Paul Cézanne Tablosunun Ardında Yatan Gizemli Gerçek Tamı Tamına 160 Yıl Sonra Ortaya Çıktı!

Amerika'daki Cincinnati Sanat Müzesinde 1955 yılından bu yana sergilenmekte olan Paul Cézanne imzalı bir tabloda bir 'tuhaflık' fark eden müze yetkilileri, yaptıkları incelemeler sonucunda 160 yıldır gizli kalan bir sırrı ortaya çıkardı! Buyurun detaylar...

Fransa’da post-empresyonist akımının en önemli temsilcilerinden olan Paul Cézanne, sanat kariyeri boyunca binden fazla esere imza atmış bir sanatçı.

Geçtiğimiz aylarda Cézanne’ın, 1865 senesinde çizdiği “Still Life with Bread and Eggs” (Ekmek ve Yumurta ile Natürmort) isimli tablosunun ardında yatan bir gizemli gerçek gündeme geldi.

İspanyol Barok döneminden ilham alınarak gerçekçi bir stille çizilen ve bizim bildiğim eserlerin aksine daha karanlık renklerin kullanıldığı tablo, sanatçının erken dönem eserlerinden biri.

Tablonun 1955 yılından bu yana sergilendiği Cincinnati Sanat Müzesinde kontrol rutinini yapmakta olan müze müdürü Serena Urry, eserde bir ‘tuhaflık’ olduğunu fark etti.

Eserin oldukça eski bir tarihe dayanması nedeniyle üzerinde çatlakların olması beklenmedik bir durum değil ancak Urry, tabloda beyaz lekelerin göze çarptığını fark etti.

Röportaj videosunda “Altında bakmamız gerek bir şey olabilir diye düşündüm” diyen Urry, yerel bir medikal şirketinden X-Ray cihazı rica etti ve bir teknisyen, tabloyu cihaz ile taramaya başladı.

Tarama sonrası ortaya çıkan görüntüler Photoshop ile birleştirildi ve Urry, ‘beyaz lekeleri’ yakından incelemeye başladı.

Tablo yana çevrildiğinde ortaya bir erkek portresi çıktı! Gözleri, saçları ve omuz kısmı karanlık gölgeler şeklinde dikkat çekti.

Urry ve diğer müze çalışanları, portredeki vücudun pozisyonu nedeniyle bu gördüğümüz kişinin Cézanne’ın kendisi olduğu kanısına vardılar.

“Herkes bunun bir otoportre olduğu konusunda hemfikir. Eğer kendisi dışında bir kişinin portresi olsaydı tamamen ön tarafa doğru bakardı.”

Cézanne ömrü boyunca 20’den fazla otoportre çizdi, bu yeni keşif ise sanatçının en erken yaşlarda imza attığı otoportrelerinden biri haline gelebilir.

Gizemi yeni keşfedilen tabloya dair incelemeler bir süre sonra devam edecek, ancak şimdilik 1955’ten bu yana olduğu gibi eski yerine koyulacak! Müze ziyaretçilerini karşılayan iki Cezanne tablosundan biri olduğu için bir anda sergiden kaldırılamıyor…

Urry, “Tablo, ressam çizdiğinden beri olduğu hâlde duruyor, 1955’ten beri de bizim elimizde. Hiç acelemiz yok.” diyor.

Tablonun nasıl çizildiği, ardında yatan bu otoportrenin başına gelenler ise hem sanatseverler hem de müze yetkilileri arasında merak konusu haline geldi: Bu gizli portre talihsiz bir kaza mıydı, aniden gelen bir ilham mıydı, yanlış giden bir deneme miydi yoksa sadece para harcamamak için eski bir tuvalin tekrar kullanımı mıydı?

Bu soruların hepsinin yanıtları için elimizde sadece tahminler var! 

Siz ne düşünüyorsunuz? Buyurun yorumlara…

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kendini Bir Yıl Boyunca Kafese Kapatan ve Tam 30 Yıl Sonra Keşfedilen Sanatçı: Tehching Hsieh
'Venüs'ün Doğuşu' Tablosu Neden Bu Kadar Popüler?
Bir Kulübede Kir ve Dışkı İçinde Tesadüfen Keşfedilip Milyonlarca Dolara Satılan Ünlü Tablonun Hikayesi

Popüler İçerikler

TikTok Akımı Facia İle Bitti: 15 Yaşındaki Çocuk Cinsel Organını Yaktı!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
Mert Demir'in Ateşine Düşen Düşene: Yılmaz Morgül ve Selen Görgüzel'den Sonra Hatice de Kendini Parçaladı!