Pembiş Dediniz Ekonomist Çıktı: Barbie'den Warren Buffett Tarzı Finans Dersleri

Son günlerin taze ayrışması Barbie ve Oppenheimer arasında gişe savaşlarıyla sürüyor. Dünyayla aynı anda Türkiye'de vizyona giren filmlerden Barbie, kapitalizm, feminizm gibi eleştirilere maruz kalıyor. Oysa ki ikisi de değil. Forbes Dergisi'nde Barbie karakterinin hayat tarzı üzerinden yapılan analizle 3 ana maddede finans dersleri çıkarıldı.

Başrollerini Margot Robbie ve Ryan Gosling'in paylaştığı "Barbie" filminden, Forbes Ekonomi Dergisi ders çıkardı.

Dünyaca ünlü 64 yaşında oyuncak karakterinin canlandırıldığı filmde, yaşam tarzından çıkarılabilecek 'finans' dersleri Ryan Derousseau tarafından analiz edilirken, film dünya çapında 12 günde 774,5 milyon dolar hasılat yaptı. 

Filmin gişe başarısı da hatırlatılarak, Hollywood'un beklemediği bir başarı olduğu belirtildi. Film endüstrisinin pandemiyle ve dijitalleşmeyle başlayan sorunlarına atıfla, Barbie'nin yaşam tarzından çıkarılabilecek dersler olduğu belirtildi. 

Filmi izlemeyenler için spoiler uyarısı vererek Barbie filminden 3 maddede çıkarılan finans dersleri şu şekilde:

İlk Ders: Harcamalarınıza (Maliyetlere) Dikkat Edin

Evden başlayalım: Barbie'nin çok popüler bir yerde yaşadığı ve burada da çok sınırlı konut arzı olduğu görünüyor. 'Böyle bir lüks içinde yaşamak' kârlılık bazında dramatik sonuçlar doğurabilir, evin yaklaşık 10 milyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor. Vergiler ve sigorta dahil olmak üzere muhtemelen evin mortgage ödemesinin ayda 110 bin doların üzerinde olduğu sonucuna varılıyor. 

Barbie'nin gardırobuna gelince, InStyle'a göre günlük elbiselerinden birinin ve fiyonk maliyetinin 1.100 doların üzerinde, partisinin maliyetinin 20 bin doların üzerinde olduğu hesaplanıyor.

"Sık parti yapması ve sık kıyafet değiştirerek bir giydiğini bir daha giymemesi yaklaşık 100 bin doları bulabiliyor. "

Şans bu ya gıda enflasyonundan etkilenmiyor. Gerçek yiyecek ve içecek almıyor olması, maliyetleri azaltıyor. Finansal bağımsızlığa gelince kabataslak ve genel geçer bir hesapla, yıllık harcamalarını 25 ile çarparak ölçersek, bir daha asla çalışmaması için 63 milyon dolar gerekiyor. 

Bu hesapta harcamaları kısmanın işe yarayabileceği öneriliyor.

Eğitim Şart! İkinci Ders: Eğitime Yatırım Yapın!

Mattel'e göre, Barbie hayatı boyunca 200'den fazla kariyere sahip olmuştur. Harcama gereksinimleri göz önüne alındığında, bu iyi bir şey. İster astronot, ister cerrah veya bilgisayar mühendisi olsun, Barbie gerektiğinde baştan başlamaya istekli olduğunu göstermiştir. Maliyetleri yüksek olduğundan, bu tür maliyetleri karşılayabilmesi için hayatında çok başarılı olduğunu varsaymamız gerekir.

Başarıya ulaşmak için öğrenci kredisi alıp almadığı kısmını bilmiyoruz ancak önemli. Çünkü ABD'de böyle bir borç, finansal bağımsızlığa ulaşma yönünde önemli bir yük getiriyor. 

"İlk olarak, kendi eğitiminize yatırım yapmanın değeri var. İster beceri, ister sertifika, hatta kariyer değiştirmek olsun, yapacağınız en iyi yatırımlardan biri kendiniz için daha fazla fırsat yaratmak. Bu, maaş artırmanın bir yolu oluyor. "

cdnx.kincir.com

İkincisi de finansal olarak ne kadar bağımsızsanız, kişiliğinize, hayattaki arzularınıza ve hedeflerinize daha uygun olan farklı kariyerleri o kadar iyi keşfedebilirsiniz.

Son Ders: Ne İstediğinizi Bilin, Hedef Belirleyin!

Küçük bir spoiler(!), Barbie filmi onun hayattaki amacını bulma arayışıdır. Barbie için bu, Barbie Ülkesi'nde yaşamanın sınırlarıyla başa çıkmak olabilir. Sizin için ise hayatta gerçekten önemli olan şeyi bulmaktır. 

Bu, seyahat etmek, arkadaşlarınızla daha fazla zaman geçirmek, gönüllü olmak veya başka herhangi bir hedef anlamına gelebilir, neyi başarmak istediğinizi anlamak, mali durumunuzla ona ulaşmak için size bir çıkış yolu sağlayacaktır.

Bunu yaparak, nihai somut hedefler geliştirebilirsiniz. Yatırım yapmak, birikim ve harcamalar bir amaçla yapılır. Finansal bağımsızlığın veya basit hedefler belirlemenin sağladığı değer: Nasıl, neye ve neden para harcanacağının farkında olmak.

Barbie nedenini bulabilir veya bulamayabilir (bunu kendiniz izlemeniz gerekecek), ancak kendi mali yolculuğunuz sondan başlamalıdır, böylece mevcut stratejilerinizi, harcamalarınızı ve boş zamanlarınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Pembiş Barbie Aşuresi ile Barbie Çılgınlığı Binlerce Yıllık Geleneğe Sıçradı
'Barbie' mi 'Oppenheimer' mı? Kıyasıya Bir Rekabet İçinde Olan İki Filmin Gişe Hasılatları Belli Oldu!
Seçimler Bitmiyor! Türkiye Haritasında Barbie ve Oppenheimer Filmleri için Manzara Şaşırtmadı

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi