Pazar Günlerinizi En Keyifli Şekilde Değerlendirmenizi Sağlayacak Seramik Hamurundan Yapılabilecek Şeyler

Pandemi süreci ile artan hobi edinme alışkanlığı gelecek süreçte de üzerimize yapıştı. Ne kadar keyif aldığımızı fark ettik. Dikişten boyamaya, yap-bozdan seramiğe pek çok alanda başlangıç kitleri satılmaya başladı. Bu içeriğimizde seramik hamurunu nasıl kullanabilirsiniz neler yapabilirsiniz bunlardan bahsettik. Keyifli okumalar!

'Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir. Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.'

1. Seramikler doğadan elde edilmiş olan kil ve kuvars maddelerinin belirli bir oranda karıştırılması ile elde edilmiş olan hamur çeşitlerinden bir tanesidir.

Bu maddeler hamur haline getirilmesiyle preslenir, ortalama olarak yaklaşık 1100 derecelerinin üzerinde bir sıcaklıkta fırınlanma aşamasına geçirilir. Seramiklerde ön yüzeyleri sır dediklerimiz koruyucu özelliği olan tabakalar ile kaplanır.

2. Hazır poşetlerde satılan kil kendi içinde nemini barındırdığından direkt olarak yoğurmaya başlayabilirsiniz.

Amaç çamuru homojen hale getirmek ve içindeki hava kabarcıklarını çıkarmaktır. Çamur içinde hava kabarcıkları, fırınlama sırasında bulundukları yerden dışarı çıkacak ve patlayarak hem seramik ürüne, hem de fırın içerisindeki diğer ürünlere zarar verecektir. Bunu önlemek için iyice yoğurmak önemli.

3. Sonrasında ise biçimlendirmeye geçebilirsiniz.

sahem.meb.k12.tr

Bu basamak hayal gücünüze kalmış aslında. Pek çok şekli rahatça alabilen seramik hamuru doğru teknikle kalıcı bir hal alabilir. Bu noktada size ilham olacak öneriler vereceğim.

4. Burada Zara'nın ünlü mumluğu yapılıyor.

Öncelikle seramik hamurunu silindir şekle getiriyoruz. Sonrasında ise videodaki iki ucu masaya bakacak şekilde büküyoruz. Üzerine ise mumunuzun sığacağı bir oyuk yerleştiriyoruz. Kuruduktan sonra isteğinize göre boyayabilirsiniz. Videoda daha dokulu bir görünüm vermek için kabartma tozu ile karıştırılmış akrilik boya kullanılıyor.

5. Eğlenceli ve kullanışlı bir diğer öneri ise yüzüklük.

Bu basit uygulama aynı zamanda harika bir hediye olabilir. İlk olarak seramik hamurunun bir parçasından istediğini büyüklükte bir tabak yapın. Sonrasında üç parça silindir hamuru birleştirerek bir kaktüs oluşturup tabağın ortasına yerleştirin. Kuruduktan sonra istediğiniz gibi renklendirebilirsiniz.

6. Basitçe yapabileceğiniz bir çanak daha.

Hamuru açın ve kalp şeklinde kesin. Silindir haline getirdiğiniz uzun hamur parçasını kenarına yerleştirin. Sağlamlaştırmak için içerisine reçine dökebilirsiniz. Renklendirme ise zevkinize kalmış. İster küllük ister takı çanağı olarak kullanmaya başlayın!

7. Minik bir kutu yapmaya ne dersiniz?

Hamurunuzu açtıktan sonra daire biçimde kesin. Dairenin çevresi uzunluğunda bir dikdörtgenle çevreleyin. Parçaların daha iyi birleşmesi için birleşme alanlarını biraz eşeleyebilir ve ıslatabilirsiniz. Hamurunuz hızlı kuruyorsa zaman zaman ıslatmak serbest. Sonrasında kapağı için ikinci bir daire kesin ve minik bir de tutacak ekleyin. Kuruyup boyandıktan sonra kutunuz hazır!

8. Daha sanatsal rüzgarlar essin istiyorsanız ufak dokunuşlar yeterli.

Çanak yapmayı şimdiye kadar öğrenmiş olmalısınız. Yaptığınız çanakların içerisine surat ekleyerek daha sanatsal gösterebilirsiniz. Videodaki göz burun ve ağız yapın ve çanağınızın içerisine yerleştirin. Keyfinize göre boyayarak şifonyerinize yerleştirebilirsiniz.

9. Seramik hamuruyla sıkça yapılan bir diğer şey ise diş fırçalıklar.

Küp ya da küre şekline getirdiğiniz hamurunuzun içini diş fırçanızın sapı girecek şekilde oyun. Gerisi hayal gücünüze kalmış. İster bir inek ister bir koyuna çevirebilirsiniz.

10. En sevdiklerimden birisi olan tütsü çanağı!

Yine hayal gücünüz ve el becerinizle sınırlı olsa da temel mantık şu: bir tabak ortasına bir tümsek, tümseğin ortasına ise tütsü çubuğunun sığacağı bir delik. İşte bu kadar. Minimal bir şekilde hazırlayabileceğiniz gibi görseldeki gibi süsleyebilirsiniz. İnekli tütsülük kim istemez.😂

11. Küllüğünüzü kendiniz yapın!

Sigara kullanıyorsanız kendi zevkinizi yansıtan bir küllüğü seramik hamurundan kolayca yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey çanağınızın kenarlarına sigara genişliğinde yarım daire oyuklar yapmak. Bu modelde çanağın içerisine gözlerde eklenmiş. Eğlenceli duruyor!

12. Eğer buradaki gibi suratları seviyorsanız nasıl yapıldığını anlatıyorum.

Bu figürler aslında lineart denilen tek bir çizgi ile hazırlanan figürler. Zamanla değişmiş farklı insanların elinde birden çok çizgiye dönüşmüş. Sizde hangisini isterseniz onunla başlayabilirsiniz. Öncelikle figürünüzü çizerek başlayın. Çanağınızın içine takip edebileceğiniz bir figür çizgisi oluşturun. Daha sonra silindir haline getirdiğiniz uzun hamur parçanızı bu çizgi üzerine yerleştirin. İşte hazırrr!

13. Geleneksel olarak hazırlanan seramik hamurlarının yüksek sıcaklıkta pişirilmesi gerekmektedir.

Ancak evde hobi amaçlı kullandığımız seramik hamurları genellikle hava ile kurumaktadır. Pek çok kişi fırına ya da mikrodalgaya atarak kuruma işlemini hızlandırmakta. Siz de deneme yanılma yöntemi ile sizin için en iyi yöntemi bulabilirsiniz. 

Gerekli olan tüm malzemeleri burada bulabilirsiniz. Başlangıç kitinden, boya ve fırçalara kadar hepsini ekledim. 

Biraz sanatınızı konuşturun!

Yeni Yıl Gelince Baştan Ayağı Kırmızıya Bürünmek İsteyenlere Öneriler
Yeni Başlayanlar İçin Akrilik Boya Çalışmalarında Kullanılabilecek Tavsiyeler
Şimdi Düzenleme Vakti! Makyaj Masalarınıza Ufak Dokunuşlar Yaparak Organize Edebileceğiniz Öneriler
Baktıkça Huzur Dolup İçinden Hiç Çıkmak İstemeyeceğiniz 17 Ortam
Buzdolabınızı İp Gibi Hizaya Getirecek 12 Düzenleyici
Evlenmeden Önce Durun! Çeyiz Hazırlığınızı Tamamlamanıza Yardımcı Olacak Birbirinden Güzel Çeyizlik Takımlar

Popüler İçerikler

Ahmet Kural'ın Başrolünde Oynadığı TRT Tabii Dizisi Gassal'ın Tanıtım Afişleri Tepki Çekti!
Kayıplara Karışan Köfteci Yusuf Yeni Adımla Ortaya Çıktı
Beşar Esad’dan İlk Açıklama: “Ülkeden Ayrılmayı ve İstifa Etmeyi Düşünmedim”