Pera Müzesi'nden Engellilere Ücretsiz Tur ve Eğitim Programları

Pera Müzesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında engelli ziyaretçilere yönelik programlar yapıyor. Bu doğrultuda Pera Eğitim, Pera Engelsiz programları kapsamında işitme ve zihinsel engelli ziyaretçilere ücretsiz sergi turu ve eğitim programları sunuluyor.

Pera Engelsiz ile zihinsel engellilere yönelik atölyelerin ve kaynaştırma programının yanında Türkiye’de “ilk” kez bir özel müze, işitme engelli ziyaretçileri kapsayan turlara programında düzenli olarak yer veriyor.

Pera Eğitim’in, Dem Derneği’nin sosyal girişimi demgoodcoffee iş birliğiyle işitme engelli ziyaretçilere yönelik gerçekleştirdiği “İşaret Diliyle Rehberli Tur”, yıl boyunca her ayın son cuma gününde düzenleniyor. Tur kapsamında işitme engelli ziyaretçiler, Pera Müzesi Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyon sergilerini işitme engelli rehber eşliğinde gezme imkanı buluyor.

Ziyaretçiler, birçok koleksiyon sergilerini interaktif çalışma eşliğinde deneyimliyor

Ziyaretçiler, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan derlenen ve 18. ve 19. yüzyılın elçi ve ressamlarına odaklanan “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar”, Kütahya seramikleri üzerinden kahvenin macerasına odaklanan “Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramikleri” ile 4 bin yıllık ticaret ve bilim tarihine ışık tutan “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” koleksiyon sergilerini, interaktif çalışma eşliğinde deneyimliyor.

Zihinsel engellilere yönelik program ise ilkokul, ortaokul ve lise yaş gruplarındaki özel eğitim alan katılımcıları kapsıyor. Kaynaştırma programı kapsamında zihinsel engelli öğrenciler diğer öğrencilerle bir araya geliyor. Kaynaştırma programıyla öğrencilerin birbirlerinin yaşamlarına dokunarak farkındalık geliştirmeleri hedefleniyor.

Her atölyede farklı aktivite

Kilden Kayıklar Atölyesi’nde öğrenciler, sergi turunun ardından, Fransız sanatçı Felix Ziem’in “İstanbul, Boğaz’da Günbatımı” adlı eserden esinlenerek, Haliç’te süzülen yelkenli ya da kayıkları kil ile üç boyutlu şekilde tasarlıyor. Rengarenk İplerin Oyunu Atölyesi’nde katılımcılar, iplerden tuvaller oluşturuyor, ardından sergideki eserlerin küçük boyutlarda kopyalanmış örneklerini yerleştirerek atölyeyi tamamlıyor. Manzaramın İçindeki Ağaç Atölyesi’nde Felix Ziem’in “Toulon, Lafayette Caddesinde Pazar Yeri” adlı eserinden etkilenerek, sulu boyalarla hayallerindeki renkli ağaçları boyuyorlar.

Atölyeler yıl boyunca salı ve çarşamba günler gerçekleştirilecek

Yıl boyunca salı ve çarşamba günleri 10.30-12.00 ile 12.30-14.00 saatlerinde gerçekleştirilen atölyeler, çeşitli malzemelerle, motor kabiliyetlerini kullanma, sorgulama ve kurgulama konusundaki becerilerini geliştirme imkanı sağlıyor.

Sergi turu ve eğitim programları ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir. 

AA

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda