Petrolde Haberler İyi Değil: Tahminler Değişiyor, Görünüm Kötüleşiyor

Petrolde Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması ve önemli bir petrol üreticisi olmasıyla tırmanan fiyatlar, dünya ekonomisini zor sokuyor. Türkiye'de gün aşırı hatta gün gün hissettiğimiz akaryakıt zamları sadece bu alandan sınırlı kalmazken, dünyada da enerji fiyatlarının her alana yayılma etkisi göstermesiyle enflasyonist baskısı artırması tahminleri kötüleştiriyor.

Goldman Sachs petrol fiyatlarındaki yükselişle ABD ekonomisinin durgunluğa gireceğini düşünüyor

Goldman Sachs, petrol fiyatının bazı uzmanların öngördüğü şekilde 200 dolar/varil seviyesine fırlamasının büyük olasılıkla ABD ekonomisini resesyona sokacağını bildirdi.

Goldman Sachs ekonomisti Jan Hatzius dün yayımladığı yatırımcı notunda, 'Petrol fiyatının 200 dolar/varil seviyesine süreklilik arz edecek şekilde yükselmesinin 1974 ve 1979 resesyonlarından önce görülenlerle aynı büyüklükte bir gelir şoku üreteceğini tahmin ediyoruz. Bu, 2022'de resesyon olasılığını ciddi şekilde artırır' dedi.

Senaryolar imkansız değil

RBC Capital Markets analisti Michael Tran da, petrol fiyatının yaz mevsiminde 200 dolar/varil seviyesine çıkmasının bir resesyonu ateşlemesini ve yine yıl sonuna kadar 50 dolar/varile seviyelerine inmesinin olası olduğunu açıkladı. Tran, 'Bu bizim temel senaryomuz değil, ancak bugün itibariyle böyle bir senaryo imkansız görünmüyor' dedi.

JPMorgan da tahminlerini değiştirdi

JPMorgan Chase & Co.’ya yaptığı açıklamada petrol talebinde düşüşün önümüzdeki dönemde daha belirgin şekilde hissedileceği belirtirken, analistler, “Yüksek fiyatlar açık bir şekilde şu anda dünyadaki talebi düşüren tek faktör değil” dedi.

BloombergHT'nin aktardığına göre, petrol fiyatlarının 100 doları aştığı ortamda tüketicilerin zorladığı görüşü üzerinde durulan raporda, savaş ortamı, Rusya yaptırımları ve Çin’deki salgın görünümü, yüksek fiyatlardan daha fazla etki gösteriyor.

JPMorgan ikinci çeyrek için petrol talebi tahminini günlük 1,1 milyon azalttı ve kalan iki çeyrek için öngörüsünü de yaklaşık 500 bin varil geri çekti.

Petrolde 200 dolar/varil seviyesini tek öngören Goldman Sachs değil!

Petrol sektöründe önemli hedge fon yöneticilerinden Pierre Andurand, Rusya'ya yönelik yaptırımların büyümesi ve alternatif tedarikçiler bulunamaması halinde petrol fiyatlarının 200 dolar/varilin üzerine çıkabileceğini öngördü.

Financial Times'ın Lozan'da düzenlediği zirvede konuşan Andurand, Putin'in Ukrayna'ya yönelik saldırısı ile Rus petrolünün Avrupa'ya arzının sona erebileceğini ve bunun küresel enerji piyasalarında kalıcı bir değişikliğe yol açacağını vurguladı.

'Normal faaliyet düzenine birkaç ay dönemeyeceğiz' diye konuşan Andurand, 'Avrupa'ya Rus petrolü arzını sonsuza kadar kaybetmekte olduğumuzu düşünüyorum. Ham petrol fiyatı bu yıl 250 dolar/varil seviyesine ulaşabilir' dedi.

Emtia zirvesine katılan diğer petrol piyasası uzmanları da, Ukrayna'da ateşkese varılsa bile Rusya'nın ham petrolünün ve motorin gibi petrol ürünlerinin yakın bir zamanda Avrupa piyasasına dönmeyeceğini savundular.

RCMA’nın emtia fonu yönetisici Doug King de petrol fiyatının bu yıl 200-250 dolar/varil aralığına yükseleceğini belirtti. King, 'Bu geçici değil. Yaşanan durum bir ham petrol arz şoku olacak' diye konuştu.

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!