Peki Rakka'nın Önemi Ne? İşte 5 Önemli Soru ve Yanıtı

Görsel: Al Jazeera

G20 Liderler Zirvesi için gittiği Çin'den dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın Rakka için 'Beraber bir şeyler yapmak istediğini' söylemiş, kendisinin de 'Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır' yanıtını verdiğini aktarmıştı.

Erdoğan: 'At İzi, İt İzine Karışmış Vaziyette'

Bu ifadeler üzerine IŞİD’in fiili başkenti Rakka'ya askeri müdahale seçenekleri yine gündeme geldi.

Al Jazeera, Rakka ile ilgili 5 önemli soruyu mercek altına aldı.

Neden önemli, kimler yaşıyor? 5 soruda 'IŞİD'in fiili başkenti' Rakka...

1- Rakka, IŞİD’in eline ne zaman geçti?

Rakka, Suriye’de 2011’de iç savaşın başlamasından iki yıl sonra, 4 Mart 2013’te muhaliflerin eline geçen ilk şehir oldu. Muhalifler, Rakka’yı ellerinde tutmak için rejimle mücadele ederken, IŞİD güçleri bu mücadeleye katılmayıp, kentin yönetimini ele geçirmeye çalıştı. Bir kaç kez el değiştiren şehir, 14 Ocak 2014’te tamamıyla IŞİD eline geçti.

2- Rakka, IŞİD için neden önemli?

IŞİD, Rakka’nın fiili olarak “başkenti”. IŞİD'in yönetici kadrosu ağırlıklı olarak bu kentte barınıyor. IŞİD, hilafeti ilân ettikten sonra, dünyanın dört bir tarafındaki sempatizanlarını kendi yönettiği bölgelerde yaşamaya çağırmıştı. Bu çağrıya uyanlar, özellikle aileleriyle birlikte gelenler Rakka’ya yerleştirildi. 

Yani kentte sayısı bilinmemekle birlikte yabancı savaşçı da çok. IŞİD, Rakka’yı aldığından beri yabancı savaşçıları ve ailelerini buraya topladığı gibi, yerli halkın şehirden ayrılmasına da izin vermiyor. Hristiyanlardan cizye vergisi alıyor.

3- Rakka’nın stratejik önemi ne?

Rakka, Fırat nehri üzerine kurulu. Tarım açısından önemli bir alan. Rakka’daki Tabka Barajı, hem Rakka’nın hem de Halep’in elektrik ve su ihtiyacını karşılıyordu.

Bir çok yolun da kesişme noktası. Irak’a yakın olması nedeniyle IŞİD’in güçlerini Irak ve Suriye arasında hareket ettirmesini de kolaylaştırıyor.

'Devlet' olma iddiasındaki IŞİD, Rakka’da kamu yönetimi örneği de oluşturmuş durumda. Kentte, ticaretten adalete, eğitimden ulaştırmaya kadar bir çok alanda yönetimsel düzenlemeler yaptı.

4- Rakka’da kim yaşıyor?

Rakka, iç savaştan önce Suriye’nin altıncı büyük kentiydi. Nüfusu 2004 sayımına göre 220 bindi. Ancak, iç savaşın başlamasıyla birlikte, zorla yerinden edilmiş kişilerin gelişiyle 800.000 bine çıktı. Ancak kent IŞİD’in eline geçtikten sonra nufüsta ne gibi değişiklikler yaşandığı bilinmiyor.

Rakka nüfusu ağırlıklı olarak Sünni Arap. Şehirde iç savaştan önce Hristiyan nüfus da vardı. Bazı köylerinde de Kürtler yaşıyordu. Şehri iç savaştan önce, Esed’e sadık aşiret reisleri yönetiyordu ancak bir süre sonra taraf değiştirdiler.

5- Rakka halkı IŞİD’i destekliyor mu?

IŞİD, Rakka’da güçlü olmakla birlikte, kentin ne ölçüde IŞİD’e destek verdiği bilinmiyor. Rakka’yı aldıktan sonra, kendisine muhalefet edecek özellikle aşiretleri hedef alan ve liderleri öldüren IŞİD, kentte sokak ortasında infazlar gerçekleştirerek, halkı da kontrolüne aldı. Bununla birlikte, IŞİD’e karşı çıkan “Rakka sessizce katlediliyor” adlı bir grup, kentte geçen sene IŞİD yönetimine karşı çıkan broşürler dağıtmayı başarabildi.

Son zamanlarda Rakka’da vergileri arttırıp, maaşları düşürdüğü haberleri geliyor.

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
08.09.2016

Türkiye bir an önce tanpon bölge dediği yeri oluşturmalı ve daha ileriye GİTMEMELİDİR. Daha ileri giderse işte o zaman boku yeriz.

Pasif Kullanıcı
08.09.2016

Gitmememiz lazım zaten. Ortadoğu'nun içişlerine karışmak ölüm getirir.

08.09.2016

Daha iyi bir dünya için yok edilmesi gereken o kadar çok ibne var ki 3. dünya savaşı gerekli sanki.

08.09.2016

nükler başlıklı bir füze yakışır buraya

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ