PDF'in Babası Hayatını Kaybetti: Adobe'nin Kurucularından John Warnock'un Sıra Dışı ve Başarılı Yaşamı

Günümüzde neredeyse her işimizde kullandığımız bilgisayar ve bilişim teknolojilerinin bugünlere gelmesinde büyük rol oynayan insanlar, hak ettiği değerleri göremeden hayata gözlerini yumuyor. 80'li yıllarda günümüz photoshop ve PDF dosya teknolojilerinin temellerini atan John Warnock da bu kişiler arasında yer alıyor. Başarılı bilgisayar mühendisi, 21 Ağustos'da arkasında bıraktığı başarılı kariyeri ile sevenlerine veda etti.

Neredeyse hepimizin bilgisayarında bulunan PDF dosyalarının mucidi ve Adobe şirketinin kurucusu John Warnock hayatını kaybetti.

Teknoloji ve bilişim sektörünün bugünlere gelmesinde büyük rol oynayan 82 yaşındaki bilgisayar mühendisinin ölüm nedeni açıklanmadı.

Eşi Marva Warnock ve üç çocuğuyla birlikte yaşayan Warnock, gerisinde uzun yıllar boyunca konuşulacak bir kariyer bıraktı.

ABD'nin Utah eyaletinde doğan ve büyüyen John Edward Warnock, 1958 yılında Olympus Lisesi'nde pek de parlak geçmeyen lise eğitimini tamamladı.

1958 yılında liseden mezun olduğu sırada Lise danışmanı gen Warnock'a; 'başarılı bir mühendis olma şansının sıfır olduğunu, çünkü matematiğe kafasının basmadığını’ söyledi. Dokuzuncu sınıfta matematik dersinden kalan Warnock'un gelecekte teknoloji sektörünün önde gelen CEO'lardan biri olacağı kimsenin aklının ucundan bile geçmiyordu.

Üniversite eğitimi için Utah Üniversitesini tercih eden Warnock, burada Matematik ve Felsefe bölümlerinden lisans derecesi alırken, elektrik mühendisliğinde ise doktoraya kadar yükseldi.

Başarılı CEO, 1969’da yazdığı doktora tezinde kendi geliştirdiği bilgisayar grafikleri konulu algoritmayı sundu. ‘Warnock algoritması’ olarak adlandırılan 26 sayfalık bu kısa tez, gelecekteki 3 boyutlu bilgisayar grafiklerinin temelini oluşturdu.

Utah Üniversitesindeki en kısa tez unvanına sahip Warnock algoritması, girişinden kaynakçasınaya kadar sadece 26 sayfadan oluşuyordu. Warnock'un tez hakkındaki makalesi, 1970 yılında Scientific American'ın kapağında yer aldı.

Warncok, üniversite eğitiminin ardından 1978 yılında iş hayatına atıldı. Xerox'un Palo Alto Araştırma Merkezi'nde çalışmaya başlayan yetenekli bilişimci, şirkette yaşadığı bazı anlaşmazlıklar nedeniyle kısa sürede istifa etti.

Kendi işini kurma hayalinin peşinden giden John Warnock, 1982'de Xerox’ta tanıştığı Charles Geschke ile birlikte evinin garajında Adobe şirketinin temellerini attı. Gelecekte ününe ün katacak olan firma, adını Warnock'un evin arkasından geçen Adobe Deresi'nden aldı.

Çiçeği burnundaki yeni şirket, sadece iki yıl içinde ilk bilgisayar programı olan Adobe PostScript'i geliştirerek büyük ses getirdi. Firmanın o sıralardaki logosunu ise Warnock'un eşi Marva Warnock tarafından tasarlandı.

1986 yılında ise Warnock grafiker eşi için bir güzellik yaptı ve dünyaca ünlü çizim programı Adobe Illustrator 'u geliştirdi.

1990'da Adobe Photosop'un yayınlanmasında ve PDF dosyalarının ilk versiyonlarında da büyük bir rol oynayan Warnock, 2000 yılına kadar şirkette CEO olarak görev yaptı. 2017 yılına kadar ise 82'de garajında yayında olan Geschke ile birlikte yönetim kurulunun eş başkanı olarak görev aldı.

1991 yılının baharında yazdığı ‘Camelot’ adını verdiği makale ile PDF'in temellerini attı. O dönemlerde Warnock'un Acrobat'ı, Microsoft'un pahalı yazılım ücretlerinin yanı sıra ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyordu.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İlginizi çekebilir:

Siz Yazın, O Çizsin! Microsoft Paint Devrim Niteliğindeki Yapay Zeka Özelliğine Kavuşuyor!
TikTok'a Benzemeyen Sosyal Medya Kalmasın: Twitch, Ana Sayfasında TikTok Tarzı Bir Akış Üzerine Çalışıyor!
Biz Abuk Subuk Konuşuyorlar Sanarken Sims'teki Dil Gerçekmiş: Bakın Aralarında Ne Konuşuyorlarmış?
YouTube'dan Daha Uzun Reklam Süreleri için Şeytani Hamle: "Reklamı Atla" Butonu Görülemeyecek Kadar Küçülecek!

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
26.08.2023

Garaj önemli 🙄

29.08.2023

Bende garaj olmadığı için bir türlü kendi şirketimi kuramıyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ