Gandhi, eğitimli olmasına rağmen, Hintli olduğu için ırkçılık ve sosyal boykota maruz kalıyordu. Sadece beyaz nüfusun kullanımına izin verilen otellere, toplu taşıma araçlarına ve diğer şeylere erişimi engellendiğinde, çok öfkelenmişti.
Halkının hakları için savaşacak ve emperyalizmin egemenliğinin getirdiği ırksal adaletsizlikle mücadele edecekti. Londra'da beyaz olmayan insanlara yönelik şiddet ve hoşgörüsüzlüğe karşı durmaya başladı. Daha sonra bu mücadelesi Güney Afrika’da devam etti.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'daki Yahudilerin silahlarını bırakmalarını ve Naziler tarafından katledilmelerine izin vermelerini söyledi. Müttefik devletlerin faşistlere müdahale etmemesi gerektiğini de ekledi. Bu görüş kamuoyunda tartışmalara yol açtı.
Gandhi beyazların Afrika'da çoğunluk ırk olarak kalması gerektiğini söylemişti. Afrikalılara karşı ırksal çağrışımlar içeren bir dil kullanmaktan da çekinmiyordu. Siyahilere karşı, yerel bir küfür olan kaffir kelimesini kullanıyordu.
Güney Afrika'daki Hint üstünlüğü konusundaki görüşlerini dile getirmek amacıyla İngilizlere 'Hintliler, Afrika'nın vahşilerinden daha iyi gibi görünüyor.' şeklinde mektup yazdığı biliniyor. Zamanının en büyük insan hakları ve hoşgörü kampanyalarından birine öncülük eden bir kişinin, diğer insanları kendisinden daha aşağı seviyede görmesi şaşırtıcı.
“Bekarlık deneyleri” adı altında, çoğu kendi yakın çevresinden olan genç kadınlarla sık sık aynı yatağı paylaştığı biliniyordu. Cinsel saldırıya uğrayan iki kadına, erkeklere çekici görünmemek için kafalarını tıraş etmelerini tavsiye etti. Ayrıca kadınların regl döngüsünü, kadının lekelenmiş ruhunun fiziksel bir yansıması olarak tanımlıyordu.
Bazı tarihçiler Gandhi'nin yaşadığı dönemin normlarından bağımsız hareket edemediğini bunun normal olduğunu söylüyor. Diğerleri ise Gandhi'nin bir entellektüel olması sebebiyle doğruyu yanlıştan ayırabilmesi gerektiğine inanıyor.
Güney Afrika'daki ırkçı söylemleri nedeniyle Gandhi'nin Gana Üniversitesi'ndeki heykelinin kaldırılması için dilekçe verildi ve heykel 2019'da kaldırıldı. Kaliforniya'da heykelinin dikilmesine Hindistan Azınlıklar Örgütü tarafından şiddetle karşı çıkıldı.
Aynı zamanda tedavi olsa iyileşecek olan eşinin tedavi görmesine izin vermiyor, doğal değil diye, İngiltere'de eğitim almış sözde medeni kişi. Sonra kendisi hastalanınca ameliyat oluyor ama.
Hindistan'da kast sisteminin ayakta kalmasının en önemli sebebi de Gandhi'dir. Bir dönem kast karşıtı hareket güçlendiğinde Gandhi hareketi bitirmeleri için açlık grevi ile tehdit ediyor ve hareket sona eriyor.
Ayrıca vejetaryenlik Hindistan kültürünün önemli bir parçası olduğu halde İngiltere'ye gidip oranın entelektüellerini gördükten sonra vejetaryen oluyor, kendi kültürüne değer verdiğinden değil yani.