Pelin Gülşen Yazio: Hangi Renkler İştah Açar Hangileri İştah Kapatır?

Yaz mevsiminin gelmesi çoğu insana mutluluk getirse de kış aylarında kontrolsüz beslenenler için gerginlik sebebi olabilir. Ne de olsa yaza formda olacağım diye verilen sözler için zaman daralır, geliyor gelmekte olan korkusu dört bir yanı sarar. Daha ilkbahardan elinde diyet listeleri ile dolaşmaya başlayanlar bir yana dursun, tatile gitmeden son hafta şok diyetlerle mucizeler olacağına inananlar aslında hep aynı hayal dünyasının bireyleridir.

Her ne kadar aklımızın bir köşesi siyah ince gösterir inanışı ile sahillerde balık adam kıyafetine eğilim gösterse de siyah güneş çeker gerçeğini de göz ardı edemeyiz. Kısacası uçuş uçuş etekler, püfür püfür elbiseler, şortlar, dar kesim gömlekler yetmezmiş gibi bir de mayo, bikini ve şort mayolarla yaşanan yüzleşmeler kadın erkek fark etmeksizin her yaz canlısının tadacağı bir gerçektir. Sonuç: dengeli beslenme huzur içinde sahile, dengesiz beslenme panikle diyetisyenlere ve spor salonlarına götürür. İşte tam da bu sebeple yaza destek olması adına sizlerle iştah açan ve iştah kapatan renkleri paylaşacağım. 

Renkler insan psikolojisi üzerinde olduğu kadar fizyolojisi üzerinde de etkilidir. Yapılan araştırmalarda renklerin iştah konusunda belirleyici bir etken olduğunu ortaya koymuştur. Gerek iç mekân tasarımında kullanılan renklerin, gerekse mutfak ve yemek odası renklerinin iştahımızı etkilediği bilinmektedir. Sağlıklı bir hayat ve beslenme için renkleri doğru kullanmak şarttır. Halk arasında da yaygın bir şekilde kullanılan “önce gözün doysun” deyimi gözümüzün görsel uyaranlarını beslenirken de dikkate almamız gerektiğinin göstergesidir.

Hangi renkler iştahımı açar?

Kırmızı: Kırmızı, tutkunun ve ateşin rengidir. Bu renk insanda hem psikolojik hem de fizyolojik tepkilere yol açar. Bu renk en çok iştah açan renk olarak bilinir. Tüm fast-food restoranları hem logolarında hem de iç mekânlarında bu rengi kullanırlar. Kırmızı renk karşısında insanın kan basıncı artar ve bu da açlık hissinin oluşmasını tetikler. Mutfak ve yemek odasında kırmızı rengi kullanırken dikkatli olmanızda fayda var. Eğer kilonuza ve sağlığınıza dikkat ediyorsanız bu rengi duvarlarda ve büyük objelerde kullanmak yerine, tasarımı tamamlayıcı objelerde ve dikkatlice kullanmanızda fayda var.  Ayrıca sofra kurarken de kırmızı masa örtüleri ve kırmızı renkte yemek takımlarından uzak durmanızı öneririm. 

Pembe: Pembe renk gıda boyası olarak en çok tercih edilen renklerden biridir. Pembe boyalı gıdaların özellikle çocuklar tarafından tercih edilmesi bu renk ile lezzet arasında oldukça güçlü bir bağ kurar.  Şekerlemelerin çoğunlukla pembe renkte olması bu rengin tatlı lezzet algısını perçinler. Şüphesiz pembe renkte süslenmiş cupcake ve pastalar hepimizin iştahını kabartır. Ancak her şeye rağmen yetişkinlerin bu pembe renkte boyanmış gıdaların gösterişli olmasının bir diğer yandan sağlıksız olduğunun işareti olarak kabullenmesi sonucu bu rengin iştah açmasının yanı sıra sağlıklı beslenme çabasında içinde olanların bu renge karşı bir direniş gösterdiğini de söylemek mümkün. 

Turuncu: Sıcak renkler arasında yer alan turuncu, iştah açan renkler arasındadır. Kırmızı renk kadar olmasa da güçlü bir uyarıcı özelliği olan bu renk de özellikle fast-food restoranlarının logo ve iç mekân tasarımlarında tercih edilir. Bunun yanı sıra da özellikle pastanelerde iştah açması dolayısıyla sıklıkla kullanılır.  Turuncu gıda boyası olarak da çok tercih edilen renklerden biridir 

Sarı: Sıcak bir renk olan sarı, insanlar üzerinde olumlu duygular oluşturur. Sarı renkle bezenmiş bir ortamda bulunan insanların yaratıcılıkları artar, kendilerini daha dinamik ve enerjik hissederler. Bu da onları daha çok besin tüketmeye yöneltir. Bu iştah açıcı rengi de yemek odalarında ve mutfakta kullanırken bunlara dikkat etmek gerekir. Bu rengin bir diğer özelliği ise, yemek yerken yiyeceklerin daha keyifli ve lezzetli algılanmasını sağlar.

Yeşil renk doğanın ve tabiatın rengidir. Etrafımıza baktığımız hemen her yerde bu renk ve tonlarına rastlamak mümkün. Gözümüzün en çok karşılaştığı renktir. Yemek odalarında ve mutfakta bu rengin kullanımı ferah ve huzurlu bir ortam yaratmanıza yardım eder. Bu da sizin yemek tercihi yaparken daha sağlıklı ve sakin kararlar vermenizi sağlar. Böylece kalorisi yüksek abur cuburlar, kızartmalar ve yağlı yiyecekler yerine, daha sağlıklı ve pişman olmadan tüketeceğiniz tercihler yapmaya yönelirsiniz.

Hangi renkler iştah kapatır?

Antik kültürlerden günümüze kadar mavi renkli gıdalar insanlar için hastalık veya ölüm belirtisi olmuştur. Bozuk et, zehirli meyveler ve nadir görülen zehirli mavi mantarlar mavinin olumsuz algılanmasında önemli rol oynamıştır. Doğada mavi renkli meyve ve sebzeler de oldukça nadirdir. Çok sınırlı örnekleri yabanmersini, mısır ve patates olarak verilebilir.

Mavi gıdaların tarih boyunca insan psikolojisinde zehirli veya bozuk olarak kodlanmış olması mavi renkli yiyeceklerin daha az tercih edilmesine sebep olmuştur. Bu sebeple yapılan araştırmalarda mavi rengin en az iştah açan renk olduğu ifade edilir. Geleneksel yiyeceklerin mavi renkte olması iştah kapatıcı bir özelliğe sahipkentir. Örneğin hiçkimse ne kadar aç olursa olsun mavi renkte bir tavuk veya makarnayı yemek istemeyiz. Hatta çoğumuz için bu görsel rahatsız edici olabilir. Ancak sportif ve eğlence amaçlı üretilen gıdalar mavi renkle barışıktır. Şekerlemeler veya çocukların ilgisini çeken atıştırmalıklar gibi eğlenceli gıdalar mavi rengin negatif algısından etkilenmezler. Ayrıca günümüzde tüketilen enerji içecekleri de zaman zaman mavi renkle karşımıza çıkarak ilgi çekebilir.

Mutfak ve yemek odalarında mavi ve tonlarını tercih etmek mekânın daha sakin ve dengeli olmasına yardım eder. Böylece burada yiyeceğiniz yemeklerde de daha sağlıklı tercihler yaparsınız. Uzmanlar özellikle, koyu mavi ve lacivert yemek tabaklarının yine bu tonlarda kurulan sofraların iştahı azalttığının altını çizmektedirler.

Maviyi en iştah kapatan renk olarak tanımlarken elbette lezzet duygusundan bizi uzaklaştıran başka renkler de vardır. Örneğin gri ve kahverengi. 

Gri renk lezzet duygusunun çok uzağında bir renktir. Özellikle doğada gri renkte besinler olmaması insanların gri ile beslenme arasındaki bağın oluşmamasında etkin olmuştur. Ayrıca çoğu insan gri rengi eski, bozulmuş yiyeceklerle ilişkilendirir. 

Kahverengi ise riskli bir renktir. Bir yemek markasının logosunda yer aldığında yanmış, aşırı pişmiş gıda düşüncelerini gündeme getirebilir. Ancak bir diğer yandan kahverenginin unlu mamüller ve özellikle çikolata sunan markalar için oldukça pozitif bir algısı vardır. Bu sebeple kahverengi yerine göre iştah kapatan yerine göre lezzet duygusunu tetikleyen bir renktir.

Instagram1

Instagram2

Popüler İçerikler

Bir Döneme Damgasını Vuran Evlilik Programlarında Yaşanmış En Utanç Verici Anlar
Donald Trump: "Rehineler Serbest Bırakılmazsa Orta Doğu Cehennemi Yaşar"
İstanbul Boğazı’nın Satışa Çıkarılan Tarihi 60 Yalısı İçin Arap Milyarderler Sıraya Girdi
YORUMLAR
10.06.2022

Pelin kalemine sağlık💙🙏

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ