Partnerinizin Sizin Çizdiğiniz Sınırlarınıza Tepki Verme Şekli Onun Hakkında Neler Söylüyor?

Sınırlar, sağlıklı ilişkiler kurmanın anahtarıdır. Kendi sınırlarınızı çizmek ve karşınızdaki insanın sınırlarına saygı duymak oldukça önemlidir. Birinin sizin sınırlarınıza verdiği tepkiler de o kişi hakkında birçok ipucu verir. Buyurun detaylara 👇

Öncelikle nedir bu sınır meselesi?

Her ikili ilişkide kendi sınırlarını çizmek, sağlıklı bir ilişkinin temelini oluşturur. Sınırlarınızı belirleyerek karşınızdaki insanın nerede durması gerektiğini belirlersiniz. 

  • Rahatsız olduğunuz bir tavırı karşınızdakine söylemek,

  • Yapmadığınız bir şeyin sorumluluğunu almayı reddetmek,

  • İstemediğiniz şeylere hayır diyebilmek, sağlıklı sayılan sınırlardır.

Sınırlara saygı duymayan insan tiplerini gelin birlikte inceleyelim 👇

1. Bir şeyden hoşlanmadığınızı bilen ve yine de yapan biri,

Örnekler üzerinden gidelim. Ev arkadaşınız olduğunu ve ikinizin de evden çalıştığını hayal edin. Odaklanmak ve işinizi yapmak için sessiz bir ortama ihtiyacınız var, değil mi? Yeterli sağduyuya sahip herkes bunu anlayacak ve saygı duyacaktır. Ev arkadaşınızın gün boyu gürültü yaptığını düşünün. Arkadaşınıza sabah 9'dan akşam 5'e kadar biraz sessizliğe ihtiyacınız olduğunu ve biraz daha sessiz olması gerektiğini söylüyorsunuz. Ama ev arkadaşınız siz onu uyarmamışsınız gibi kendi bildiğini yapmaya devam ediyor.

Anlayacağınız gibi, ihtiyaçlarınızı birine ilettiğinizde veya onlara belirli bir davranışı sevmediğinizi söylediğinizde sizi saygı duymuyorsa, bu, birinin sınırlarınızı aştığının açık bir örneğidir.

2. “Hayır” dediğiniz için sizi kötü hissettiren biri,

Jamie Cannon'ın dediği gibi, 'İster tesadüfi ister kasıtlı olsun, tüm bireyler hayatlarının bir noktasında kendi sınırlarını korumakla ilgili zorluklarla karşılaşacaktır.'

Birçok insan, hayır dediği kişiyi incitmekten veya onu uzaklaştırmaktan korkar. Mesele şu ki, kararlarınızı birisinin sizden uzaklaşabileceği korkusuyla verirseniz, tüm hayatınızı başkalarını memnun ederek ve onların ihtiyaçlarını sizinkilerden önceleyerek yaşayacaksınız. İstemediğiniz şeylere hayır demek kötü bir şey değildir. Eğer karşınızdaki insan ona hayır dediğiniz için sizi kötü hissettiriyorsa sınırlarınızı ihlal ediyor demektir.

3. Tüm zamanınızı o'na ayırmanızı bekleyen biri,

James C. Strickland, 'Biri sizden çok fazla zaman talep ettiğinde veya başka bir işiniz olduğunu bildiği halde onlara daha fazla zaman ayırmanızı beklediğinde zaman sınırları ihlal edilir. Bu insanlar tüm zamanınızı onlara ayırmanızı isterler. Ayrıca bu insanlar, özür dileyemeyen ve kendi hatalarının sorumluluğunu alamayan insanlardır' diyor.

4. Gizliliğinize saygı göstermeyen biri,

İlişkilerde herkesin kendine ait bir alanı olmalı. Biriyle ilişkide olmanız ona hayatınızdaki her detayı anlatmanız gerektiği anlamına gelmez. Örneğin partneriniz telefonunuzu karıştırıyorsa veya sosyal medya hesaplarınızın şifresini istiyorsa sizin özel alanınıza saygı duymuyor demektir. Bu insanlar genellikle öz güvensiz ve kıskanç insanlardır.

Sınırlarınızı tekrar tekrar aşan biriyle nasıl başa çıkılır?

Ne yazık ki insanları sınırlarınıza saygı duymaya zorlayamazsınız. Birine neyi sevip neyi sevmediğinizi açıkça söyleyebilirsiniz ancak size nasıl davranacakları onlara kalmış bir şeydir. 

Birinin sınırlarınıza saygı duymadığını fark ettiğinizde yapabileceğiniz şey, kendinizi onlardan olabildiğince uzaklaştırmaktır. Etrafınızı duygusal olarak olgunluğa ulaşmış insanlarla çevreleyin. Çünkü duygusal gelişimini tamamlamış insanlar genellikle başkalarının sınırlarını kabul eden ve bunlara saygı duyan insanlardır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Daha Sağlıklı İletişim Kurmanız İçin Kendinize Yapacağınız En İyi Yatırım: Johari Penceresi Modeli
Koynunuzda Yılan Beslemeye Son! Birinin Sizi Seviyormuş Gibi Yaptığını Nasıl Anlayacağınızı Anlatıyoruz
Beden Dili Uzmanı Yalancıları Fark Etmenin Yollarını Anlattı: Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı