Unsplash/@andrewtneel
Sosyal medyada 'İnternetçi abi' olarak da bilinen Dr. Taylan Yıldız, Türkiye'de dövizin yükselmesiyle mikro ihracatın çok önem kazandığını vurguladı.
Muhasebe dilinde mikro ihracat, 300 kilogram ağırlığı ve 15 bin euro değeri geçmeyen, ticari kısıtlaması olmayan ve farklı bir rejimi gerektirmeyen ihracat işlemlerinin, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılması anlamına geliyor.
'Normalde televizyonun, beyaz eşyanın ve pek çok malın ihracatı yapılır' diyen Yıldız, bir gencin çektiği fotoğrafı ABD'de birine 5 dolara satmasının da mikro ihracat kapsamına girdiğini söyledi:
'Kayseri'de SEO optimizasyonu yapabilen bir genç, niye Singapur'daki bir şirkete servisini satamasın? Bu kişiler inanılmaz karmaşık teknolojik işler yapmıyorlar. Dünya bu hizmeti senden almazsa Hindistan'dan, Tayvan'dan, Vietnam'dan alıyor.
Gençler, 'Benim PayPal'im yok' dediği zaman ABD'deki müşteriyi elinden kaçırıyor. Dünyanın 200'den fazla ülkesinde bu sistem gayet iyi çalışıyor, hiçbir sıkıntı yok. Bir tek Türkiye'de mi sıkıntı var?
'PayPal üzerinden iş yapabileceğim yüzlerce olanağım var. Hepsinden mahrum kaldım' diyor. 21'inci yüzyılda bu gençlere reva mı?'
Yasaklanmadan önce günde sadece 40-50 dakikamı ayırarak ayda rahatça 700-800 dolar kazanıyordum internetten. (Yabancı bir siteydi ve hile hurdayla kazanıyordum) Bu parayla ilk kez ssd güçlü işlemci ve ekran kartı almıştım. Sağolsunlar ilk parayı çektikten sonra paypalın Türkiye'de paypalın yasaklanacağını duymuştum. Ödeme yöntemi sadece paypal olduğu için bırakmak zorunda kalmıştım. Şimdi ise o site kapandı. Ne kara bahtımız varmış arkadaş.