Pegasus Casus Yazılımı: Yüzlerce Gazeteci, Muhalif ve Aktivistin İzlendiği İddia Ediliyor

İsrailli 'NSO Grup' şirketinin geliştirdiği 'Pegasus' adlı casus yazılımın bazı otoriter devletler tarafından kullanıldığı ve aralarında aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçilerin bulunduğu çok sayıda kişinin hedef alındığı iddia ediliyor.

Veri sızıntısı sonucu başlayan araştırma, The Washington Post, The Guardian ve Le Monde'un da aralarında olduğu 16 medya kuruluşu tarafından gerçekleştirildi.

Sızıntının 50 binden fazla cep telefonu numarasını kapsadığı belirtiliyor.

Yazılımım, hedef alınan kişinin telefona cevap vermesi halinde dahi yüklenebildiği belirtiliyor.

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) gizli belgelerini ifşa eden eski istihbarat çalışanı Edward Snowden da konuyla ilgili bu paylaşımı yaptı: 'Ne yapıyorsanız bırakın ve bunu okuyun. Yılın sızıntı hikayesi olacak' 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Araştırmaya katılan medya kuruluşlarından The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, küresel olarak hedef alınan gazeteciler arasında, CNN, The New York Times, Al Jazeera, Le Monde, Bloomberg gibi kuruluşlarda çalışan isimler de yer alıyor.

Washington Post gazetesi, 50 ülkeden 1000 numaranın sahiplerinin belirlenebildiğini aktarıyor. Bu listede Arap kraliyet ailelerinin üyeleri ile 65 iş insanı, 85 aktivist, 189 gazeteci ile aralarında devlet başkanlarının da olduğu 600'den fazla siyasi yer alıyor.

Numaraların ait olduğu kişiler üzerinde yapılan araştırma, listenin toplam 10 ülke üzerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Bu ülkeler; Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Fas, Ruanda, Meksika Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

"Kaşıkçı cinayetinde kullanıldı" iddiası

Suudi Arabistan'ın söz konusu yazılımı, İstanbul'daki konsolosluğunda öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinde de kullandığı iddia ediliyordu. Kaşıkçı'nın bir grup arkadaşı, NSO şirketine İsrail ve Kıbrıs'ta dava açmıştı. Şirket, muhalif isimleri hedef almakta Suudi Arabistan'a yardım etmekle suçlanıyordu.

Çıkan haberlere göre casus yazılımla cep telefonlarına ulaşılan kişiler arasında Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz de bulunuyor. Cengiz'in cep telefonuna, Kaşıkçı'nın ölümünden dört gün sonra Pegasus yazılımı ile ulaşılmış.

Hindistan hükümeti reddetmişti

Washington Post gazetesi, 'Pegasus' ile sızılan telefon listesinin haber organizasyonları ile Forbidden Stories isimli Paris merkezli, kar amacı gütmeyen bir gazetecilik oluşumu ve Uluslararası Af Örgütü tarafından paylaşıldığını duyurdu.

Gazete, gerçekte ne kadar kişiye ait telefon üzerinde casusluk yapıldığının bilinmediğini ancak listedeki 15 bin numaranın Meksika'yı kapsadığını bildiriyor.

Listede numarası yer aldığı bildirilen isimler arasında, bir araç yıkama noktasında öldürülen Meksikalı bir serbest gazeteci de yer alıyor. Bu gazetecinin telefonu bulunamamıştı.

Hindistan'da yer alan bir araştırmacı gazetecilik sitesi olan The Wire, numaralardan 300'ünün ülkedeki çeşitli gazetecilere, muhalif siyasetçilere, bilim insanlarına ve aktivistlere ait olduğunu duyurdu.

Hindistan hükümeti 2019 yılında, WhatsApp'ın NSO Grup'a dava açması sonrası, ülke vatandaşlarının casus yazılım ile hedef alındığı iddialarını yalanlamıştı.

Firma iddiaları reddediyor

Pegasus yazılımı, sızdığı telefonun tüm özelliklerinin uzaktan kumanda ile kontrol edilmesine olanak sağlıyor.

NSO firması Pazar günü yayımlanan haberler sonrası bir açıklama yaparak, haberlerin 'desteksiz teoriler ve yanlış çıkarımlar' içerdiğini savundu ve dava açma tehdidinde bulundu.

NSO firması, Cemal Kaşıkçı cinayetinde bu teknolojinin kullanıldığı iddiasını da yalanladı ve yazılımın yalnızca 'incelenmiş ülkelerin güvenlik güçleri ve istihbarat örgütlerine satıldığını' açıklandı.

Şirket, Pegasus adlı yazılımının Avrupa'daki bir stadyuma düzenlenmesi planlanan bir saldırının engellenmesine ve Meksikalı uyuşturucu baronu El Chapo'nun yakalanmasına katkıda bulunduğunu söylüyor.

BBC Türkçe

Ali Erbaş'ın Kuzeni Kazakistan'a Müşavir Atandı: 'Torpil Yok, Liyakatle Geldim'
🚗 Yerli Otomobil TOGG'da İlk Montaj Yapıldı: İşte Fotoğraflar
Hayalet Havalimanı: Yapımına 76 Milyon Lira Harcandı, 18 Ayda Tek Bir Uçak Bile İnmedi

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
19.07.2021

Click bate çok yapıyorsunuz sıktı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ