Uçan Spagetti Canavarı'ndan, Jedi Dinine, Tüm Dünyada Binlerce İnananı Olan 9 Parodi Din Örneği

“Bir dini, mezhebi veya kültü parodileştiren (gülünç bir taklidini yapan) taklit dinlere parodi din veya taklit din denir.”

Parodi dinlerin altında ciddi bir inanç yoktur. Parodi dinler, dinlerin ve mezheplerin mantıksız görünen inançlarını ve dini fanatikleri eleştirmek amacıyla yapılır. Çoğu, yalnızca eğlenmek ve benzer düşünen insanlarla tanışmak gibi faaliyetlerden öteye gitmez.

Buradaki düşünce, 'eğer bu sav, bir parodide de kullanılabiliyorsa kesinlikle hatalıdır' şeklindedir.

İşte onlarcası türeyen Parodi Dinlerin en ünlüleri:

1. Russell'in Çaydanlığı

Russell'ın çaydanlığı, diğer bir adıyla göksel çaydanlık, filozof Bertrand Russell tarafından uydurulmuş bir kavramdır. Russell kısaca şöyle der:

“Eğer ben Dünya ve Mars arasında eliptik bir yörüngede güneşin etrafında dönen Çin seramiği bir çaydanlık olduğunu öne sürseydim ve bu çaydanlığın en güçlü teleskoplarımızla bile tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu ekleyecek kadar da dikkatli olsaydım, kimse bu görüşümün tersini kanıtlayamazdı.

Ancak, eğer böyle bir çaydanlığın varlığı eski kitaplarca onaylansaydı, her Pazar günü kilisede kutsal gerçeklik olarak öğretilseydi ve okullarda çocukların beynine kazınsaydı, onun varlığından kuşku duymak bir gariplik belirtisi olarak görülür ve o kuşkuyu duyan kişiye yakın çağda bir ruh doktoruyla ya da daha önceki çağlarda bir Engizisyon yargıcıyla bir randevu alınırdı.”

2. Görünmez Pembe Tekboynuzlu At

Russell'in Çaydanlığı'ndan ilham alır.

Görünmez tek boynuzlu at bir tanrıçadır. Bu tanrıçanın hem görünmez, hem pembe olması, kendi içinde bir paradokstur. Tıpkı büyük dinlerdeki “Tanrı büyüktür ama görülemez” düşüncesi gibi.

3. Uçan Spagetti Canavarı İnanışı

Ayrıca bilinen adıyla Pastafaryanizm, akıllı tasarımı parodileştirir. Amerika’da, evrime karşı çıkan yaradılışçılara karşı verilen güldürmece bir cevap niteliğindedir. İşin acayibi, dünyada pek çok takipçisi vardır. Bir takipçi, kimlik kartındaki fotoğrafını çektirirken başına makarna süzgeci takıp “bu benim inancımın giysisi” diyerek otoriteye baş kaldırmıştır ve yasal olarak haklı bulunmuştur!

  • Evren, bir Uçan Spagetti Canavarı (USC) tarafından yaratılmıştır.

  • Pastafaryan inancındaki cennet, uçsuz bucaksız bira volkanlarıyla doludur ve bir striptizci fabrikasına sahiptir.

  • Pastafaryan dininde, Musevilikteki “On Emir” yerine, sekiz maddede 'Yapmazsanız Çok Memnun Olurum' öğretisi vardır.

  • Duaların sonunda 'RAmen' denir. Bu sözcük, 'Amîn' (İngilizce: Amen) sözcüğü ile bir makarna çeşidi olan 'ramen'in birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

4. Landover Baptist Kilisesi

Müjdeci Hristiyanlığı (ing.: Evangelical Christianism) parodileştirir. Amerika’da, aslında var olmayan bir kiliseden halka seslenir. Özellikle dinin ticari yönünü tiye alır. Bilinçli olarak çok kötü bir tasarımla hazırlanmış web sayfası bulunmaktadır. Bu sayfasında “İsa olsa ne yapardı?” temalı iç çamaşırları bile satılmaktadır.

5. Geçen Perşembecilik

Yine Müjdeci Hristiyanlık takipçileri ile dalga geçen bir akım. Tüm everenin, geçmiş olarak adlandırdığımız tüm anılarımızın geçtiğimiz perşembe günü yaratıldığını savunur ve bu hipotezin yanlışlığı savını çürütecek bir kanıt bulunamayacağını iddia eder.

6. Bokononizm

Kurt Vonnegut'un Kedinin Beşiği isimli romanından türeyen bir parodi din. Buna göre insanın mutluluğu her türlü gerçekten, hatta bilimsel gerçeklerden bile daha önemlidir. Ayak tabanlarını birbirine değdirerek birlik olmayı sembolize etmek gibi acayip sembolleri vardır.

7. Yarı-Dâhiler Kilisesi

Bir Scientology parodisi olarak başlamıştır. “Çok fazlaya sahip olmak her zaman yeterince iyi değildir demekten daha iyidir” gibi süper anlamsız bir mottosu vardır.

8. Jediism

Bu din, Yıldız Savaşlar'ındaki Jedi Şövalyeleri’nden gelmektedir. Takipçileri, Güç'ün varlığına ve bu Güç'e karşı etkileşim kurmanın mümkün olduğuna inanırlar. Jedi dininin mensupları, filmdeki Jedi karakterlerinin öğrettiği ahlak değerleri ile kendilerini terbiye ederler. Jedi kilisesi, inançlarının Hristiyanlık, Budizm, Taoizm ve Şintoizm gibi çeşitli dinlerden inanırları birleştirip bir araya getirdiğine dair açıklama yapmıştır.

Jediler arasındaki ortak inanç jedi kodudur. Jedi kodu şöyledir:

Duygu yoktur, barış vardır.

Cahillik yoktur, bilgi vardır.

Öfke yoktur, huzur vardır.

Kaos yoktur,uyum vardır.

Ölüm yoktur, Güç vardır.

9. Kopiizim

3.000'den fazla üyesi olan kilisenin savunduğu dine Kopimizm, takipçilerine ise Kopimist denmektedir. Tanrı ya da hiçbir doğaüstü gücü kabul etmeyen ve kutsal sembolleri olarak CTRL+C ve CTRL+V sembollerini kullanan cemaate göre 'bilgi kutsal, kopyalamak ilahi'dir.

İlkeleri:

  • Tüm bilgi herkes içindir;

  • Bilgi arayışı kutsaldır;

  • Bilginin dolaşımı kutsaldır;

  • Kopyalama eylemi kutsaldır.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!