Peş Peşe İki Açıklama Geldi: Merkez Bankası ve TBB 'Sahte Dolar' İçin Hamle Yaptı

Sahte dolar skandalı ortalığı karıştı. Piyasada 50 ve 100 dolar krizi çıktı. Sahte dolarların giriş yaptığı iddiası döviz işlemlerini durdurdu. Çıkan kriz sonrası Merkez Bankası ve TBB'den peş peşe açıklamalar geldi. Sahte dövizle mücadele ve dolaşımın engellenmesi amacıyla para sayma, döviz kontrol ve ATM'lerde güncellemeler yapıldığı açıklandı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında gündeme getirilen 'sahte dolar' basımı ve dağıtımı iddiaları sonrası resen soruşturma başlattığını açıklamıştı.

Yurt dışında basılan, ATM ve para sayma makinelerinin ayırt edemediği sahte dolarların yayılması sonrası birçok döviz bürosu ve banka, bazı kupürlerdeki dolar banknotların alım-satımını durdurdu. Bu olay sonrası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) peş peşe açıklamalar geldi.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Son günlerde piyasada sahte döviz banknotlarının dolaşımının arttığına dair haberler yer almaktadır. Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla; kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır. Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır" denildi.

TBB'den yapılan açıklamada açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir. Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir. Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır. Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.'

Piyasayı Sarsan 50 ve 100 Dolar Krizi: Döviz İşlemleri Durdu, Sahte Dolarların Giriş Yaptığı İl Ortaya Çıktı
La Nina Alarmı Verildi: Prof. Dr. Orhan Şen Kar Yağışı İçin Tarih Verdi
AK Partili Başkan Duyurdu: Hazırlıklar Tamamlandı, 'Dijital Telif Yasası' Geliyor
Araç Sahiplerini İlgilendiriyor! İstanbul’da Yeni Dönem Başlıyor: Eminönü ve Kadıköy’e Giriş Ücretli Olacak
Gazeteci Cem Küçük Canlı Yayında Asgari Ücret İçin Rakam Verdi: 'AK Parti Emekliler Yüzünden Seçimi Kaybetti'
Cüneyt Özdemir Açıkladı: Dilan ve Engin Polat Kara Para Akladı mı? Sorusu Netleşti

Popüler İçerikler

Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı
Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
"Geri Zekâlılar..." Müge Anlı'dan Canlı Yayında Sert Çıkış!
YORUMLAR
28.11.2024

Acaba sahte doları bizim merkez bankası basmış olabilir mi?

28.11.2024

nokta atisi.

28.11.2024

ya ne hikaye anlatiyorlar, bundan 20 sene once seker banktan 1200 dolar aldik 12 tane yuzluk verdiler. gittik is bankasina yatirdik, 2 hafta sonra aradilar, gelin diye. 100luklerden biri sahte cikmis, ustelik tee bilmem nerde. yani merkez bankasina falanda girmis. olan bizim 100 dolara oldu, sekerbanktan aldigimizi ispatladigimiz icin sorusturma acamadilar bize, ama seker banka ne oldu? hic birsey.

28.11.2024

Hiç dolarım olmadığı için beni ilgilendirmeyen haber.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ