Pera Müzesi, 10. Yılını İki Önemli Sergi ile Kutluyor

Pera Müzesi bu sene kuruluşunun 10. yılını kutluyor ve nisan ayı içinde iki önemli sergiye evsahipliği yapıyor. 

Heykeltıraş ve ressam Alberto Giacometti’nin retrospektif bir yaklaşımla hazırlanan Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisi ve Hippokrates’in ünlü aforizmasından alan Hayat Kısa, Sanat Uzun: Bizans’ta Şifa Sanatı sergisi, Pera Müzesi’nde görülebilir

Alberto Giacometti sergisi Paris, Giacometti Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan ve Vakfın yöneticisi Catherine Grenier’in küratörlüğünü yapılmış ve Giacometti’nin gençlik dönemi çalışmalarından son yapıtlarına ve tamamlanmamış bir eserine dek büyük ölçüde, sanatçının yaşamı boyunca çalıştığı Montparnasse’taki atölyesinde geçen verimli sanat yaşamını gözler önüne seriliyor.

Ayrıca sergi, Giacometti’nin çalışmalarının belirleyici iki dönemi olan, II. Dünya Savaşı öncesi ve sonrası çevresinde, Paris’te, dönemin önde gelen sanatçı ve entelektüelleriyle dostluklarına da uzanan zamandizinsel ve tematik bir güzergah   sunuyor.

Sergi’de Giacometti’nin toplam 123 eseri; resimleri, heykelleri, ayrıca arşiv belgeleri (mektuplar, hazırlık desenleri, yayınlar) ve dönemin önde gelen fotoğrafçılarının sanatçıyı yorumladığı bir fotoğraf seçkisi de eşlik ediyor.

“Hayat Kısa, Sanat Uzun: Bizans’ta Şifa Sanatı” sergisi ise Bizans’ta şifa sanatı ve pratiğini, Yunan-Roma döneminden geç Bizans dönemine uzanan bir süreçte inceliyor.

Küratörlüğünü Dr. Brigitte Pitarakis’in yaptığı sergide, antik dünyanın kutsal şifacıları Apollo ve Asklepios ile rasyonel tıbbın ve farmakolojinin kurucuları Hippokrates ve Dioskorides’in altyapısını oluşturduğu Bizanslılar’ın şifa metotları (inanç, büyü, rasyonel tıp), İstanbul’daki şifa ve mucize merkezleri, doktor azizler gibi çeşitli konular; tıp ve botanik elyazmaları, mermer oyma eserler, ikonalar, rölikerler, muskalar, tıp aletleri, bitki örnekleri, nadir baskı kitap, gravür ve arşiv fotoğrafları aracılığıyla anlatılıyor.

Serginin önemli bir yanı da eserlerin kapsamlı bir şekilde İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul, İstanbul Rum Patrikliği, Heybeliada Aya Triada Manastırı Kütüphanesi, Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu, Rezan Has Müzesi, Fransa Ulusal Kütüphanesi, Oxford Üniversitesi Bodleian Kütüphaneleri ile ve Oxford Üniversitesi Herbarium’ları, Atina Benaki Müzesi, Kastoria Bizans Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlenmiş olması.

Her iki serginin de müze içindeki sunumları, tasarımları da ayrıca dikkat çekici; Giacometti’nin eserlerindeki varoluşsal, fenomonolojik atmosfer boşluk hissiyle bütünleştirilmiş, ışıklandırma ile birlikte eserlerin sunumu böylece farklı bir boyut kazandırılmıştı. Bizans’ta Şifa sergisi ise aynı şekilde eserlerin çoğunlukla küçük objelerden oluşması sebebiyle onları daha dikkat çekici yapan bir tasarım yapılmıştı, tıpkı bir Bizans kentindeymişçesine sütunlar arasında gezip, şifa veren bitki ve objelerin arasında geçerek farklı bir atmosferde sergiyi dolu dolu gezebilme şansı elde edilebiliyordu.

Her iki sergi de 26 Nisan’a kadar devam ediyor. Pera Müzesi’nin 10. yılında bu iki önemli sergiyi birlikte gezebilmek de ayrıca farklı bir deneyim sağlıyor. Giacometti’nin elleriyle hayat verdiği heykellerini ve Bizans’ın elleriyle şifa veren azizlerinin nesnelerini yakından görebilmek de bu deneyimin bir parçası oluyor.

Yazı: Müge Yıldız / __BantMag

Popüler İçerikler

Okuyanlar Şok Geçirdi! Futbolcu Enis Destan’ın Annesinin Gelini Hakkında Söylediklerine Yorum Yağdı
İhracı İstenen Teğmen Ebru Eroğlu'nun Savunması Ortaya Çıktı: "Atatürk'ün İzinden Giden Subaylarız!"
Yalı Çapkını'ndaki Enişte-Baldız İlişkisi Seyircinin Midesini Kaldırdı