Peltekliğe yol açan olan birçok durum bulunmaktadır. Bu durumlar konuşma bozukluğuna neden olabilmektedir. Peltekliğe sebep olan durumlar ise şunlardır:
Bademcik de denilen tonsillerde fazla büyüme
İşitme problemleri
Diş eti perdelerinin aşırı fazla kısa olması
Çocuklarda ön dişlerinin çıkmaması
Doğuştan yarı damak
Diş çevresinde, ağız çevresinde ve dilin etrafında oluşmuş bir sorun
Dil altı perdelerinin kısa olması
Diş eti perdelerinin aşırı kısa olması
Yetişkinlerde görülen parkinson hastalığı
Ani felç durumları
Pelteklik oldukça kolay fark edilen bir durumdur. Ayrıca belirli harflere karşı zor telaffuz sağlanır. Özellikle b, z, s ve r seslerinin çıkarılmasından zorluk yaşanır. Pelteklik ve konuşma bozukluğu yaşayanların, konuşma terapistlerine ya da ortodonti uzmanlarına gitmeleri gerekmektedir. Eğer aniden gelişen pelteklik durumu var ise inmeden kaynaklı oluşabileceği için mutlaka hastanelerin acil bölümüne gidilmelidir.
Pelteklik eğer diş ve diş eti problemlerinden kaynaklı oluşuyorsa, problem çözüldükten sonra düzelmektedir. Ancak kişide pelteklik, diş dışı sorunlardan kaynaklanıyorsa dilin konumu düzeltilip, yeni konumuna getirilmelidir. Kişilerin dillerini ağız bölgesinin alt tarafında veya damak kısmına yapıştırarak kullanmaları gerekir. Bu durumda dil, bir süre sonra konumuna alışacak ve pelteklik düzelmeye başlayacaktır. Ayrıca konuşma terapistlerinde pelteklik için çeşitli araç ve gereçlerle tedavi uygulanır.