tan önce de  insanların, nesnelerin boyutlarıyla gayet oynanabiliyordu. Başarılı bir çalışma.

7. Tek Göz(lü) Oda, Maurice Tabard, 1930

8. 'Ruh' Fotoğrafçılığı, John K. Hallowell, 1901.

O zamanlarda gerçekten popüler bir fotoğrafçılık çeşidi olan bu fotoğraflarda, insanlar kaybettiği sevdiklerini fotoğraflar aracılığıyla anıyorlardı.

9. Empire State Binası, 1930

Geleceğin ulaşım aracı olarak düşünülen zeplinlerden biri, ünlü Empire State Binası'na çarpıyor.. Tabii o zamanın fotoğraf düzenleme tekniklerine göre inandırıcıysa..

10. Güçlü Çarpışma, 1914

Bu fotoğraf düzenleme teknikleri, politik amaçlar uğruna da kullanılabiliyor. Örneğin bu fotoğrafta, Alman askeri ve diğer Fransız, Rus ve İngiliz askerlerinden daha büyük gösterilmiş ve açıkça bir 'Orduya Çağrı' propagandası yapılmış.

11. Açık ve Koyu Tonlar, Gustave Le Gray, 1856

Bu fotoğrafta görülen gökyüzü ve deniz, aslında iki ayrı negatifin tek fotorafta birleştirilmiş hali. Koyu ve açık tonlar da şimdilerin Instagram filtrelerini aratmıyor.

12. Lenin ve Stalin, 1922

Lenin ve Stalin'in 1922 yılında Gorki'de çektirdikleri fotoğrafı, sanki bir tabloymuş gibi gösterecek farklı rötuş teknikleri uygulanmış bir fotoğraf.

13. Amerikan İç Savaşı - General Grant, Levin Corbin, 1902

Yaklaşık 40 yıl sonra General Grant'in İç Savaş'ta çekilmiş bir fotoğrafını yapmak mümkün mü? Evet mümkün. Bu örnekte de olduğu gibi üç ayrı fotoğraf birleştirilerek yapılabilir. 1- Grant'in portre fotoğrafı, 2- Vücudu ve atıyla bir fotoğrafı, 3- Arkaplan olan savaş alanı fotoğrafı. Tamamen gerçek gibi duruyor ama değil. Bunu yapan Levin Corbin, hiç de başarısız sayılmazmış.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
17.11.2021

Stalin'in lenin ile olan fotoğrafı bizzat Stalin tarafından propoganda amaçlı yapılmış ve lenin'in hasta zamanlarında basına servis edilmiş.. Stalin orijinal fotoğrafta Lenin'den daha uzakta ve aynı boyutlarda iken bu fotoğrafta daha yakınına yaklaştırılıp, daha büyük gösterilmiştir.

17.11.2021

İMKAN YOKKEN BUNLARI YAPMIŞLAR... SONY KAMERALARI, MAC LAPTOPLARI OLSAYMIŞ NELER OLURMUŞ ACABA?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ