Oyunlaştırma ise oyunlara ait özelliklerin oyun dışı bağlamlara uyarlanması. Oyunlaştırma insanlık tarihiyle eş neredeyse... Oyunlaştırma, son yıllarda birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu alanların biri de değişime ayak uydurma ve davranış değişikliği sağlama. Davranış değişikliği sağlamak için kullandığı dinamikler doğal sürecin bir parçası. İnsan psikolojinin en temel yapı taşları. Bir davranış değişikliğine sebep olmak için (mevcut veya yeni) takdir edilme, beğenilme, rekabet, eğlence gibi en temel duyguları kullanıyor.
Oyunlarda aktif bir deneyimleme ve keşif süreci var. Bir oyunu anlamadan önce kurcalayıp kurallarını öğrenmeniz gerekiyor. Anında geri bildirim var. Örneğin aşamalı bir oyunsa, aşamayı geçip geçemediğini hemen görebiliyorsun. Sosyal medya da öyle. Facebook’ta yayınladığın bir habere, bir fotoğrafa gelen beğenileri ve yorumları anında görebiliyorsun. Oyunlaştırmada kullanılan oyun bileşenleri; katılım puanı, rozet, seviye lider tablolarının yer aldığı ödül sistemleri olarak sıralanmakta...
Son zamanlarda eğitim, sağlık, pazarlama finans gibi pek çok sektör oyunlaştırma kavramı üzerinde duruyor. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla daha da popüler hale gelen bu yöntem, oyunları cazip yapan temel tasarım unsurlarından yola çıkarak uygulamalar ve hizmetler geliştirmeye dayanıyor.
Peki siz bu sürecin neresinde yer alıyorsunuz?
Siz bizim oyunlaştırdıklarımızdan mısınız yoksa oyunlaştıramadıklarımızdan mısınız?
Instagram
Twitter
Linkedln
Oyunlaştıramadıklarınızdanım. 😏😎