Onların “V” şeklinde bir formasyonla uçtuklarını fark etmişsinizdir. Bilim insanları kazların neden “V” şeklinde uçtuklarını araştırmış ve sonuçta kazların hiç de “kaz kafalı” olmadıklarını keşfetmişler. Hatta insanların ders alması gereken birtakım gerçekleri ortaya çıkarmışlar…Hadi birlikte düşünelim..
I. Amaç: Belli bir hedefi olan ve bu hedefe ulaşmak için bir araya gelen insanlar, hedeflerine daha kolay ve çabuk erişirler.
Uçan her kuş, kanat çırptığında arkasındaki kuş için onu kaldıran bir hava akımı oluşturuyor.. “V” şeklindeki formasyonla uçan kaz grubu, birbirlerinin kanatla çırpışlarındaki hava akımını kullanarak uçuş menzillerini %71 oranında uzatıyor. Böylelikle tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlar.
II. İletişim: bizimle aynı yönde gidenlerle sürekli bilgi alışverişinde bulunmak gerekir.
Bir kaz, “V” grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekmekte.. Bunun nedeni kaldıraç etkisi sağlayan hava akımının dışında kalmış olması.. Böyle bir durumda hemen “V” formasyonuna geri dönüyor.
III. Liderliği paylaşma: liderliği paylaşmak ve zor işleri rotasyonlu yapmak bize ivme kazandırır.
“V”’nin başında giden bir lider yorulduğunda en arkaya geçiyor ve hemen arkasındaki, lider konumuna geçmekte.. Bu değişikliği ise sürekli yapmaktalar.
IV. Takım ruhu: takım ruhu her zaman korunmalıdır.
Gerideki kuşlar öndekileri daha hızlı gitmeleri için bağırarak uyarırlar.
V. Dayanışma: işler zorlaştığında, takım olarak birbirimize kenetlenmeli ve takım ruhuna sadık kalmalıyız.
Formasyondaki bir kuş hastalanırsa veya avcı tarafından vurulur ve uçamayacak hale gelirse, düşen kuşa yardım etmek için formasyondan iki kaz ayrılır ve onu korumak üzere yere inerler. Tekrar uçabilene kadar veya ölene kadar onunla beraber kalırlar. Sonra başka bir kaz sürüsüne katılıp kendi gruplarına ulaşıncaya kadar beraber uçarlar.
Bir araya gelmek başlangıç, bir arada durabilmek ilerlemek, birlikte çalışmak başarıdır.
O halde bir takımın etkin olabilmesinde temel koşul, takımın açık ve anlaşılır amacının olması.. İletişim yine etkin bir takım çalışmasının destekleyicisidir. Peki ya takım etkinliğinde aranan diğer özellikler nelerdir? Liderliği paylaşma, takım ruhu, dayanışma, planlama, organize olabilme, mahremiyet ve samimiyet …
Takımların etkin bir şekilde çalışarak, istedikleri hedeflere başarı ile ulaşabilmeleri için her bir takım üyesinin ve bir bütün olarak takımın belirli alışkanlıklar edinmesi gerekir.