Peki, Türkiye’nin Antarktika’da Ne İşi Var ve Bu Neden Önemli?

Antarktika, 1 Aralık 1959 yılında imzalanan ve 1961 yılında yürürlüğe giren, 12 ülkenin imzaladığı Antarktika Antlaşması çerçevesinde ülkelerin bilimsel çalışmalarını yürüttükleri üs olarak kullanılmakta. Anlaşma, imzacı ülkelerin kıtada barışçıl yollar ve amaçlarla her türlü faaliyeti göstermesine olanak sağlıyor.

Türkiye de geçtiğimiz güne kadar, imzacılar arasında olmamakla beraber 'istişari olmayan ülke' statüsüyle sadece antlaşmaya taraftı. 14 Şubat'ta TBMM'de kabul edilen antlaşma ile Türkiye'nin de kıtada bilim üssü kurmasının önü açılmış oldu. 

Bilim insanlarının uzun zamandır beklediği Antarktika Antlaşması'nı TBMM'nin kabul ettiğini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Twitter hesabından duyurdu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Antlaşma 12 ülke arasında imzalandı

Türk bilim insanları başka ülkelere ait üslerde çalışmalarını yürütüyor

Fotoğraf: Can Hasasu

Al Jazeera Türk'ten Can Hasasu'nun haberine göre; Türkiye’nin Antarktika ile ilgili bilimsel çalışmalarının organizasyonunu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) çatısı altındaki Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) yürütüyor. Merkez müdürü Doçent Doktor Burcu Özsoy'a göre, Antarktika’ya Türk bilim üssü kurulması yolunda önemli bir adım atıldı:

“1995 yılında Antarktika Antlaşmalar Sistemi’ne taraf olduk. ‘Danışman Olmayan Ülke’  statüsündeyiz. ‘Danışman ülke’ statüsüne geçmek istiyoruz. Bu da atmamız gereken önemli adımlardan biriydi. Bunun vakitlice olması çok iyi oldu. Bilim insanlarımız şimdilik başka ülkelere ait çeşitli üslerde çalışmalarını yürütüyorlar.”

Kıtada şuan Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan gibi ülkelere de ait 30 bilimsel üs var

Bu yıl Antarktika'da çalışma yürüten 4 Türk bilim insanı bulunuyor

Fotoğraf: Can Hasasu

Türkiye kıtada 60'lı yıllardan bu yana çalışmalarını sürdürmekte. Şuan ise Antarktika'da 4 Türk bilim bulunmakta.  Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı Çek Cumhuriyeti üssünde, İTÜ’den Yar.Doç. Dr. Nazlı Olgun Şili bilim üssünde, İTÜ’den Adil Enis Arslan Bulgaristan üssünde, Tübitak Marmara Araştırma Merkezi biriminden de Evrim Kalkan Bulgar üssünde 2017 yılı için bilimsel çalışmalar yapıyor.

Antarktika kıtası herhangi bir ülkenin yönetimi altında değil. Kıta’nın idaresi Antarktika Antlaşması ile yapılıyor.

Günümüzde 29’u danışman, 53 ülke bu antlaşmaya taraf. Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü’nü imzalayan Türkiye, kıtada yapacağı bilimsel araştırmalar ve kuracağı bilim üssünden sonra danışman ülke olmak için başvuruda bulunabilecek.

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'un Sevilen Karakteri Geri Dönüyor!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu
YORUMLAR
16.02.2017

bişeye de siyaset bulaştırmayın amk. siyasetin amk.

Pasif Kullanıcı
16.02.2017

Antartika da bilim üssü kurulacak diye haber yapılıyor. Aşağıda siyasetten geçilmiyor. Muhaliflik her konuya karşıtlık değildir. Lütfen arkadaşlar siyasetten önce bilim gelsin hayatınızda.

17.02.2017

Hükümet karşıtlığıyla devlet düşmanlığını ayırt edemiyoruz bu günlerde.

16.02.2017

enteresan :D tubitak önünü kesmez inşallah

TÜM YORUMLARI OKU (39)