Pek Çok İnsanın Yaşamak İçin Can Attığı Amerika'ya Yeni Taşınanlara Kültür Şoku Yaşatabilecek 20 Durum

Rüyalar ülkesine bir de bu açıdan bakın.

1. İç mekan ve dışarısı arasındaki soğuk-sıcak farkı uçurum gibidir. Yaz aylarında toplu taşıma araçları kazak giyebilecek kadar soğuk olurken, soğuk kış aylarında iç mekanlarda yüksek sıcaklık yüzünden yazlık giyinebilirsiniz.

İnsanlar bu duruma çözüm olarak kat kat giyinir ve duruma göre üstlerindeki çıkarır veya geri giyerler.

2. Yaz kış fark etmeksizin restoran ve kafelerde soğuk içecekler ağzına kadar buz dolu bardaklarla servis edilir. Özellikle suyu Amerikalılar bu şekilde içmeyi tercih eder.

Boğazınız kolayca acıyorsa ve içeceğinizi doya doya içmek isteyenlerdenseniz bu durum biraz zorlayıcı olabilir.

3. Dünyanın geri kalanından farklı bir ölçü sistemi kullanıldığı için her şeyi baştan öğrenmek gerekir. İnç, mil, feet, yard, pound ve libre ölçülerinin karşılıklarını öğrenmek zorundasınız.

Uzunluk, ağırlık ölçü birimleri tamamen farklı olduğu için metrik sisteme alışkın zihinlerde sorun çıkarır ve yeni sistemi öğrenmek epey zorlayıcı olabilir.

4. Sadece ölçü değil, tarih yazımı da Amerika'da farklıdır. Bizim bildiğimiz gün/ay/yıl şeklinde değil, ay/gün/yıl şeklinde yazılması gerekir.

Buna alışmakta zorlananlar resmi belgelerde hata yapabilir.

5. Bahşiş vermek bir kuraldır. Ne kadar verebileceğinizi siz seçseniz ve kimi zaman bahşiş vermeme seçeneği olsa da hiç bahşiş ödememek büyük ayıptır.

Sadece restoranlarda değil; kuaförlerde, berberlerde, terzilerde, taksilerde ve hemen hemen tüm hizmet sektöründe bahşiş uygulaması vardır.

6. Ürünlerdeki satış vergisi etiket fiyatında yazmaz, kasada ödenir. Örneğin 3 dolar etiketli bir ürün alacaksanız kasada muhtemelen 4 dolara yakın bir fiyat ödeyeceksiniz demektir. Bizdeki gibi vergi dahil ödeme yoktur.

Bunun sebebi Amerika'nın eyaletlerden oluşması ve her eyaletin kendi vergi oranının bulunması. Bazı yerlerde bazı ürünlerin vergisi yoktur.

7. İnsanlar yabancılarla çok rahat konuşabilirler. Ancak mesafelerini de korurlar. İletişim kurmak çok kolay, yakın ilişki kurmak ise bir o kadar zordur.

Yolda yürürken size selam veren, iltifat eden pek çok insan görebilirsiniz. Bekleme sırasında, parklarda insanlarla sohbet edebilirsiniz. Ancak kibarlık ve belli bir mesafeyi koruma şartıyla.

8. Evlerin çok büyük bir bölümünde çamaşır makinesi yoktur. Çamaşırlar apartmanların en alt katındaki veya mahallede bulunan çamaşırhanelerde ücretli bir şekilde yıkanır.

Bu nedenle Amerika'da çamaşır yıkamak gerçek anlamda bir iştir. İnsanların buna özel bir vakit ayırması gerekir.

9. Umumi tuvaletlerde kapı altlarında, üstlerinde ve kenarlarda içeriyi görebileceğiniz büyük boşluklar bulunur. Aslında dikkatlice bakmadığınız sürece içeriyi gözetlemeniz pek mümkün değil.

Bu boşlukların sebebinin güvenlik (yasa dışı aktivite gözlemi, içeride bir sağlık problemi yaşandığında kolay müdahale edebilme) olduğu söylense de; daha hijyenik ve kolay monte edilebilir olmasını öne sürenler de var.

10. İlaçlar marketlerden eczanelere; kozmetik dükkanlarına kadar raflarda satılıyor. Ancak buna rağmen belli başlı ilaçlara ulaşmak hiç kolay değil.

Ağrı kesici, alerji ilacı, soğuk algınlığı ilacı gibi ilaçlar kolayca marketten satın alınabilir olduğu için insanlar Amerika'da ilaca ulaşımın çok kolay olduğunu düşünüyor. Oysa birçok ilaç reçeteye tabi ve sadece eczanelerin içindeki bölümlerden eczacı vasıtasıyla alınabiliyor.

11. Sağlık sistemi profesyonel bir endüstri olarak faaliyet gösteriyor. Tüm sağlık kuruluşları özel şirketler olduğu için sağlıkla ilgili her şey zor ve pahalı.

Sağlık sigortası sahibi olanlar bile para ödemekten kaçınamıyor. Hastalara insani değil, profesyonel şekilde yaklaşılıyor. Örneğin uygun görülmezse ağrısı olan bir acil servis hastasına ağrı kesici müdahalede bulunulmuyor. Her şey ağır ve zor ilerliyor.

12. Her şey çok şekerlidir. Öyle ki tatlı ne yerseniz yiyin sadece yoğun bir şeker tadı alır ve diğer tatlara karşı körelirsiniz.

Amerika'nın şeker sevgisi malum. Pastane ürünlerinden paketli gıdalara tatlı olan her şeyde şeker oranı çok yüksek. Farklı ülkelerin daha az şekerli yiyecekleri Amerikalılara tatsız geliyor.

13. Çok ilginç abur cuburlar var ve hepsi de popüler. Naneli, acı biberli, patates cipsli çikolata; turşulu ve limonlu cips, domuz derisi cipsi, kuru et gibi acur cuburlar severek tüketiliyor.

Bazı kombinasyonlar hiç fena olmasa da çoğu yabancılar için hayli tuhaf.

14. Tarçın, mısır, balkabağı ve yer fıstığı Amerika'da en çok yetişen ürünler olduğu için her şeyde kullanılır. Fıstıklı patates kızartması, şekerli patlamış mısır, tarçınlı domuz pastırmalı tatlı gibi hayli garip ama sevilen yiyecekler var.

Bu ürünleri sevmeyenler veya alerjisi olanlar için ciddi bir sorun olabilir.

15. Spor müsabakaları inanılmaz popüler. Okul takımı maçlarında bile tribünler tıklım tıklım dolu olur.

En popüler sporlar Amerikan futbolu, basketbol ve beyzbol.

16. Amerika'da yılın her dönemi belli bir özel gün hazırlığı vardır. Noel, yılbaşı, Paskalya, Cadılar Bayramı, Şükran Günü, Sevgililer Günü... Bunların en ünlüsü ise Noel'dir.

En ünlü dönem kesinlikle Eylül-Ocak arası yaşanan Noel çılgınlığıdır. Bu dönem aynı zamanda ekonominin de en hareketli olduğu dönemdir. Pek çok insan evini yılın belli dönemlerine göre dekore eder, ev cephesi süslemeleri için profesyonel şirketler bulunur.

17. Şehirler arabalara göre tasarlanmıştır. Üç büyük metropol hariç arabasız yaşamak neredeyse imkansız hale gelir.

New York'un şehir merkezi, Los Angeles ve Chicago dışındaki şehirlerde toplu taşıma çok gelişmiş değildir. Pek çok yerleşim yerinde yürüme mesafesinde ticari işletme, market bulunmaz. Arabadan inmeden alışveriş yapmak çok yaygın olduğu için arabadan inmeden işlerinizi halledebileceğiniz banka ATM'leri, eczaneler bile vardır.

18. Irkçılık sadece siyah ve beyaz Amerikalılar arasında değildir. Dünyanın en çeşitliliğe sahip ülkesi, aynı zamanda gizli ırkçılığın en yüksek olduğu ülkedir.

Amerika'daki çeşitlilik ırkçılığı da körüklemiştir. Irkçılık genellikle kabul edilmese de Amerika'da her millet kendi topluluğu içinde yaşamaya ve kendinden olmayana ırkçılık yapmaya meyillidir. Asyalılar, Latinler, Siyahlar, Orta Doğulular... Her millet bir diğerine ırkçıdır. Amerikalılar da yabancılara karşı ön yargılıdır; aksan duyduklarında söyleneni anlasalar bile anlamamış gibi yapmak sıkça görülen bir davranıştır.

19. Fırın tepsisi yoktur; en azından bulması çok zordur. Amerikalılar fırın yemekleri ve servis tabağı olarak alüminyum folyodan yapılan tek kullanımlık tabakları tercih eder.

Fırın tepsileri sadece kurabiye için kullanılır ve küçüktür.

20. Üniversite ve dengi okullar Mart ve Nisan ayları arasında kısa bir tatil dönemine girer. Buna Spring Break denir.

1960'larda ortaya çıkan bu tatil, gençlerin biraz kafa dağıtıp eğlenmesini amaçlamıştır. Gençler bu dönemde genellikle sıcak bölgelere tatile gider. Bu sebeple Amerika'da giyim markaları yaz ve plaj koleksiyonlarını Mart ayında satışa sunmaya başlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Sosyal Medyada Amerika Hakkında Dolaşan Yalan Yanlış Bilgilerin Doğrularını Açıklıyoruz
Herkesin Tası Tarağı Toplayıp Gitmek İstediği Almanya’ya Yerleştikten Sonra İnsanlara Kültür Şoku Yaşatan 26 Durum
Amerika’nın Dünyanın Açık Ara En Manyak Ülkesi Olduğunun 18 Kanıtı

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
08.10.2020

başka ülkeler içinde yapar mısınız lütfen

08.10.2020

Tarih yazımı ise Amerika'nın bu tip işler göz önüne alındığında herhalde doğru yaptığı yegane iştir. Bilgisayar kullanan bilir ki klasörleri eğer tarihe göre isimlendirirseniz, ayı başa günü sona yazmak çok daha doğru bir kronoloji sağlanmasına yardımcı olur. Ben de öyle kullanıyorum. Bir de bu şehirlerinin araba şehri olması durumu... Adamlar onu yapmış ama bunu sağlayabilecek ucuz araba, ucuz yakıt ve geniş yerleşim yerleri, caddeleri var. Bizim salaklar da zamanında bu Amerikan Rüyasının peşinden gidip tarihi binaları hiç edip büyük bulvarlar açıp karayolu yatırımı yapmışlar. Bugünkü metro ve raylı sistem çok daha fazla, tarihi yapılarımız daha iyi korunmuş olabilirdi. Yazık olmuş.

09.10.2020

Bilgisayarı da ABD yaptığına göre muhtemelen tarihi bizimki gibi kullanıyor olsalardı, bilgisayarlar da öyle sıralayacaktı.

08.10.2020

1. problem türkiye'de de mevcut. Bu cehaletten ileri gelir. Klimatizasyon sistemi maks 7-8 derece farklı bir sıcaklığa ayarlanmalıdır. 32 derece havada 16 dereceye kadar sıcaklığı düşüren gerizekalılar olabilir. 24'e falan ayarlarsanız hem gereksiz enerji harcanmaz hem de daha rahat ve konforlu olur. Ben de kat kat giyinirim. Girdiğimiz mekanların havalandırması çoğu zaman olması gereken derecelerden farklıdır çünkü.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ