Patron Maaştan Keser mi: Haftada 4 Gün Çalışma Türkiye'de Uygulanabilir mi?

Dünyada birçok ülkede denemelerden olumlu sonuç alınmasıyla geçilen 4 günlük mesai süresi Türkiye'de de tek bir şirkette denenerek olumlu sonuçlar alınınca tartışmaların odağına, çalışanların da aklına yerleşti. Peki, bu çalışma şekli Türkiye'de ne kadar uygulanabilir olur?

Dünya, pandemiyle birlikte uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaşabildiğini görürken, kısa çalışmanın da verimli olabileceğini son yıllarda 4 günlük mesai denemeleriyle gördü.

4 günlük mesai denemeleri özellikle birçok gelişmiş ülkede denenerek olumlu sonuçlar verirken, 2022 yılında deneyeceğini açıklayan Aksa Akrilik de Türkiye'de bu alanda ilk adımı atan şirket oldu.

Deneme sonuçlarının olumlu olmasıyla Aksa, Türkiye'de 4 günlük çalışma sistemine resmen geçen ilk şirket oldu.

Haftada 4 Gün Çalışma Düzenine Geçen İlk Türk Şirket Olmuştu: Kısa Çalışma Haftasının Sonuçlarını Açıkladı

Peki, Türkiye'de 4 günlük mesai sistemi yaygınlaşıp, uygulanabilir mi?

Milliyet'e konuşan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, bu uygulamanın pandemiyle anlaşılan, çalışma sistemlerinin değişebilir olduğu olgusunu geliştirdiğini iletirken, bazı şirketlerin bu konuda hibrit, evden çalışma, belli günlerde enden çalışma şeklinde uygulamaları olduğunu da iletti.

Bayram, Türkiye'de asgari ücretin günlük belirlenmesi nedeniyle maaş kesintilerinin olabileceğini, ancak işverenlerin çalışanlara belli günler ve saatlerde özel durumları için sunabileceği esneklikle de 4 gün mesai olmayabileceğini de iletti.

Her sektör için uygun bir çalışma sistemi olmadığını vurgulayan Bayram, hizmet ya da teknoloji gibi sektörlerde ise 4 günlük mesainin uygulanmasının mümkün olabileceğini de aktardı.

"Sanayi gibi alanlarda uygulanması mümkün görünmüyor" diyen Bayram, işverenlerin de ofis, zaman gibi maliyetlerde kısmak adına uygulamaya sıcak bakabileceğini de belirtti.

Popüler İçerikler

Apartmanın Bodrumunda Cinsel İlişkiye Girerken Yakalanan Çift, Ev Sahibini Dövdü!
A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
YORUMLAR
17.04.2024

Ne 4 günü, 5 gün çalışsam o bile yeter bana. Haftanın 6 günü çalış, kalan 1 günde neye nasıl yetiyorsa yettir. Hiç bir şeye yetmiyor a.k.

17.04.2024

O bir güne bile göz dikiyorlar. O günde çalıştıracaklar

17.04.2024

😂😂🤣 yav bunun haber yapılması bile başlı başına bir komiklik, yapma gözünü seveyim, adamlar utanmasa işçilere yatıya kal diyecek ne 4 günü 😂🤣

Haftada 8 gün çalışma olsa isterler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ