Periodontoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Sağlık kuruluşlarında bulunan periodontoloji bölümü, diş hekimliğinin alt dalı olarak görev yapmaktadır. Diş ve dişlerin etrafında dokuların sağlık durumlarını ve hastalıkları ile ilgilenir. Aynı zamanda 6 ayda bir yapılması önerilen rutin diş kontrolleri de periodontoloji bölümü tarafında yapılmaktadır. Eğer bu bölgelerdeki hastalıklar tedavi edilmez ise diş kaybına neden olabilir. Hatta ileriki zamanlarda sindirim sistemi, kalp ve damar sorunlarına yol açabilmektedir. Dişlerin ve diş etlerinin eski sağlığına geri kavuşabilmesi için antibiyotik, cerrahi işlem gibi birçok tedavi şekli uygulanmaktadır. Peki, periodontoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Dış çevreye açık olması ve bazı besinler ile temas etmesinden dolayı birtakım bakteriler üremesine olanak sağlar. Bu nedenle düzenli, doğru ve etkili bir biçimde ağız ve diş bakımının yapılmadığı koşullarda ağız içerisinde dokularda bazı rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bunlar sadece kötü bir estetik görünümüne sebep olmaz, ayrıca birçok sağlık sorunu da beraberinde getirir. Özellikle çocukluk dönemlerinde ilk dişlerin çıkması ile birlikte düzenli olarak ağız bakımının yapılması gerekmektedir. Yetişkinlerde ise 25 yaşlarında kemiklerde yenilenme yavaş yavaş azalmaya başlar. Bundan dolayı dişlerde zayıflamalar meydana gelir. Aynı zamanda bu dönemlerde diş etlerinde rahatsızlıklarda artışlar yaşanır. Bu olumsuz durumların önlenmesi için yeterli miktarda vitamin alınması, ağız ve diş sağlığına daha fazla önem gösterilmesi gerekilir. Diş sağlığı açısından oldukça önemli bir bölüm olan periodontoloji hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Periodontoloji Nedir?

Dişleri çevreleyen dokular olarak tanımlanan diş etlerinde ve diş köklerini saran kemiklerde meydana gelen hastalıkların tanısı ve bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalına periodontoloji denir. Bu alanda uzmanlaşmış kişilere ise periodonist adı verilir.

Hangi Hastalıklara Bakar?

Periodontoloji bölümü, sadece ağız içindeki rahatsızlıklarla ilgilenmez. Ayrıca özel cihazlar ile profesyonel diş temizliği de bu bölüm tarafından yapılır. Periodontoloji bölümünün baktığı hastalıklar ise şunlardır:

  • Mikrobiyal Dental Plak ( Plak Oluşumu): Ağızın içinde bulunan bakteriler zaman içinde birikerek sarı renkli tabaka oluşturur. Bu plaklar temizlenmez ise asit salgılar ve dişlere ciddi hasar verir.

  • Diş Eti İltihabı: Diş fırçalarken bazı hataların yapılması veya diş ipinin kullanılmaması ağız içinde bakterilerin üremesine sebep olur. Bakteriler ise diş etlerinde iltihap oluşumuna yol açar.

  • Diş Eti Çekilmesi: Diş etleri, diş kökünü açıkta bırakacak şekilde geriye doğru çekilir. Geriye çekilen diş etlerinin arasında boşluklar oluşur ve bakterilere zemin hazırlar.

  • Diş Eti Kanamaları: Bu kanamalar bazen şeker hastalığı, hemofili gibi rahatsızlardan kaynaklanabileceği gibi iltihaplardan dolayı da kaynaklanabilir. Diş eti kanamasına sebep olan her türlü hastalık tedavi edilmez ise diş kaybına yol açabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Diş Temizliği İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir ?
Diş İpi Kullanma Olayına Bir Türlü Alışamamışlara Müjde: O Kadar da Faydalı Değilmiş!

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı