Peri Bacaları Gezi Rehberi: Çok Geniş Bir Alana Yayılan ve Dünya Genelindeki En İyi Örneklerden Olan Eşsiz Yer

Peri Bacaları, dünyada sayılı yerde olan ve ülkemizde de Göreme Tarihi Milli Parkı içerisinde yer alan doğal bir oluşum. Bu oluşumun Türkiye'deki örneği dünyaca ünlü. Buraya hem Türkiye'nin hem de dünyanın dört bir yanından turistler akın ediyor. Dünyadaki en güzel örneklerinden birinin ülkemizde bulunduğu Peri Bacaları, tüften oluşan ilgi çekici manzaraları ile dikkat çekiyor. Nevşehir ve çevresinde çok büyük bir alana yayılmış olan Peri Bacaları, mağara evleri ile de son derece etkileyici. Aynı zamanda her sabah kalkan balon turları ile burada adeta görsel şölen oluşuyor. Peri Bacaları, herkesin mutlaka görmesi gereken turistik yerler arasında yer alıyor.

Bu içeriğimizde Peri bacaları hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Peri Bacalarının Oluşumu

Peri Bacaları, hem ülkemizde hem de dünyada görünen yer şekillerinden. Buranın dünya çapında çok tanınmasının nedeni ise Türkiye'dekilerin çok geniş bir alana yayılması. Kapadokya geneline yayılan bu jeolojik yapı, insanların yeraltı şehirleri kurmalarını kolaylaştırmış. 

Peri Bacalarının oluşumunda birçok doğal etken söz konusu. Bu özel coğrafya, on milyon yıl önce yaşanan aktif olan volkanik mekanizmalar olan kalderaların patlamalarıyla oluşmuş. Yanardağlardan çıkan lavlar; platolar, göller ve akarsuların üzerinde tüf tabakasını meydana getiriyor. Oluşan bu tüf tabakasının başta Kızılırmak Nehri olmak üzere akarsuların, göllerin ve rüzgârın aşındırması sonucunda bugünkü görkemli Peri Bacaları meydana geliyor.

Kapadokya'da, Paşabağı civarında yer alan Peri Bacaları, buradaki en belirgin örnekler olarak kabul ediliyor. Buradaki örneklerin konik, şapkalı, mantar biçimli, sütunlu ve sivri kaya formunda olması da önemli bir etken. 

Peri Bacalarında insanlar yeraltı şehirleri de kurmuş. İnsanlar bu doğal oluşumları, eski çağlarda gözetleme ve barınma yeri olarak kullanırken Hristiyanlığın yayıldığı dönemlerde içlerine kiliseler oymuşlar. Roma dönemlerinde ise burası mezar olarak kullanılmış. 

Burada kayalara oyulan evler, Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçan Hıristiyanlar için sığınak görevi de üstlenmiş. 6. ve 7. yüzyıllarda ise Derinkuyu, Kaymaklı, Mazı, Özkonak, Doğala gibi yeraltı şehirleri Arap akınlarına karşı sığınak haline gelmiş. 

Kapadokya'da bugünkü anlamda kayaların içinde yaşama geleneğinin tarihi ise bu kadar eskiye dayanmıyor. 19. yüzyılda burada bu doğal oluşumların içerisinde yaşama geleneği gelişmiş. Kapadokya sınırlarında 150'ye yakın yeraltı şehri var. Bunlardan 36 tanesi bugünkü anlamda yeraltı şehri iken diğerleri birkaç ailenin barınabileceği kadar küçük oluşumlar.

Peri Bacaları Nerede? Nasıl Gidilir?

Peri Bacaları, Kapadokya'nın geneline yayılmış. Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde yer alan bu oluşumlara ulaşmak oldukça kolay. Nevşehir'deki Tuzköy Havalimanına Türkiye'deki belli şehirlerden uçuşlar düzenleniyor. Bu şekilde bölgeye ulaşabilirsiniz. Bölgeye direkt uçuş bulamazsanız Kayseri'deki havalimanını da değerlendirebilirsiniz.

Nevşehir'e Türkiye'nin her yerinden karayolu ile de ulaşmak mümkün. Nevşehir'in merkezine geldikten sonra toplu taşıma araçları yardımıyla Peri Bacalarına gelebilirsiniz. Dilerseniz araç kiralayabilir veya özel aracınızla ulaşımı da tercih edebilirsiniz.

Peri Bacalarının konum bilgisine ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Adres: Ürgüp Nevşehir TR, 50500 Çavuşin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

NOT: Bu oluşumlar Nevşehir'de çok geniş alanlara yayılım göstermekte. Bu nedenle bu adresler dışında Peri Bacalarını görebileceğiniz çok sayıda nokta var.

Peri Bacalarında Yapılacak Şeyler

Çok zengin bir coğrafya olan Kapadokya'ya geldiğinizde mutlaka yapmanız gereken bazı şeyler var. Bunlardan bazıları şu şekilde:

  • Yeraltı şehirlerini gezin.

  • Vadilerde keyifli yürüyüşler yapın.

  • Balon turu yapın.

  • Müzeleri gezin.

  • Tarihi ve doğal güzellikleri tepelerden izleyin.

  • ATV turu yapın.

Peri Bacaları Gezilecek Yerler

Peri Bacalarına geldiğinizde mutlaka gezip görmeniz gereken yerler var. Bu bölgede gezilecek yerler temelde Avanos, Çavuşin, Ürgüp, Göreme, Uçhisar ve Ortahisar yerleşimlerinde. Bu yerleşimlerde görmeniz gereken yerlerden bazıları şu şekilde:

Devrent Vadisi

Avanos'ta yer alan Devrent Vadisi, birçok dizinin çekildiği ve çoğu Kapadokya tanıtımında kullanılan yer. Buradaki peri bacalarının özelliği hayvan veya farklı objelere benzetilmesi. Burada köylüler tarafından getirilmiş develer de görebilirsiniz.

Adres: Ürgüp Yolu, 50500 Aktepe/Avanos/Nevşehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Rahipler Vadisi

Paşabağı olarak da bilinen bu vadide Bizans döneminde tecrit edilmiş bir hayatı tercih eden kişilerin yaşadığı ifade ediliyor. Oldukça köklü bir tarihe sahip olan Rahipler Vadisini de gezinize dahil etmenizi öneririz. Burası Çavuşin'de yer alıyor.

Adres: Zelve Yolu, 50500 Çavuşin/Avanos/Nevşehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Aşıklar Vadisi

Buraya aşk vadisi denilmesinin sebebi ise bu vadide evlilik tekliflerinin çok sık yapılması. Buraya geldiğinizde Aşıklar Tepesi adı verilen seyir bölümüne de gitmelisiniz. Kapadokya'daki en güzel manzaraları bu vadide yakalayabilirsiniz.

Adres: 50180 Göreme/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Uçhisar Kalesi

Bölgenin her yerinden görülebilen en yüksek peri bacası olan Uçhisar Kalesi’ne mutlaka çıkmalısınız. Burada balon uçuşlarını da seyretmeniz mümkün.

Adres: Tekelli, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Üç Güzeller

Buradaki üç peri bacası, Kapadokya'nın simgesi haline gelmiş. Kapadokya’ya gelen birçok turistin fotoğrafının arka fonunda da genelde burası var. Hikayelere de konu olan Üç Güzeller, Kapadokya geziniz için en önemli yerlerden.

Adres: Esbelli, Nevşehir Ürgüp Yolu, 50400 Ürgüp/Nevşehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Kapadokya'daki Yeraltı Şehirleri

Kapadokya, yeraltı şehirleri ile dolu. Burada mutlaka görmeniz gereken yeraltı şehirleri ise şu şekilde:

  • Derinkuyu Yeraltı Şehri

  • Özkonak Yeraltı Şehri

  • Mazı Yeraltı Şehri

  • Kaymaklı Yeraltı Şehri

  • Tatlarin Yeraltı Şehri

Peri Bacaları Bölgesinde Ne Yenir?

Tatil boyunca ne yiyeceğiniz de oldukça önemli. Buraya geldiğinizde tatmadan dönmemeniz gereken lezzetler şunlar:

  • Testi Kebabı

  • Kabak Çekirdekli Erişte

  • Yaprak Sarma

  • Ürgüp Köfte

  • Kayseri ve Nevşehir Mantıları

  • Düğü Çorbası

  • Kuru Kaymak

  • Dolaz

  • Köftür

  • Nohutlu Yahni

  • Ayva Dolması

  • Zerdeli Pilav

  • Zerde

  • Aside

  • Kayısı Yahnisi

  • Gendirme

Peri Bacaları Restoranları

Peri Bacalarına geldiğinizde mutlaka uğramanız ve yukarıdaki lezzetleri tatmanız gereken restoranların listesi şu şekilde:

Millocal Restaurant Kapadokya

Burası Kapadokya bölgesinde en çok tercih edilen restoranlardan biri. Servis, sunum ve manzara bakımından en yüksek puanlı restoranlardan biri olan Millocal'a mutlaka gitmelisiniz.

Adres: Tekelli Mah. Karlık Sok. No:30 Uçhisar, 50240

Telefon: +905351001925

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Seki Restaurant-Lounge-Cellar

Seki Restaurant-Lounge-Cellar, Kapadokya yöresinde ziyaret edilmesi gereken bir diğer restoran. Kaliteli hizmet ve lezzetli yemekler arıyorsanız buraya mutlaka uğramalısınız.

Adres: Aşağı Mah, Argos in Cappadocia, Kayabaş Sk. No:36, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Telefon: 03842193130

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

House of Memories

House of Memories Kapadokya’da testi kebabı denince akla ilk gelen restoranlardan. Daha otantik bir ortamda yemek yemek isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.

Adres: Tekelli, Hacı Alibey Cd. No:2, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Telefon: 5357616720

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Peri Bacalarına Yakın En İyi Oteller

Peri Bacalarına geldiğinizde burayı tam anlamıyla gezmek için birkaç güne ihtiyacınız var. Derinlemesine bir tatil için konaklama tesislerini tercih etmelisiniz. Peri Bacalarına geldiğinizde konaklayabileceğiniz en iyi birkaç otel şu şekilde:

Argos in Cappadocia

Uçhisar’da, binlerce yıllık bir manastır yerleşkesinde kurulu olan bu otel, Kapadokya civarındaki en iyi ve en manzaralı otellerden biri. Burası, bir zamanlar burada yaşayan insanların elleri ile açtıkları yer altı tünelleri ile birbirine bağlı konaklardan oluşmakta.

Adres: Aşağı, Kayabaş Sk. No:23, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Telefon: 03842193130

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Museum Hotel

Güzel antikaları ve dizaynı ile bir müzeye gitmişsiniz hissi yaratan bu otel, Kapadokya'da en çok tercih edilenlerden biri. Üstelik buraya Instagram ünlüleri de çok sık gidiyor.

Adres: Tekeli mah. Eski, Göreme Cd. No.1, 50240 Nevşehir

Telefon: 03842192220

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Peri Bacaları Gezginlerinden Yorumlar

Peri Bacaları her yıl milyonlarca turist alıyor. Buraya gelenlerin bıraktıkları yorumlar sizler için yol gösterici olabilir:

'Nevşehir de doğal oluşum sonucu baca şeklindeki oluşumlardır, içeri müze kart ile veya bilet ile girilmekte, otopark mevcut hediyelik eşya satılan yerler ve müze kafe mevcut.'

'Gerek ülkemizden gerekse yurtdışından her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği, büyüleyici atmosferi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerinde hayranlık uyandıran Peribacaları, ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden birisi konumundadır. Nevşehir’e 7 km mesafede bulunan Kapadokya, olağan üstü güzelliğiyle hem yerli hem de yabancı turistler açısından ilgi çekici bir yerdir. Yolların bakıma ihtiyacı var. Girişte araba başı 5 TL ile girdik otobüs ATV taksi fiyatları farklı. Gerçekten görülmesi gereken doğal bir güzellik olduğunu düşünüyorum.'

'Gerçekten coğrafyası farklı bir yer kendi aracınızla giderseniz bir kaç gün zaman geçirin derim yoksa da turlar daha mantıklı olur.'

Popüler İçerikler

Skandallar Bitmiyor: Ablası MasterChef Beyza'nın "Tesettürlü Olduğu İçin" Tepki Gördüğünü İddia Etti!
Mauro Icardi Derbi Galibiyetini Kutlarken Galatasaray Aleyhine Yapılan Küfürlü Tezahüratı Paylaştı
Erdoğan’ı Düşman Ülkelerin Cinlerinden Koruduğunu Söyleyen Üfürükçü Bir Ailenin Üç Kızını İstismar Etti