Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon yakın geçmişte Suriye'de tutulan Amerikan rehinelerini kurtarmak için gizli bir askeri operasyon düzenlendiğini, ancak sonuç alınamadığını açıkladı.
Pentogon'un açıklamasında kurtarılmaya çalışılan rehineler arasında IŞİD tarafından başı kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci Stephen Foley'nin olup olmadığı söylenmedi.
Ancak adının açıklanmasını istemeyen üst düzey ABD'li yetkililer kurtarılmaya çalışanlar arasında Foley'nin de olduğunu belirtti.
IŞİD Foley'nin ABD'nin hava saldırılarına misilleme olarak öldürüldüğünü açıklamıştı.
Bu arada, ABD Başkanı Barack Obama adını İslam devleti olarak değiştiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün sosyal medyada yayımladığı, ABD'li gazeteci James Foley'in başının kesilerek öldürüldüğünü gösteren video için 'dehşet verici' dedi ve ABD'lileri korumak için her şeyi yapacaklarını söyledi.
Adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD örgütünün eylemlerine 21. yüzyılda yer olmadığını belirten Obama, 'Geleceği inşa edenler bu terörist gruplar değil, James Foley gibi insanlardır' diye konuştu.
Foley'nin öldürülmesini 'tüm dünyanın vicdanını şoke eden bir şiddet eylemi' diye tanımlayan Obama IŞİD'in iflas etmiş bir ideolojisi olduğunu ifade etti ve 'Bu yapıdaki bir örgüt mutlaka başarısızlığa uğrayacaktır' dedi.
Obama Irak'a yönelik ise 'birlik olun' çağrısını yineledi. 'Bu tehdide karşı tüm Orta Doğu ülkeleri birlikte hareket etmeli' diyen Obama, artık farklılıkların bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi.
Pentogon'un yaptığı açıklamada operasyonun 'hava ve yer unsurlarıyla yapıldığı ve IŞİD içindeki belirli bir adam kaçırma şebekesine odaklandığı' söylendi.
Açıklamada, 'Maalesef operasyon başarısız oldu, çünkü rehineler hedeflenen yerde değildi' denildi.
Öte yandan Obama yönetiminden üst düzey yetkililer yaz başında Amerikan özel güçlerinin aralarında Foley'nin de bulunduğu rehineleri kurtarmak için Suriye'ye indirildiğini açıkladı.
Yetkililer askerlerin IŞİD militanlarıyla çatışmaya girdiğini ve birkaçını da öldürdüklerini, çatışmada ölen Amerikan askeri olmadığını kaydetti.
Beş yıldır Ortadoğu'da çalışan James Foley ise 22 Kasım 2012'de kimliği belirsiz silahlı kişilerce kaçırılmıştı.
Gazeteci daha önce de Libya'da 2011 yılında kaçırılıp serbest bırakılmıştı.
Foley, 2012 yılında BBC'ye verdiği bir mülakatta, 'Ben çatışma bölgelerinin trajik öykülerine kapılmış, anlatılmamış hikâyeleri gün yüzüne çıkarmaya çalışan biriyim' diyordu.
Foley'in annesi Diane, Facebook'ta yayımladığı mesajında oğluyla gurur duyduğunu belirterek, oğlunun Suriyelilerin acılarını duyurmak için hayatını kaybettiğini söyledi.
BBC Türkçe